„Omul care a salvat lumea” – filmul de deschidere a Festivalului CRONOGRAF 2016
Telegram

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF începe joi, 12 mai, la orele 19:00. La Gala de Deschidere a FIFD CRONOGRAF publicul va avea prilejul să vizioneze filmul de excepție „The Man Who Saved the World” („Omul care a salvat lumea”).

Documentarul este o producție daneză din 2014 semnată de regizorul Peter Anthony. Documentarul a fost realizat timp de un deceniu, bugetul său ajungând la suma de 4 milioane de dolari.

stanislav-petrov

Filmul este o dramă hibridă, în care documentarul se amestecă cu ficțiunea narativă, povestind thrillerul cu gust de Război Rece prin care a trecut locotenent-colonelul rus, Stanislav Petrov. Pentru a crea o peliculă care nu poate lăsa indiferent pe nimeni, regizorul Peter Anthony s-a inspirat din istoria unică a lui Petrov, realizând un film spectaculos și emoţionant despre o perioadă crucială din istoria recentă.

stw2-0

 

Pe 26 septembrie 1983, alarmele nucleare sovietice s-au declanşat, avertizând că cinci rachete americane au fost lansate împotriva URSS. Locotenent-colonelul rus, Stanislav Petrov, sfidează regimul, ignorând sistemele de avertizare. Decizia sa salvează lumea de la o distrugere nucleară sigură. Două decenii mai târziu, acest erou uitat este recunoscut, în cele din urmă, pentru fapta-i istorică de către ONU.

the man who saved the world

 

„Omul care a salvat lumea” combină în mod omogen reconstituirile extrem de precise și convingătoare ale incidentului din 1983 cu călătoria lui Stanislav prin toată America, vizitând, în sfârşit, baza de rachete nucleare, precum și pe idolul său, Kevin Costner.

După proiecție, publicul va avea ocazia să discute cu producătorul peliculei, Christian D. Bruun. Christian D. Bruun este membru al juriului la Secţiunea Principală, FIFD CRONOGRAF, ediţia XIII-a.

Vezi pe Locals programul complet al Festivalului CRONOGRAF 2016, ce se va desfășura în perioada 12-18 Mai.

razdelitel punktir

Biletele și abonamentele la festival pot fi cumpărate on-line pe iticket.md.

FIFD CRONOGRAF este până la ora actuală cel mai complex festival de film din Republica Moldova, o ocazie unică pentru cinefilii din Chișinău să vadă documentare de calitate din întreaga lume, să discute cu autorii lor și să descopere ultimele tendințe în materie de film documentar. Festivalul CRONOGRAF a fost lansat în 2001 şi este organizat de către OWH Studio, cu susținerea partenerilor săi.

Partenerul general al celei de-a XIII-a ediții a festivalului este SDC Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Telegram