Orașul Chișinău: Să ne luăm orașul înapoi!
Начало: 25/06/2015 - 18:00
Место: Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău)
Цена: free

#4 Orașul și culturile lui cu Vitalie SPRÎNCEANĂ
Orașul Chișinău: Să ne luăm orașul înapoi!
Un ciclu de prezentări în cadrul programului Bibliotecii Spațiului Public

us

25 iunie 2015, ora 18:00
Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău)

În ultimele două decenii Chișinău a trecut printr-un număr de transformări contradictorii: degradarea spațiilor publice existente, ineficacitatea, și deobicei nedreptatea procesului de privatizare a proprietății publice, monotorizarea orașului, comercializarea și utilizarea spațiilor publice în scopuri comerciale, substituirea funcțiilor publice ( timp liber, socializarea, locuri de odihnă, activități culturale) ale spațiilor publice cu activități orientate spre profit (parcări private, WC-uri publice cu plată), comercializarea centrului orașului prin dezvoltarea proiectelor mari comerciale – Skytower (spații de birou), Sun City (shopping mall), Nobil Hotel (servicii de hotel), Grand Plaza – blocuri de apartament – și ca o consecință este distrugerea centrului orașului și a rețelei sociale care ia loc.

Desigur că aceste schimbări nu se referă doar la Chișinău și nu sunt specifice acestuia – un număr de procese similare iau loc în majoritatea orașelor post-socialiste: Kiev (biserici noi construite în spații publice), Tbilisi (reconstruirea orașului istoric cu o fațadă neoliberală), Yerevan ( strada Avenue de Nord, care presupune relocarea forțată a locuitorilor). Acestea fac parte din contextul politico – economic general al regiunii: reformele accelerate pentru introducerea economiei de piață, dezindustrializarea orașului economic și angajamentele în sectorul serviciilor, creșterea consumului, avansul treptat al inegalității sociale, populismul politic și religios, întărirea unor oligarhii politico-economice la nivel național și local, etc.

De asemenea, Chișinău „a beneficiat” si de o administrare total ineficientă, care a preferat să dea prioritate, în contextul dezvoltării orașului, unor interese de profit economic pe termen scurt în detrimentul interesului general al orașului. Rezultatul direct ale acestor procese este că orașul aparține mai puțin locuitorilor – cetățeni obișnuiți, locuitori sau vizitori ai orașului, bicicliști, pietoni, ci mai mult unor grupuri specifice ( forțe politice sau economice, automobiliști).

Prezentarea va revizui aceste procese de transformare și va oferi soluții practice la întrebarea: Cum să ne luăm orașul înapoi?

Ovidiu ȚICHINDELEANU
Economia urbană în post-socialism

30 iulie 2015, ora 18.00

Dinu GUȚU
Subculturi, liminalitate și cultura dominantă: orașul în timpul unui meci de fotbal

10 septembrie 2015, ora 18.00

Aceste prezentări fac parte din ciclul Orașul și  culturile Lui și sunt organizate sub egida Bibliotecii Spațiului Public,  proiect susținut de Fundația Culturală Europeană în cadrul  progamului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune.
Ciclul Orașul și Culturile Lui își propune să abordeze din multiple perspective – istorică, antropologică, filosofică, politică, economică, artistică – tema ORAȘULUI și a vieții urbane.

Telegram