19 ноября 2013

Proiecție de film documentar “One World Romania”

Vrei să petreci acest sfîrșit de săptămînă cît mai plăcut și eficient? Noi îți oferim posibilitatea!

În perioada 22-23 noiembrie, în incinta cinematografului Odeon, va avea loc proiecțiia de film documentar din cadrul ediţiei 2013 a programului “OWR On Tour”

Intrare gratuită!

Program:

Vineri, 22 noiembrie:

19:00-20:00”The Cleaners” (UK / Greece, 2012, 37′)

SYNOPSIS

In iunie 2012, partidul politic grec de extrema dreapta Zori Aurii a castigat 7% din voturile parlamentare. Konstantinos Georgousis, student la National Film and Television School (Londra), urmareste, in cea mai buna traditie observationala, cativa membri ai partidului in timp ce acestia ‘patruleaza’ strazile din Atena, scriu cu creta, in piete, cuvintele „Grecia pentru greci” sau se opresc sa bea ceva la terasele orasului, permanent cu un ochi vigilent atintit asupra imigrantilor.  (Apropo, au multe de spus si despre romani!)

 

tedx_razdelitel


20:00-21:00
”Odessa” (Romania / Germany, 2013, 55′)

SYNOPSIS

AVANPREMIERA

Reorganizarea Europei de Est dupa Primul Razboi Mondial sub forma unui puzzle de state nationale a fost inceputul dezastrului pentru diversitatea etnica din aceasta parte a lumii. Comunitatea evreilor est-europeni a fost prima vizata. Odata cu ascensiunea Germaniei Naziste statele din Europa de Est au putut sa-si exprime liber antisemitismul. Fara implicarea Germaniei a aparut „Holocaustul la periferie”.

Noua Europa si-a propus sa readuca prosperitatea si toleranta in estul continentului. In ce masura acest lucru este posibil intr-o Romanie democrata, parte a Uniunii Europene? In ce masura compatriotii mei sunt dispusi sa reflecteze asupra episodului „Odessa” din octombrie 1941, una dintre cele mai mari executii in masa din timpul razboiului si poate cel mai intunecat moment din toata istoria noastra moderna?

Astfel am descoperit ca uneori si natiunile mici pot fi cinice, capabile de crime, amnezice si ipocrite. Ca istoria este o succesiune de alegeri individuale, consolidate in perioadele de libertate cum este cea de astazi. Ceea ce parea la inceput un experiment social sub pretextul realizarii unui film a devenit in timp un experiment personal. Ma intreb daca solutia propusa de mine este morala si eficienta. Ce se intampla cu un documentar cand iese din zona lui de confort si provoaca deschis societatea? De ce dupa saptezeci de ani asumarea critica a istoriei este un produs de lux prea scump pentru Romania de azi? Ceea ce am realizat cu acest film e un inceput, un sfarsit, sau nu inseamna nimic? (Florin Iepan)

tedx_razdelitel

 

Sîmbătă, 23 noiembrie:

15:00-17:00 “Forbidden Voices” (Switzerland, 2012, 92′)

SYNOPSIS

„Traiesc intr-o utopie care nu imi apartine”, scrie Yoanni Sanchez pe blogul ei, Generation Y. Pentru a posta pe blog, Yoanni trebuie sa foloseasca spatii publice precum cafenele si hoteluri, pentru ca in Cuba sunt interzise conexiunile private la Internet. Yoanni nu are voie sa calatoreasca in afara tarii, dar este in relativa siguranta in Cuba; vizibilitatea internationala obtinuta prin intermediul blogului ei o protejeaza; desi cenzurat in Cuba, blogul are aproximativ 14 milioane de vizite pe luna, din intreaga lume.

Femeile au fost cele care au descoperit rapid avantajele mediilor sociale. Guvernul iranian cenzureaza cuvantul „femeie”. Orice cautare a acestui cuvant in persana blocheaza accesul la urmatoarea pagina. Campioana cenzurii pe Internet ramane insa China, cu mai multe de 2500 de site-uri blocate. Partidul comunist ‘curata’ internetul de orice eveniment trecut care trebuie sters din memoria colectiva: in consecinta, multi tineri nu au auzit de revolta din piata Tienanmen.

Regimurile represive de astazi se tem ca vor pierde monopolul asupra adevarului. Cand bloggerii decid sa vorbeasca, trebuie redusi la tacere, fie prin filtre si firewall-uri, fie prin masuri conventionale precum intimidarea psihologica, arestul la domiciliu sau inchisoarea. Voci interzise urmareste vietile a trei femei reprezentative pentru noua generatie de rebeli ‘conectati’ care au curajul sa denunte abuzurile guvernelor lor.

razdelitel_zubcik

 

 

Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe oneworld.ro

Programul complet al caravanei One World Romania este afișat aici

One World Romania on tour este organizat de Asociația One World Romania și Centrul Ceh București.
Partener local: OWH Studio și 301 PRODUCTION

Vă așteptăm!

Подписывайся