24 января 2017

„Despre Ea” – un ghid despre femei și dragoste, de Augustina Șiman, ce poate fi în biblioteca ta

Augustina Șiman este o tânără scriitoare din Moldova care lansează o nouă carte „Despre Ea”. Acum este accesibilă pentru cititori, iar în interviul de mai jos vei afla despre tainele pecetluite în paginile celor 25 de texte.

Cea de-a patra carte semnată de Augustina Șiman – „Despre Ea” vorbește despre necesitatea întregirii personalității unei femei prin curajul de a avea întotdeauna ambiții mai mari decât cele întâlnite adesea, precum cele de a fi mamă și/sau soție, despre eleganța în a purta tocuri complimentată de intenția foarte determinată de a avea o prestație înaltă la ședință, de a câștiga un dosar în instanță sau de a cuceri un bărbat anume.

Cartea e despre femeia care are libertatea de analiza profund toate experiențele sale de viață (inclusiv ale femeilor din jur) și de a alege ceea ce o face fericită, realizând acest exercițiu de evoluție interioară prin implicarea creativității, empatiei, afecțiunii, dar și a rațiunii.

Nu în ultimul rând, este despre dragoste: dragostea față de el și dragostea față de tine… adesea, ultima se dovedește a fi o relație mai complicată – motiv pentru care a fost scrisă această carte.

Cartea dojenește grav femeile cu tendință de victimizare și de sacrificare cumplită, explicând, prin diversele povești narate, că nu contează motivul pentru care pleacă oamenii din viața ta – ci cel pentru care au venit, iar conștientizarea și memorizarea diversității acestora duce la o femeie redefinită, evoluată și care își folosește atuurile cu o uriașă iscusință.

    Acestea ar fi câteva subiecte ale cărții, dar cele 25 de texte și 35 de citate țin să dezvăluie mult mai multe…

Denumirea „Despre Ea” reprezintă sintagma din paragraful de încheiere al ultimului text din carte, intitulat „Manuscris”.

 

Textul vorbește despre lipsa de suflet, practic, pentru a termina această carte – scriam continuu dar nu îmi dădeam sigur seama care e chintesența cărții, despre escapada în Paris pentru 3 zile și despre cum, în final, fiind la măsuța unui restaurant de pe Champs-Élysées și urmărind femeile din jur am conștientizat faptul că această carte: „este Despre Ea… Ea – neînfricata, care e gata să mai iubească o dată după ce din iubire era cât pe ce să se piardă pe sine odată cu bărbatul plecat, Ea care depășește orice stereotip și prin urmare își trăiește visurile, Ea carnală și în același timp deloc superficială indiferent de culoarea ochilor, de înălțime sau de kilograme, Ea profundă și dăruitoare de sine, care în pofida bunătății infinite din inima sa a învățat deja și știe când să se oprească, Ea ambițioasă, carieristă, dar care nu denigrează și nu neagă fericirea de a fi mamă, Ea cea care nu caută “un cap al familiei” ci un partener egal ei, lângă care să poată întemeia o familie, Ea cea pentru care “a fi deșteaptă” nu înseamnă “a fi șmecheră” sau “a fi isteață”, ci literalmente “a fi deșteaptă”… Ea cea căreia i se datorează cel puțin câteva realizări importante de viață, cea care reușește prin efort propriu… Ea cea care înțelege că poate fi orice din toate…” (“Manuscris”, pag. 128).

Scriitoarea Augustina Șiman a surprins în toate textele sale frumusețea feminină în amplitudinea diversității sale. Titlul, în care este prezent pronumele la persoana a treia, singular sugerează analiza a mult mai multor femei și a poveștilor lor de viață.

Pentru a crește acea sugestie într-un adevărat mesaj am apelat la talentata Natalia Bostan, fotograf, care mi-a oferit extraordinarele fotografii ale diferitelor femei, pentru a fi incluse în carte. Alături de au fost încă trei fete: Mariana Baxanean, Ana Bațan și Elena Bubulici. Împreună am realizat coperta.

Personajele principale ale operei sunt prietenele alături de care savuram seara un Rosé, confesându-ne concluziile asupra unor experiențe mai mult sau mai puțin similare, străine din stradă pe care nu am mai apucat să le întreb nimic din cauza faptului că priveam cu admirație și fascinație feminitatea lor adusă la superlativ, etalată prin încredere, temperament, zâmbet și libertatea de a fi fericite… Femei care au iubit cu patos și cele care speră să mai poată… Femei răzbunătoare și cele care depășesc… Femei singure și întregite sau înjumătățite și într-o relație… Femei care vor copii sau cele care pur și simplu își doresc să aleagă corect… între o relație și o carieră… Și multe-multe altele.

Potrivit spuselor autoarei, sensibilitatea sa față de diverse lucruri în viață a variat în funcție de vârsta la care era, experiența, factori care au făcut cele patru cărți semnate de ea să fie diverse, pline de emoții și gânduri de valoare.

