16 ноября 2018

Studiile de calitate asigură toate șansele pentru o carieră promițătoare în domeniul IT

Tinerii care studiază specialități în domeniul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor (TIC) în cadrul instituțiilor profesional tehnice beneficiază de mai multe oportunități și perspective de angajare, fiind implicați, încă de la o etapă timpurie, într-un proces educațional modern și aliniat cerințelor industriei.

Laboratoare dotate cu echipament performant, conținuturi adaptate rigorilor sectorului privat, programe ce contribuie la acumularea cunoștințelor solicitate pe piața muncii, metode de predare net îmbunătățite și multiple inițiative de formare pentru profesori – toate acestea le oferă tinerilor o bază solidă pentru cariere promițătoare în cel mai dinamic sector al prezentului și viitorului.

În Republica Moldova, mai multe acțiuni ce au vizat îmbunătățirea procesului de pregătire a specialiştilor TIC în instituţiile de învăţământ profesional tehnic şi dezvoltarea unei oferte educaţionale ajustate cerinţelor industriei, au fost realizate cu sprijinul financiar oferit de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare în cadrul Proiectelor „Îmbunătăţirea calității învățămîntului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” și „Parteneriate pentru calitate și relevanță în învățământul vocațional TIC din Moldova”.

Proiectele au fost implementate pe parcursul anilor 2014-2018 de Centrul Educațional Pro Didactica și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Alexander Karner, Șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece pentru Dezvoltare: „Elevii sunt foarte implicați în activitățile desfășurate. Sunt foarte bucuros să văd o interacțiune importantă între studenți, care își îmbunătățesc competențele și cunoștințele în domeniul limbajelor de programare. Sunt mai cu seamă bucuros să văd foarte multe fete ce se alătură domeniului TIC. Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare va continua să ofere susținere Republicii Moldova. Vedem foarte multe oportunități în domeniul TIC pentru tineri. Aceasta îi încurajează și îi atrage. De aceea credem că are sens să susținem Moldova în această direcție.”

Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale (CEITI) se numără printre cele 18 instituții profesional tehnice care beneficiază de asistență și susținere în cadrul proiectelor. Elevii de la CEITI au posibilitatea să testeze și să profite de oportunități fără precedent, iar acest lucru îi motivează și le inspiră încredere pentru viitor.

Danu Garbuz, elev CEITI: „Orele au devenit mai interesante, iar dorința elevilor de a frecventa cursurile a crescut. Profesorii pot să ne ofere informație nouă și actuală”.

Xenia Damanciuc, elevă CEITI: „Calculatoarele erau de o generație cu mult mai veche și nu era posibilă realizarea complexă a sarcinilor pe care le aveam. Uneori nu puteam să instalăm programul de care aveam nevoie, iar eficiența era zero. În cadrul orelor avem și multă practică, nu doar teorie și datorită acestui lucru putem să implementăm mai eficient ceea ce învățăm.”

Eugen-Andrei Coliban, elev CEITI: „S-au deschis noi posibilități și acces la noi tehnologii și noi limbaje, ceea ce oferă o gamă mai largă de oportunități de învățare. Cursurile CEITI mă ajută să îmi pună bazele la tot ce utilizez.”

Modernizarea învățământului profesional tehnic în domeniul TIC deschide noi orizonturi pentru tinerii din Moldova, iar susținerea din partea Guvernului Austriei a fost definitorie în acest sens. Îmbunătățirea infrastructurii, a programelor de studii și a serviciilor educaționale va continua în perioada următoare cu susținerea autorităților locale și a partenerilor din sectorul privat.

Подписывайся