Vernisarea expoziției fotografice „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu…” și lansarea filmului documentar „Omorâți prin înfometare”
Начало: 03/10/2019 - 17:00
Место: Biblioteca Naţională a Republicii Moldovei, Str. 31 August 1989, nr. 78-A
Цена: -
FACEBOOK

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Academia de Creație și Inovaţii Mediatice, Asociația „Vertical” organizează pe data de 3 octombrie 2019 vernisarea expoziției fotografice „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu…” și lansarea filmului documentar „Omorâți prin înfometare”.

Scopul evenimentului este de a prezenta prin imagini fotografice, documente, dar și prin intermediul supraviețuitorilor formele terorii sovietice care au fost aplicate pe teritoriul Moldovei sovietice, punând accent pe politica de înfometare care a culminat cu foametea organizată din anii 1946-1947. Sensibilizarea opiniei publice și familiarizarea cu experimentele sovietice la care a fost supusă populația în primii ani ai celei de a doua ocupații sovietice, dar și metodele la care au fost nevoiți să recurgă localnicii pentru a supraviețui, constituie o altă sarcină a evenimentului. Conștientizarea, păstrarea memoriei și luarea de atitudine reprezintă finalitatea evenimentului.

Expoziția de fotografii Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu…” include un set de fotografii de epocă, marea majoritate inedite, care reflectă politica sovietică de sărăcire constantă a băștinașilor prin intermediul impozitelor în natură, în bani, dar și a muncilor de corvoadă. O atenție sporită am considerat necesar să o acordăm reflectării vieții cotidiene a localnicilor și eforturile comune de a se mobiliza pentru a supraviețui. În mod special, expoziția scoate în evidență gropile comune de la marginea cimitirelor, în care și-au găsit somnul de veci băștinașii sacrificați prin înfometare de regimul de ocupație.

În cadrul evenimentului va fi lansat primul film documentar dedicat politicii de teroare prin înfometare, aplicate în Basarabia în primii ani ai celei de-a doua ocupații sovietice, politică care a culminat cu foametea organizată din anii 1946-1947. Documentarul este intitulat „Omorâți prin înfometare”. Protagoninștii documentarului sunt supraviețuitori ai foametei din zona de Nord, Centru si Sud, reprezentanți ai diferitor etnii, diferitor categorii sociale care și-au retrăit suferința descriind ororile prin care au trecut împreună cu familia în acele timpuri deloc ușoare. Mărturiile supraviețuitorilor au fost completate cu documente de epocă și comentariile specialiștilor în domeniu.

Organizatorii evenimentului vor da citire unui Apel adresat conducerii Republicii Moldova, prin care vor solicita să recunoască la nivel oficial existența foametei organizate din anii 1946-1947, să o condamne această tragedie și să stabilească o zi în care să fie comemorate victimele foametei. Un alt Apel lansat, în cadrul evenimentului, va fi adresat Mitropoliei Basarabiei și Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove ca să dea dovadă de înțelepciune și învățătură creștină și să-și asume responsabilitatea ca împreună cu localnicii să identifice gropile comune de la marginea cimitirelor, să facă curățenie și în măsura posibilităților să ridice o cruce.

Evenimentul se va termina cu o depunere de flori la la Piatra comemorativă a victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist din Piața Marii Adunări Naționale.

La eveniment sunt așteptați toți doritorii.

Telegram