Scriitoarea Augustina Șiman lansează cea de-a patra carte, „un dicționar de emoții – Despre Ea”
Telegram

Augustina Șiman este o tânără scriitoare din Moldova care la vârsta de doar 25 de ani a semnat trei cărți scrise de ea. Curând, urmează lansarea celei de-a patra, numită „Despre Ea”, o carte pentru și despre femei.

În interviul de mai jos, Locals a descoperit ce se tăinuiește după culisele noii opere.

razdelitel punktir

 

„Despre ea”

Chiar dacă încă nu este tipărită la tipografie, Augustina o păstrează cu drag pe desktop-ul laptopului său. Precum afirmă scriitoarea, deseori are senzația că o poartă de mult timp în gândul său, cu mult înainte ca să o materializeze în cuvinte tapate seara.

„Cred că de la prima carte, lansată la 19 ani, am știut că la 25 o să apară și a patra… mult mai matură, dar mai presus de atât: mai Feminină. A trebuit doar să fiu răbdătoare… și să las viața să treacă prin mine, iar apoi prin vârfurile degetelor mele oprindu-se pe câteva foi”, relatează autoarea.

augustina șiman (3)

Augustina împărtășește cu noi o părere a unei colege despre noua sa carte. Precum a zis în nota sa critică scriitoarea Zina Zen: „Cartea Augustinei Șiman e un dicționar de emoții. Un îndrumar spre anotimpul potrivirilor perfecte. În pași eleganți și siguri, te lași condusă spre tine, pe drumul cel mai scurt, al tău. O carte de citit și de iubit. Necondiționat. Începând cu tine.”

„Cred că este un ghid motivațional pentru ele, care le îndeamnă să își descopere atuurile și să le folosească cu iscusință, dar mai presus de atât, cel mai mare îndemn pe care îl aduce cartea femeilor este ca acestea să nu urce pe tocuri doar ca să meargă pe ele în întâmpinarea unui bărbat, dar ca să se îndrepte, cu o grație adusă la superlativ, către un mare vis pentru a-l cuceri”, completează Augustina.

Cartea începe cu un text scurt care cheamă femeile la (re)descoperire și (re)definire:

„Tu ești frumoasă.

Frumoasă îți este încheietura mânii pe care o întinzi ca să prinzi din cădere un copil, un bărbat sau un vis…

Frumoase îți sunt gleznele picioarelor care au găsit curaj ca să fugă de ceea ce te nenorocește. Frumoasă îți este
întreaga ființă când îți dai seama că în viață vrei mai multe!

Ești frumoasă când ai iubit de o mie de ori și totuși mai ai curaj să mai încerci o dată…

Și dacă ai ști cât de bine te privești acolo unde ți s-a spus că nu o să îți reușească să ajungi.

Emotivă, uneori dezechilibrată, dar în siguranță în modalitatea ta de a fi. Tu poți fi rece, tu poți fi rațională – dar doar atunci când nu iubești fiindcă… Tu ești iubire.

augustina șiman (4)

Și, crede-mă, numai tu poți să salvezi omenirea făcând concomitent acrobații pe tocuri.

Tu dăruiești viață cu atâta curaj, dar îți este frică, uneori, să îți dăruiești ziua de mâine… Te vrei atât de mult întregită încât uiți un lucru important – Tu îți ești suficientă.

Dar o să le descoperi pe toate… cu timpul.”

Personajele principale sunt Femeile

augustina șiman (1)

„Femeile. Femeile care au iubit… cumplit, cu detașare și cu dedicație… pe alții… Femeile care acum învață să se iubească la fel de mult pe ele însele.

Femeile carnale, voluptoase… și în același timp deloc superficiale.

Femeile care vor să fie luate în serios, care își doresc un partener alături de care să gătească, nu pentru care să gătească…

Ele care pun preț pe școlarizarea lor și care se ambiționează ca numele lor să fie echivalentul a câtorva realizări mărețe…

augustina șiman (2)

Ele cele care și-au definit o personalitate, ele – cele a căror existență nu depinde de oamenii care vin și care pleacă, totul este o lecție, nimic o înjumătățire.

Femeile care uneori își doresc copii… Ori am fost ctitorite ca să ctitorim… Care aleg ore în șir rochia pe care să o poarte, mereu cu o mare nădejde…

Pe restul urmează să le descoperiți lecturând culegerea de proză scurtă “Despre Ea””, destăinuie poetic autoarea.

„Primul pas pentru obținerea fericirii este obținerea suficienței de sine”

Precum afirmă Augustina, a fost inspirată de dorința de a oferi cititoarelor din Republica Moldova și de peste Prut o nouă perspectivă asupra propriului destin.

„Am întâlnit prea multe femei crescute cu gândul că e firesc să fii docilă în fața unui bărbat și să crezi în superioritate acestuia… Femei a cărui cea mai mare speranță de viață e să se căsătorească (reușit). Prin urmare, am vrut să le vorbesc femeilor despre faptul că lor le stă în putere să își stăpânească viața într-un astfel de mod încât să fie fericite… iar primul pas pentru obținerea fericirii este obținerea suficienței de sine.

