Rezultatele anului 2016: Cele mai memorabile evenimente și realizări culturale
Telegram

Anul 2016 a fost unul bogat din punct de vedere cultural, moldovenii au avut ocazia să meargă la evenimente și să se bucure de succesele semenilor atât în țară, cât și peste hotarele ei. În acest articol descoperim cele mai memorabile evenimente și realizări culturale.

Festivaluri culturale

Gustar Music Festival

 

Gustar ediția 2016 s-a desfășurat în perioada 5-7 august, la Furceni, Orhei. Publicul a avut ocazia de a asculta cei mai populari artiști ai momentului, de a merge în excursii în zone istorice, participa la numeroase activități și workshop-uri din art zone, book zone, târguri și expoziții. Pentru prima dată în istoria festivalului au fost instalate două scene.

Festivalul „descOPERĂ”

 

Festivalul „descOPERĂ”, cel dintâi festival de muzică clasică care se desfășoară sub cerul liber, într-un amfiteatru natural, a avut loc pe 4-5 iunie 2016, la „Orheiul Vechi”, Butuceni. Oaspeții festivalului au avut ocazia să asculte și să descopere frumusețea muzicii clasice într-un spațiu rural, opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi. Spectacolul a fost regizat de Andrea Battistini, Italia, scenografie — Iurie Matei. Muzicienii de la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” au fost dirijați de invitatul din Austria — dirijorul Friedrich Pfeiffer. Amfiteatrul natural a asigurat o sonoritate ideală pentru orchestră și vocile soliștilor de operă, admirați de oaspeții care au savurat evenimentul în sânul naturii, acomodându-se pe scaune de lemn sau pe baloți din paie.

IA Mania

 

Pe data de 9 iulie 2016, a avut loc Festivalul artelor născute din tradiții IA Mania, pe malul Nistrului, satul Holercani. Oaspeții au avut parte de un târg de bucate tradiționale și artizanat autentic, cu oameni frumoși și istoriile lor de lucru cu tradițiile la „Podul De Flori”, Concursul de artă murală „Cai Verzi pe Pereți”, precum și „Mândria” — competiția colecțiilor vestimentare inspirate din tradiții.

Lavender Fest

 

Cea de-a doua ediție e evenimentului Lavender Fest s-a desfășurat pe 18 iunie, în vecinătatea câmpului de levănțică din satul Cubusca Nouă, Anenii Noi. Festivalul a adunat o mulțime de vizitatori și participanți, care au avut parte de un program divers, activități captivante, târg de cadouri, delicii gastronomice și, desigur, de multe poze în câmpul de levănțică. Oaspeții au avut posibilitatea să descopere circa 70 de artizani și creațiile lor confecționate manual, gustările a circa 60 de participanți din Zona Culinară, printre care și localnicii satului Cobusca Nouă și s-au putut delecta cu vinuri, în premieră pentru evenimentele K Lumea, în Zona Wine Friendly, sub umbrela Wine of Moldova, unde peste 10 producători locali și-au oferit produsele spre degustare.

Expoziții

Cucuteni International Art Camp

 

Art-camp Cucuteni 2016 a adunat în acest an peste 2500 de oaspeți, care au avut ocazia să admire expoziția de creații de ceramică și pictură, ale artiștilor din Europa, Asia și Africa. Vizitatorii au participat la master-class-uri și au admirat un fire show special. O parte din lucrările expuse au mers în patrimoniul Muzeului Național de Artă a Moldovei.

Târgul „Covorul Dorului”

 

Covorul tradițional moldovenesc a fost omagiat în cadrul celei de-a treia ediții a Târgului Național cu genericul „Covorul Dorului”, ce s-a desfășurat duminică, 4 decembrie. Evenimentul a avut loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” și a adunat un public numeros ce au venit să admire covoare rare, din colecțiile muzeelor din țară, printre care Muzeul de Istorie şi Etnografie din Tvardița, Muzeul satului Chirsovo, Muzeul Național de Istorie a Moldovei ș.a.

Expoziția și licitația „Balul Brazilor”

 

Expoziția Brazilor de Crăciun din acest an a început pe data de 24 noiembrie, unde au putut fi admirate cele mai creative interpretări ale pomului de sărbători – 48 de brazi creați de tinerii artiști autohtoni. Evenimentul a fost organizat de către organizația KLumea, în frunte cu Nata Albot și Viorica Nagacevschi, cu scopul de a promova arta tinerilor artiști din Moldova, dar și pentru a susține o cauză nobilă — susținerea persoanelor neajutorate. Organizatorii au primit peste 60 de cereri de participare, dintre care 48 de artiști au fost selectați pentru a participa în concurs. 10 din acești brazi au fost vânduți cu scop caritabil la licitație cu strigare, care s-a desfășurat pe 17 decembrie, la Chișinău.

Realizări

Andrew Rayel pe Main Stage la Tomorrowland 2016

 

Dj-ul moldovean Andrei Rață, cunoscut în toată lumea sub pseudonimul Andrew Rayel a participat anul acesta la unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa — Tomorrowland, pe Main Stage, alături de alți Dj de renume internațional, precum este Armin van Buuren, Tiësto, R3hab, Alesso, David Guetta, DVBBS, Deadmau5. Evenimentul a avut loc în perioada 22-24 Iulie, în orașul Belgian Boom.

Space Dance Company au adus aur Moldovei la Campionatul Mondial 2016

 

Echipa Space Dance Company au devenit campioni mondiali 2016, la concursul de hip-hop ce s-a desfășurat în Austria, orașul Graz. Anterior, au prezentat rezultate performante la Campionat European de dans, fiind premiați cu aur. Sunt mândria țării și de această dată, performanța lor fiind apreciată pe măsură. Aici pot fi văzute toate locurile pe care le-au ocupat dansatorii Space la diverse categorii.

Tehnica de țesere a covorul moldovenesc inclusă în patrimoniul UNESCO

 

Tehnica de țesere a covoarelor tradiţionale moldoveneşti şi româneşti, denumite scoarță, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Pentru realizarea unui astfel de covor, meşterii lucrează luni întregi şi, în funcţie de mărimea şi complexitatea lucrării, aceste covoare ajung să coste câteva mii de lei.

Inițiative artistice

Opere de artă pe panourile de publicitate din Chișinău

Inițiativa culturală #UnArtOraș are drept scop promovarea artei în spațiul urban, prin amplasarea picturilor artiștilor plastici autohtoni pe panourile publicitare stradale. În cadrul proiectului au fost selectate 50 de piese reprezentative din colecția Pictură Națională a Muzeului Național de Artă al Moldovei semnate de 25 de artiști plastici autohtoni, ce vor fi reproduse calitativ pe 100 de panouri stradale instalate în orașul Chișinău.

Telegram