LOCAL ARTIST: Dumitru Balica
Telegram

Dumitru Balica este un artist plastic cu experiență, eroul rubricii Local Artist din această săptămână. Lucrările sale sunt abstracte și figurative, pe care le vom putea descoperi în interviul ce urmează.

razdelitel punktir

 

dumitru-balica

Am început să desenez din fragedă copilărie. Am făcut școala de pictură din Dondușeni, apoi Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Facultatea Arte Plastice și Design.

De atunci, am vernisat 16 expoziții personale, ultima organizată la începutul anului 2016. În experiența mea sunt multiple concursuri, premii și mențiuni, tabere de creație din Moldova și de peste hotare, în țări precum România, Serbia, Bosnia, Muntenegru. Aceste tabere au fost pentru mine o ocazie bună pentru a acumula experiență, deoarece am fost înconjurat atât de artiști plastici tineri, cât și renumiți în lumea artei, m-au făcut să îmi aleg stilul meu personal, mi-am dezvoltat modul în care îmi redau sentimentele în pictură.

Succesul fiecărui artist poate fi obținut datorită studierii continuă și a muncii, întrucât fără muncă nu există ascensiune. Acum lucrez în studiou, unde petrec circa 12 ore pe zi, în funcție de lucrarea pe care o creez. Majoritatea timpul liber îl dedic familiei, ea fiind pe primul loc în viața mea.

Abordez stilul abstract figurativ, unul care mă reprezintă la moment. Totuși, sunt pasionat și de realism, dar mereu las o enigmă în picturile mele, pentru a oferi posibilitatea privitorului să își stârnească imaginația, să interpreteze de sine stătător lucrarea și să o completeze imaginar după placul său.

Fiecare serie de lucrări are un concept tematic, spre exemplu, ultima serie se intitulează „Elemente” și prezintă abstract, câte un obiect care poate fi transformat imaginar de către persoana care privește. O altă serie înfățișează chipul unui bătrân, care simbolizează înțelepciunea, experiența și animale precum cal, leu și vultur, care denotă ferocitate, tenacitate și forță, ele fiind cele care îl reprezintă pe om pe parcursul vieții.

Mă inspir din orice, din emoțiile pozitive, lumea din jur, starea lăuntrică, peisaje. Tablourile mele sunt figurative, iar scopul principal este de a tăinui unele lucruri, de a-l face pe privitor să mediteze.

Dumitru Balica este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Iași, România, din 2009. Drept scop, artistul își propune să organizeze cât mai multe expoziții, evenimente culturale și toate acestea pentru binele comun – de a dezvolta arta contemporană și de a demonstra semnificația și valoarea artei plastice. Pentru a înfăptui acest țel, Dumitru este deschis la colaborări cu toți artiștii.

dumitru-balica-local-artist-16

 

dumitru-balica-local-artist-12

 

dumitru-balica-local-artist-3

 

dumitru-balica-local-artist-14

 

dumitru-balica-local-artist-18

 

dumitru-balica-local-artist-17

 

dumitru-balica-local-artist-20

 

dumitru-balica-local-artist-22

 

dumitru-balica-local-artist-13

 

dumitru-balica-local-artist-15

dumitru-balica-local-artist-21

dumitru-balica-local-artist-24

dumitru-balica-local-artist-23

dumitru-balica-local-artist-19

dumitru-balica-local-artist-1

dumitru-balica-local-artist-2

dumitru-balica-local-artist-11

dumitru-balica-local-artist-7

dumitru-balica-local-artist-6

dumitru-balica-local-artist-5

dumitru-balica-local-artist-4

dumitru-balica-local-artist-8

dumitru-balica-local-artist-10

dumitru-balica-local-artist-9

Telegram