25 de ani e vârsta în media căreia multe femei (de 25, de 28, de 30, de 24 de ani inclusiv) formează anumite decizii și crezuri ferme în viață – iar diversitatea acestora, unele părându-mi profund eronate, m-a determinat să scriu „Despre Ea”…

M-au inspirat toate femeile pe care le-am văzut îmbinând extraordinar familia și cariera, dând un mare exemplu fiicelor lor… femei care indiferent de cât de înaltă le era funcția, coborau în genunchi către fetițele lor, le sărutau mânuțele și le spuneau că sunt cele mai importante și cele mai scumpe.

Plus la toate întotdeauna am crezut că nu am vorbit până la capăt despre femei, că în restul cărților mele subiectul este fie expus în paralel, fie pe jumătate și nu a fost niciodată unul central, frumusețea tuturor femeilor și importanța viziunii m-a determinat, definitiv, să le centrez.

 

Succesul ce urmează lansările cărților se datorează unei munci asidue, a unui talent înnăscut, a unui efort creativ și a unui progres literar. „Cămașa lui”, opera anterioară pe care Augustina a împărtășit-o publicului, a obținut numeroase aprecieri și laude. Totuși tânără afirmă că „Despre Ea” este una dintre cele mai complexe cărți ale sale.

M-am consumat mult scriind-o și cred că mi-a reușit puțin să cuprind necuprinsul prin abordarea unei teme atât de ample precum e diversitatea feminină.

Primul text a fost scris cu 3 luni înainte de a lansa „Cămașa lui” în aprilie 2015. Prin urmare, „Despre Ea” a fost scrisă timp de un an și două luni. Nu am mai scris anterior într-un ritm atât de intens – e din cauza subiectului care m-a pasionat mult.

E important să menționez faptul că în prezent, în Republica Moldova, se observă cu ușurință și îmbucurător o mică revoluție literară. Se formează un nou curent literar cu implicarea a multor tineri scriitori – în general, și a unor voci feminine puternice care vorbesc despre lucrurile care ne dor sau ne deranjează – în special. Nu cred că o să greșesc spunând că demult în Republica Moldova nu s-a mai scris atât de mult.

Pentru mine, a fi scriitoare e un mare vis împlinit. Eram mică și habar nu aveam cu se încâlcesc cuvintele în poezii sau texte, dar la întrebarea oamenilor mari: „Ce vrei să te faci când o să crești mare?” răspundeam cu entuziasm și fermitate: „Scriitoare!”. Scrisul mă echilibrează, mă detașează de orice grijă și mă ajută, la finele oricărui text, să înțeleg mai bine însemnătatea experiențelor mele de viață… Îmi dau mai bine seama ce mi s-a întâmplat când scriu despre asta. Înțeleg că mă supără, mă deranjează sau mă fascinează o imagine, un om, o poveste sau o întâmplare când caut cuvinte ca să o prind în hârtie.

Spre deosebire de cărțile anterioare, această carte va fi de o Ediție Limitată, iar numărul cumulativ de exemplare pe parcursul mai multor tipăriri repetate nu va excede, conform planului editorial, 1500 de exemplare.

Îmi aparține vina în materia numărului, recunosc, fiindcă am un uriaș atașament pentru această carte și a fost scrisă prin dezgolirea cumplită a sufletului meu și a femeilor care m-au determinat să scriu prin poveștile lor… ceea ce a însemnat că „Despre Ea” nu a mai putut fi tipărită în masă.

Augustina menționează că va avea loc și un eveniment de lansare oficială a cărții, acum fiind la etapă elaborării conceptului. Scriitoare afirmă că un lucru important din cadrul lansării este posibilitatea de a comunica cu cititorii ei. Lansarea cărții se va desfășura în primăvara acestui an, iar detaliile vor fi dezvăluite pe parcurs.

Sunt atât de multe visuri care se așteaptă a fi realizate, încât trebuie să îmi fac loc pentru ele în agenda mea… Din păcate, deja, nu mai am timp să fac mai multe lucruri concomitent, ci doar consecutiv… Voi continua să scriu, e deja la fel de firesc pentru mine precum e să respir… un exercițiu dovedit a fi o necesitate pe parcursul a 18 ani, dar nu sunt sigură cât de mult o să mă grăbesc să dau cărți la tipar, fiindcă vreau să acord prioritate activității diplomatice și celei universitare. Am scris deja patru cărți beletristice și cred că se cuvine să acord mai mult timp și dedicație scriind teza de doctor în drept internațional public.

Cartea deja este disponibilă la precomandă pe paginile de Facebook ale unor librării online, printre care și Elibrăria și O Carte pentru Tine, dar și pe pagina Web elibraria.eu. Începând cu data de 24 ianuarie, cartea va fi disponibilă la majoritatea librăriilor din țară: Făt-Frumos, Pro Noi și Librarius.

Подписывайся