Expoziția „ Datini, tradiții și obiceiuri de iarnă ale poporului român”
Начало: 15/12/2020 - 10:00
Место: str. 31 August 1989, nr. 78 „A”
Цена: -

În ajunul sărbătorilor de iarnă, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova va fi  expusă începînd cu data de 15 decembrie 2020,  Expoziția  Datini, tradiții și obiceiuri de iarnă ale poporului român”.

Scopul acestei expoziții este de a promova valorile imateriale, care ne identifică ca neam și ne semnifică în lume și a aduce în vizorul publicului larg documente din fondul BNRM ce conțin descrierea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă din folclor, dar și din cercetările folcloriștilor români.

Expoziția cuprinde circa 200 de documente (monografii, dicționare,  culegeri de colinde, publicații seriale, cărți poștale), este structurată tematic și are 5 compartimente care includ documente despre tradițiile și obiceiurile calendaristice ale sărbătorilor de iarnă la români; datini etno-folclorice de Crăciun ale poporului român; colinde, cântece de stea, plugușoare, urături, teatrul popular; semănatul, sorcova în prima zi al noului an etc. și introduce vizitatorul în atmosfera deosebită a obiceiurilor specifice acestei perioade.

Printre documentele expuse se regăsesc: „Datinele și credințele poporului român adunate și așezate în ordine mitologică”, semnată de Elena Niculiță – Voronca, ediție din anul 1903, Calendarul  Bisericesc, alcătuit de prof. Constantin N. Tomescu,  din anul 1928, Calendarul Creștin pe anul bisect 140, editat de Mitropolia Bucovinei la Cernăuți, „Sărbătorile la români” de Tudor Panfile – un document major despre spiritualitatea tradițională românească, „Datini și tradiții etno – folclorice” de Nicolae Băieșu despre repertoriul sărbătorilor calendaristice de iarnă, cercetând străvechea formă de cultură –  Colindatul în ceata bărbătească, care în pofida restricțiilor regimului totalitar, a rezistat ș.a. Expoziția este amplasata în spațiul expozițional de la parterul instituției, etajul 1, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”) și poate fi vizitată până la 10 ianuarie 2021, conform programului de activitate al BNRM, cu respectarea regulilor de evitare a răspândirii infecției cu noul coronavirus. 

Telegram