Premiile mari pentru școlile participante în cadrul campaniei Hai Moldova: o livadă de aluni și două cișmele cu apă potabilă
Telegram

Până pe 15 octombrie, Hai Moldova organizează o lună de curățenie națională ca să adune și să recicleze electronicele ieșite din funcțiune din gospodăriile oamenilor. Principalele centre de colectare sunt școlile din țară, care s-au înscris în concursul de colectare a cât mai multe obiecte electronice ieșite din uz. Școlile care vor înregistra cele mai bune rezultate vor primi premii.

În cadrul campaniei, se colectează la nivel de centre raionale baterii, telefoane, acumulatoare, cabluri, televizoare, calculatoare, imprimante, mașini de fax, aparate de fotografiat și filmat, roboți de bucătărie și orice alte deșeuri electronice de dimensiuni mici. În acest sens, Hai Moldova, a dat startul unui concurs pentru toate școlile din țară, pentru ca acestea să devină puncte de colectare a deșeurilor. Școlile care reușesc să colecteze cât mai multe electronice ieșite din uz vor fi premiate. Lista tuturor centrelor din țară unde puteți aduce deșeuri electronice până pe 15 octombrie o găsiți AICI.

Premiile mari: o livadă de aluni și cișmele cu apă potabilă

Livada de aluni este oferită de compania EUROALUN, care din 2018 își desfășoară activitatea în domeniul cultivării plantelor. Este o companie relativ tânără, dar care are deja plantate peste 200 ha de livezi de alune în Moldova (inclusiv și livezi în circuit ecologic). Echipa companiei este formată din agricultori, agronomi, experți în logistică, specialiști în evaluarea și managementul conformității, standardizare și certificare, de asemenea pentru competențele de sector a fost semnat un acord cu un grup de profesioniști internaționali în domeniu, cu experiență în cultivarea plantelor, consultanți ai producătorilor de top de material săditor și utilaj (cu proiecte în Africa, America Latină, Europa, Asia), ingineri în domeniul agriculturii de performanță, energie alternativă, inovații, hardware, software.

Potrivit companiei, deja din anul 3-4, copiii vor putea gusta alunele din livada instituției de învățământ. Alunele au o savoare deosebită, fiind o sursă importantă de antioxidanți, fibre, vitamine din complexul B, vitamina E, acid oleic, acid folic, minerale. Acestea contribuie la o digestie sănătoasă, ajută la formarea oaselor și la absorbția fierului, previn apariția problemelor cardiovasculare. Din vechi timpuri, alunul era considerat un simbol al păcii și sănătății și o sursă de bunăstare și putere. Mai mult, plantarea alunului are efect terapeutic asupra solului: susține solul, diminuează efectul secetei, purifică aerul. Durata rentabilă a unei livezi de alune este de circa 50-80 de ani, de aceea este numită și afacere pentru trei generații.

Alte două premii mari sunt cișmelele cu apă potabilă. Cișmelele sunt oferite de partenerii campaniei Hai Moldova – Gladei&Partners și Ivan Vinaga, inițiatorul proiectului „I am future”. Și celelalte școli participante vor primi premii: jocuri de masă pentru biblioteci și echipament pentru sălile sportive.

Ce se întâmplă după colectare?

Întrucât în Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales după principiul proximității, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1500 km. În luna septembrie, echipa Hai Moldova va merge în vizită la Green Group pentru a vedea cum se realizează procesul de gestionare a deșeurilor electronice.

Campania Hai Moldova este susținută de Facilitatea de Asistență Tehnică a Fondului Green for Growth (GGF TAF) și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Energy, GEF Programul de Granturi Mici, MOLDREC, Bemol, AVD – Revista „Managementul Deșeurilor”, EcoVisio.

 

Telegram