A fost pictat primul mural din Cernobîl la aniversarea de 30 de ani de la catastrofa nucleară
Cel dintâi mural din Cernobîl a fost pictat pe una din străzile principale ale orașului, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la catastrofa nucleară ce a avut loc pe data de 26 aprilie 1986.
Muralul a fost pictat de artistului portughez Antonio Correia aka Pantoni. „Este un vis pentru un street artist să lucreze într-o asemenea locație, dar și o provocare mare. Vorbim despre o tragedie care a avut loc 30 de ani în urmă și și-a lăsat amprenta asupra multor țări și generații”, spune Pantonio.
Artistul a reprezentat apariția unei noi vieți, ce renaște în urma unui dezastru. Iepurii simbolizează reîntoarcerea animalelor și renașterea tuturor viețuitoarelor din zonă.
Ideea de a crea acest mural aparține ONG-ului Sky Art Foundation. Coordonatorul proiectului Oleg Sosnov afirmă: „Este un proiect artistic și informativ în același timp. Are ca scop să modifice percepția despre viața din prezent în Cernobîl.”
Scurt istoric:
La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea, potrivit Wikipedia. Toți locuitori permanenți ai orașului și împrejurimilor acestuia au fost evacuați pentru că nivelul de radiație în aria respectivă devenise periculos.
Orașul Cernobîl și împrejurimile sale sunt acum casă pentru oamenii de știință, oferă slujbe de întreținere pentru Centrala Atomoelectrică Cernobîl, slujbe de lichidare, pentru doctori, fizicieni și fizicieni nucleari. Deși Pripiat, orașul părăsit învecinat a rămas neîntreținut, Cernobîl a fost renovat, iar sute de turiști vizitează orașul care, în 2014 a avut o populație de aproximativ 611 locuitori.
Sursa: skyartfound.com