29 ноября 2016

„750 de metri de glorie” – Radu Dumbravă a pictat cel mai mare mural istoric din Polonia

Artistul din Chișinău Radu Dumbravă a pictat cel mai mare mural din Polonia și din Europa, numit „750 Metrów Chwały” („750 de metri de glorie”).

radu-dumbrava-mural-polonia-750-metrow-chlawy-28

Muralul a fost pictat în orașul Legionowo, Polonia, de către o echipă de 10 profesioniști în domeniu. Radu Dumbravă a lucrat alături de artistul polonez Rafał Roskowiński, co-autorul lucrării, fiind invitat în urma participării din acest an la Festivalul de Artă Monumentală din orașul Gdansk.

Muralul reprezintă gloria armatei poloneze din anul 972 și până în zilele noastre. Este realizată într-o formă simbolică prin scene de luptă care include denumirea sa, data desfășurării și numele comandantului.

radu-dumbrava

Lucrarea are 750 de metri lungime, 3 metri înălțime, o suprafață de 2250 de metri pătrați – un volum de lucru enorm, care s-a efectuat timp de o lună. Datorită dimensiunilor sale impresionante, muralul este cea mai mare pictură monumentală informațională și educațională din lume.

radu-dumbrava-mural-polonia-750-metrow-chlawy-32

Inițiativa a venit din partea Ministerului Apărării Naționale din Polonia (Ministerstwo Obrony Narodowej), lucrarea având scopul de a elucida luptele mondiale ce au avut impact asupra țării gazdă, de a informa cetățenii despre trecutul istoric al neamului lor.

Muralul transmite cetățenilor un mesaj patriotic. Acest lucru este foarte important, întrucât am întâlnit polonezi care spun că ei nu știau multe lucruri din istoria lor și pictura murală servește drept un suport educațional puternic.

radu-dumbrava-1

Inițial, pictura trebuia să fie monocromă, dar nuanța de roșu a servit drept un accent, care evidențiază unele detalii, este una dintre cele două culori ale drapelului Poloniei și e o culoare regală, precum relatează artistul.

Radu își amintește că trecătorii priveau curioși la procesul de creație, se interesau despre subiect, făceau poze și video, începeau să analizeze lucrarea de la un capăt și aveau senzația că privesc un film.

Au lucrat câte 8 ore pe zi, pictând timp de o lună scene, împărțind sarcinile cu grafierii, ce aveau rolul de a face fundalul și textul. Radu a menționat că nu se concentra la rezultat, dar la proces, începea o scenă și o ducea la un bun sfârșit.

Mi-am perfecționat abilitățile mele de pictor și viziunile artistice, am aflat mai multe lucruri din istoria poloneză și cea mondială. A fost o experiență interesantă, care m-a inspirat să fac ceva frumos și la noi.

Iată câteva secvențe din muralul cu o lungime de 750 de metri:

„Pictura educă, ea este necesară pentru a ne hrăni spiritual, la fel precum muzica clasică, filmele și cărțile bune.”

Autor text: Eugenia Tataru

Подписывайся