 

Nu vreau să par o feministă rea, ci doar una justă, or femeile au un potențial uriaș, pe care nici măcar ele însele nu îl utilizează încă pe deplin”, mărturisește Augustina.

Întru susținerea acestui mare crez al meu îmi amintesc de un citat al actualului candidat pentru postul de Președinte al SUA Hillary Clinton: “Women are the largest untapped reservoir of talent in the world, dar și cel al lui William Ross Wallace: Mâna care mișcă leagănul este mâna care conduce lumea””, citează scriitoarea.

„Despre Ea” este o carte mai matură și echilibrată

După succesul cărții sale lansate precedent „Cămașa lui”, dorința de a dărui publicului o nouă carte a fost atât de puternică, încât a scris „Despre Ea” într-un timp record pentru sine, fiind nerăbdătoare să împărtășească lumii gândurile sale înșirate pe hârtie.

„Am muncit asupra acestei cărți mai puțin decât la toate celelalte, probabil fiindcă nu mai aveam răbdare să o termin, dar și fiindcă “Cămașa lui” a fost extraordinar de bine primită de publicul larg, devenind în doar 3 luni de la lansare un bestseller național. Mulți cititori mă întrebau ce mai urmează… acum le povestesc tuturor cu mândrie că în mai puțin de 2 ani am terminat de scris ultimul text din a patra carte – “Despre Ea”, terminând și cartea.”

augustina șiman (7)

 

„Toate scrierile mele se aseamănă mult prin caracterul confesiv al textelor și prin sinceritatea lor. Asta m-au învățat toți mentorii mei: Mihai Cimpoi, Andrei Strîmbeanu, Grigore Vieru – indiferent de ce aș scrie, să o fac cu mult suflet și sincer. Unii critici literari mi-au botezat maniera de a scrie ca fiind proză poetică, prin urmare și în noile scrieri veți găsi texte voalate în epitete, metafore, repetiții… Doar că… Consider că “Despre Ea” este o carte mult mai matură, mult mai echilibrată și plină de raționament, care prin întreaga sa structură și conținut cheamă la o creștere lăuntrică și la o evoluție emotivă a femeii.

Sper ca tirajul ei, indiferent de cifra inițială, să fie unul crescând, la fel cum s-a întâmplat cu lucrarea “Cămașa lui”. O să colaborez în continuare cu librăriile naționale, inclusiv cu cele online, și cu cele din România… Certă este promisiunea că vor face tot posibilul ca “Despre Ea” să ajungă în mâinile oricui va dori să o aibă… La începutul anului 2016 am făcut o donație de 30 de exemplare de carte Cămașa lui și unor biblioteci din Republica Moldova, pentru cititorii care nu au posibilitatea să o procure, același lucru o să-l fac și cu cea de-a patra carte”, afirmă Augustina.

augustina șiman (5)

„În agenda mea sunt scrise cu roșu două obiective literare majore pentru timpul apropiat”

Augustina ne spune că un eveniment de lansare a noii cărți este indispensabil, dorind să organizeze ceva deosebit.

„Lansările de carte sunt partea mea preferată din apariția oricărei cărți noi! Mă consum cu o extraordinară euforie și cu un inimaginabil entuziasm de fiecare dată când organizez o lansare de carte și urmând obiceiul de a face astfel de evenimente în locații neobișnuite, voi încerca și de această dată să îmi uimesc publicul. Data trecută a fost un cvartet de strune, Muzeul Național de Artă, șampanie și dress code pentru bărbați o cămașă. Voi încerca să gândesc ceva la fel de interesant și pentru toamna anului 2016, cel târziu primăvara 2017”, menționează tânăra.

augustina șiman (6)

Am cunoscut creația Augustinei Șiman acum câțiva ani, odată cu apariția videoclipului literar, precum îl numește autoarea, bazat pe lucrarea ei „Parfumul”. De atunci, am avut ocazia să ne delectăm cu încă un video la fel de profund și emoțional, pe baza textul „Șapte”, extras din cartea „Cămașa lui”. Se pare că în curând vom avea ocazia să privim o nouă capodoperă.

„Fiind practic creatoarea videoclipurilor literare, mi-am promis că o să apară, o dată cu fiecare nouă carte, cel puțin un videoclip care să transpună un text din ea. La începutul lui august urmează să petrec câteva ore la studiou, înregistrând recitaluri. Talentata compozitoare Anastasia Lazarencu deja mi-a pregătit piesa pentru noul videoclip. Urmează doar să îmi tratez definitiv răceala, să îmi restabilesc vocea și să ajung la studio ca să recit pasajele mele preferate din Despre Ea.

În agenda mea sunt scrise cu roșu două obiective literare majore pentru timpul apropiat: 1. Lansare de Carte și 2. Un nou videoclip literar”, conchide scriitoarea Augustina Șiman”, conchide scriitoarea Augustina Șiman.

Iată două videoclipuri create pe baza creațiilor Augustinei Șiman:

Autor: Eugenia Tataru

Telegram