10 мая 2016

10 motive pentru care merită să mergi la Festivalul de Film Documentar CRONOGRAF 2016

Festivalul de Film Documentar CRONOGRAF (FIFD) 2016 este tot mai aproape și așteaptă amatorii de film să vizioneze cele mai selecte producții începând cu data de 12 mai. Locals a pregătit 10 motive pentru care merită să mergi la CRONOGRAF.

CRONOGRAF este unicul Festival Internațional de Film Documentar din Republica Moldova

cronograf (1)

 

Festivalul se înscrie printre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa de Sud-Est, fiind la cea de-a XIII-a ediție în acest an. Descoperă arhiva CRONOGRAF.

Vor fi proiectate 50 de documentare din 22 de țări

cronograf principala

 

Festivalul reprezintă o ocazie unică pentru cinefilii din Chișinău să vadă documentare de calitate din întreaga lume, să discute cu autorii lor și să descopere ultimele tendințe în materie de film documentar. Anul acesta, în cadrul concursului, vor fi proiectate aproape de 50 de documentare din 22 de țări, selectate din cele peste 600 de filme trimise de regizori şi producători, aflați în diferite puncte de pe glob. Filmele din Secțiunea Principală.

Filmele proiectate în cadrul festivalului nu pot fi downloadate nicăieri

cronograf

 

În Moldova, aceste filme pot fi vizionate exclusiv în cadrul Festivalului CRONOGRAF.

Ai ocazia să vizionezi patru premiere de film autohton

cronograf (2)

CRONOGRAF a pregătit lansarea a patru premiere de film autohton, rulata înafara concursului, ce vor putea fi vizionate în patru zile de festival: vineri, 13 mai, ora 20:30 – „Raisa”; sâmbătă, 14 mai, ora 20:30 – „Momente de tăcere”; luni, 16 mai, ora 20:30 – „100 de movile” și miercuri, 18 mai, ora 19:30 – „Să vezi Parisul”.

La CRONOGRAF filmele se pot viziona și în aer liber

cronograf1

 

În program se regăsesc filme care vor fi rulate în aer liber la Apartamentul deschis din Chișinău. Astfel pe data de 13, 14 și 15 mai publicul va avea ocazia să vizioneze 12 filme cu acces gratuit. Detalii despre orarul filmelor pot fi descoperite pe pagina evenimentului. De asemenea, filmele în aer liber vor fi proiectate și în fața ULIM.

„Omul care a salvat lumea” – filmul de deschidere a festivalului

the man who saved the world

 

La Gala de Deschidere a FIFD CRONOGRAF publicul va avea prilejul să vizioneze filmul de excepție „The Man Who Saved the World” („Omul care a salvat lumea”). Documentarul este o producție daneză din 2014 semnată de regizorul Peter Anthony. Documentarul a fost realizat timp de un deceniu, bugetul său ajungând la suma de 4 milioane de dolari. Este o dramă care povestește thrillerul cu gust de Război Rece prin care a trecut locotenent-colonelul rus, Stanislav Petrov. Mai multe despre film citește pe Locals.md.

„Un LIKE pentru DOCUMENTAR” – filme create de adolescenți și tineri

un like pentru documentar cronograf

 

Secțiunea Un LIKE pentru DOCUMENTAR oferă prilejul de a viziona filme create de adolescenți și tineri. Este deja al treilea an când FIFD CRONOGRAF vine în faţa tinerilor cu un eveniment organizat special pentru ei!
Secţiunea Un LIKE pentru DOCUMENTAR prezintă anul acesta 5 filme destinate adolescenţilor şi tinerilor. Partea inedită a acestei idei este că filmele sunt despre tineri, pentru tineri şi chiar apreciate de un grup de elevi care constituie juriul acestei secţiunii la FIFD CRONOGRAF.  Accesul la filmele din această secţiune este gratuit, aşa că sunteţi invitaţi joi, 12 mai, la ora 15.00 şi luni, 17 mai, ora 15.00 , la cinematograful Odeon pentru a lua parte la festivalul cu renume european CRONOGRAF!

8 filme din Moldova la secțiunea Producții locale

filme locale cronograf

În concurs concurează 8 filme create în Moldova, rulate în cadrul secțiuniii Producții locale. Filmele vor fi putea fi urmărite marți, 17 mai, la Odeon, începând cu ora 11:00. Filmele pe care le vei putea viziona sunt: „Bon Courage”, „Adio pentru Batîc…”, „Nu am, moarte, cu tine nimic…”, „Dragă Stalin…”, „Râul Răut, Iulie-Septembrie 2015”, „Tania Popa”, „Viața bate filmul”, Moara Eliptică”. Detalii despre aceste filme pot fi văzute aici.

Atât film, cât și mese rotunde și ateliere pentru oaspeții CRONOGRAFului

Catalin Stefanescu poza

CRONOGRAF nu înseamnă doar vizionarea filmelor foarte bune, ci și mese rotunde, ateliere pentru jurnaliști, studenți și tineri cineaști. La fel ca şi în fiecare an în cadrul festivalului vor fi organizate o serie de evenimente captivante pentru amatorii de film, printre care CRONOGRAF JuniorMasă rotundă  „Educație prin film”Atelier pentru cronicarii de film, Forumul B2B DOC ș.a.

Școala de film la CRONOGRAF 2016

cronograf2

Cei ce vor susține masterclassurile din cadrul acestei ediții sunt mai multe personalități din lumea filmului, precum binecunoscuta actriță Cristina Flutur (România), cineaști cu o bogată experiență în domeniu: Barak Heymann (Israel), Pavel Cuzuioc (Austria) și Andrei Dăscălescu (România). Masterclass-urile FIFD CRONOGRAF 2016 vor avea loc pe 14, 15 și 16 mai, în sala mică a teatrului Satiricus (str. Mihai Eminescu 55). Accesul este liber, în limita locurilor disponibile. În cadrul lecțiilor se va discuta despre actoria de film, realizarea filmelor fără scenariu, documentarul independent, promovarea filmelor pe piața cinematografică și în circuitul festivalier. Vezi aici mai multe detalii despre programul Școalii de film CRONOGRAF 2016.

Programul și alte informații pe cronograf.md.

Autor: Eugenia Tataru

Подписывайся