20 февраля 2016

Tineri din 11 țări și-au prezentat cultura și tradițiile la Global Village Chișinău

Tineri originari din diverse regiuni geografice, „cetățeni ai lumii” au venit sâmbătă, 20 februarie, la Chișinău, pentru a prezenta cultura țării din care provin și a descoperi pe ale altor națiuni, în cadrul evenimentului Global Village.

Manifestarea a fost organizată de către AIESEC Chișinău, care a invitat toți doritorii să petreacă câteva ore într-o atmosferă neobișnuită, având ocazia să guste bucatele tradiționale ale participanților, să danseze, să comunice și să savureze un eveniment multicultural, marca AIESEC, care se organizează anual în cele peste 126 de țări în care AIESEC este prezent și promovează toleranța, gândirea liberă și comunicarea interculturală.

global village 2016 (29)

 

Tinerii și-au prezentat tradițiile și obiceiurile țării lor prin cântece și dansuri, prezentări, delicii culinare, costume tradiționale, suveniruri, simbolurile statutului și alte elemente pregătite de aceștia.

În cadrul evenimentului a fost, de asemenea, lansat programul de stagii internaționale de voluntariat „Global Citizen” primăvară-vară 2016. Acesta permite tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani să meargă în peste 50 de țări ale lumii, pentru o perioadă de 6-12 săptămâni, cu scopul a aduce un impact pozitiv în societate.

global village 2016 (25)

 

Felicia Plămădeală, ce face parte din echipa organizatorică Global Village, a relatat că scopul evenimentului este de a promova legătura interculturală dintre țări, de a sparge barierele, deoarece ei promovează ideea de globalizare, de familie unită, gândirea liberă, pentru ca oamenii să știe că nu trebuie să existe stereotipuri și fiecare țară are farmecul ei.

global village 2016 (3)

„La întrunirea din acest an au participat 11 țări, fiecare având minim doi reprezentanți. Printre țările exotice este Nigeria și Tanzania, cea din urmă fiind participantă pentru prima dată. Alți participanți sunt veniți din țări precum Mexic, SUA, Polonia, Armenia, India, Turcia, Franța ș.a. La această ediție au ajuns mai puțini voluntari în Moldova. Am reușit totuși să colaborăm cu unele instituții de schimb precum este Erasmus+, dar, din păcate, a fost un număr mai mic de tineri receptivi anul acesta”, afirmă Felicia.

Irena, tânăra originară din Polonia a venit cu câteva feluri de mâncare, precum sunt pierogi (colțunași), faworki și pierniki (turte dulci).

global village 2016 (9)

„Am vizitat Moldova anul trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă. Mi-a plăcut foarte mult țara, în special vinul moldovenesc și dulciurile. De fiecare dată când sunt aici cumpăr trei sticle de vin și le duc prietenilor mei de acasă. Ultima dată i-am adus vin de la țară care mi-a plăcut, chiar dacă prietenii mei l-au preferat pe cel îmbuteliat”, își amintește Irena.

Hamad este tânărul ce vine din țara care participă în premieră la Global Village în Chișinău – Tanzania. Hamad a pregătit câteva obiecte de port tradițional, precum și bijuterii confecționate manual.

global village 2016 (16)

„Am adus un tricou pe care este reprezentat drapelul țării mele, ce are patru culori: verde, galben, negru și albastru. Aici este, de asemenea, un cearșaf pentru pat, brățări personalizate confecționate manual pe care este scris numele celui care o poartă. Am venit pentru prima dată în Moldova și îmi place mult cultura, felul în care oamenii ne tratează, prietenoși. Sunt aici din decembrie și mă gândesc la posibilitatea de a mă reține pentru un an”, spune Hamad.

Cristina Voroneanu și Aliona Armicioi sunt tinerele care reprezentau Republica Moldova, îmbrăcate în costume tradiționale și cu o masă pregătită cu bucate tradiționale pe ea.

global village 2016 (17)

„Am prezentat mâncare tradițională – mămăligă, sărmale și plăcinte pe care le găsim cele mai reprezentative. De asemenea sunt câteva broderii făcute de bunica. Drept prezentare vom dansa o horă la care se vor putea alătura toți doritorii”, explică Cristina.

Global Village este o oportunitate atât pentru cei de acasă, cât și pentru oamenii din toată lumea să descopere că în pofida faptului că ne despart sute de kilometri și culturi diferite, suntem la fel, cetățeni ai lumii.

Autor text/foto: Eugenia Tataru

Подписывайся