6 idei de costume ale personajelor populare moldovenești pentru Velohora 2016
Velohora se apropie, iar cel mai important este să alegi un costum potrivit care să de încadreze în tematica evenimentului din acest an – poveștile populare moldovenești.
Locals, împreună cu tânăra Iana Pokina, eroina rubricii Local Artist, a pregătit 6 personaje și elemente ale costumelor lor pe care ți le poți atribui la Velohora 2016, ce va avea loc în perioada 4-5 iunie:
Baba Hârca
Baba Hârca este renumitul personaj din basme știut din copilărie de fiecare. Este o vrăjitoare care încheagă apele și trăiește izolată într-o văgăună. Adesea, basmele o prezintă dând sfaturi utile unor flăcăi cinstiți, angajați într-o luptă. Este așadar și un personaj benefic.Reproducerea acestui costum este foarte simplă, întrucât e nevoie doar de o mătură, o pălărie/basma și o imitație de nas mare.
Făt-Frumos
Făt Frumos este personajul în care se regăsesc toți flăcăii voinici care vor participa la Velohora. În mitologia românească personajul-erou pozitiv. În majoritatea poveștilor, acesta se luptă cu balauri, zmei și vrăjitoare pentru a-și elibera aleasa inimii, prințesa Ileana Cosânzeana. Pentru a fi un „Făt-Frumos” e nevoie de o cămașă națională, o cușmă și o sabie.
Ileana Cosânzeana
Ileana Cosânzeana, aleasa inimii eroului Făt-Frumos, este sora Soarelui. Ileana este personajul principal feminin din basmele mitologice românești, întruchiparea idealului feminin. Optează pentru o coroniță din flori pe care să o porți pe cap, o cosiță lungă în care de asemenea se pot adăuga flori și o cămașă sau rochie cu elemente tradiționale.
Balaur
Balaurul este pe larg întâlnit în basme, fiind un animal fantastic de dimensiune uriașă, de multe ori are forma unui șarpe cu aripi, picioare și mai multe capete de șarpe (în general trei, șapte sau chiar douăsprezece), reprezentând o întruchipare a răului. Balaurul, numit și Zmeul, este învins în basme de Făt-Frumos și e îndrăgostit în taină de Ileana Cosânzeana. Puteți imita un balaur participând la cursă în trei ”capete”, alături de prieteni, purtând o pereche de mănuși cu ghiare sau utilizând simbolul focului în vestimentație.
Păcală
Păcală – erou al snoavelor populare românești, este cunoscut pentru umorul și istețimea sa, ascunse sub o mască de naivitate și simplitate. Tratează autoritățile sătești (popa, boierul, judecătorul) cu îndrăzneală și ironie usturătoare.
Statu-Palmă-Barbă-Cot
Statu-Palmă-Barbă-Cot este personajul care se potrivește perfect pentru un copilaș, care vine la Velohora pentru a-și susține familia. Așa cum sugerază numele, personajul este un bătrân pitic cu statura de o palmă și barba lungă de un cot. De obicei, el apare în narațiune ca o figură supranaturală care ajută personajele principale, le ghidează, le vorbește, sau doar este observat de ele, fiind prins mai tot timpul în vreun trunchi de copac. În general, e cunoscut după versul ritmat „Statu-Palmă-Barbă-Cot se repede la foc”, repetat în majoritatea poveștilor sau poeziilor care îl includ.
Autor ilustrații: Iana Pokina
Autor text: Eugenia Tataru