Participant la Eurovision: PARALELA 47
După cum bine știți, compania Orange reprezintă pentru al 7-lea an selecția națională pentru Eurovision. Semifinalele din acest an se vor desfășura pe dățile de 11 și 13 martie, iar finala va fi pe 15 martie. Noi, desigur, urmărim cel mai important eveniment al anului din Moldova și împreună cu voi pariem pe cine va câștiga.
Astăzi am avut șansa să discutăm cu Paralela 47. Am încercat să aflăm de ce le trebuie băieților Eurovision-ul și despre ce vor cânta, și i-am mai întrebat despre rolul acestui concurs în viața țării și a celor care se decid să aplice în selecția națională. La întrebări ne-a răspund liderul grupei – Alecu Mătrăgună.
Pentru a câta oară participați la selecția națională?
E pentru a 2-a oară când participăm la acest concurs. În 2012, am ajuns până în finala națională cu piesa “Arde”.
Pe cine ai fi numit tu concurenții principale?
Frica este concurentul #1. Participăm nu neapărat pentru a câștiga. Mai mult pentru plăcere, promovare și pentru a motiva, a inspira și alte echipe rock mai puțin cunoscute poate, să participe la anul. Să iasă din garaje sau săli de repetiție și să susțină mai des concerte live, să înregistreze mai multe piese. Pentru că numai așa vor putea să se facă văzuți și auziți.
Regizorul Serge Zănoagă și echipa sa au avut o idee creativă și colorată. Cel puțin, câteva secvențe pe care le-am văzut sunt destul de dinamice și interesante. Va fi primul clip, filmat cap coadă cu ajutorul telefonului mobil. Corespunde perfect conceptului. Minimalist și colorat. Videoclipul ar trebui să apară în curând.
Povestește-ne despre piesa voastră. Despre ce este, cine a compus-o și de ce consideri că ar trebui să atragă atenția ascultătorilor europeni?
E despre lucrurile simple, despre fragmentele simple dintr-o relație, care împreună, ca un puzzle alcătuiesc un tot. Pentru că uneori, anume aceste lucruri, s-ar părea obișnuite, activități, gesturi, cuvinte definesc un sentiment destul de strâns împletit. Piesa are și un logo, creat de cei de la Casa Imago – unul destul de reprezentativ, de altfel – 9 fragmente colorate, asamblate într-o inimioară. Cântecul a avut vreo 3 variante de text în română și nu a fost înregistrat în mod special pentru Eurovision. E o piesă mai ușoară ca stil, pentru noi. Dinamică și domoală pe-alocuri, cu un refren exploziv. Credem că ar putea prinde și la publicul european. Asta în caz că trecem mai departe, evident.
Ce tip de parte artistică va fi jucată pe scenă și cine se va ocupa de ea?
Mesajul piesei e simplu și cred că am greși dacă l-am îngreuna cu scamatorii și acrobații pe scenă. Până la urmă suntem o trupă rock și nu cred că ar fi ok să luăm dansatori sau mai știu eu ce.
Ce piesă din lista participanților ați numi-o favorita voastră?
Chiar nu știu. Nu prea am ascultat piesele celorlalți participanți. Sau poate le-am prins întâmplător la radio, dar nu cred că le-am memorizat bine. E una la chitară acustică știu, mai simpluță și mai drăguță parcă. În rest, sunt consumator de alt gen de muzică.
Cum crezi, selecția națională din Republica Moldova – e un concurs între piese sau întrecere între artiști? Sau, posibil, o bătălie între producători? Sau cu totul altceva?
Deși seamănă cu o loterie, de regulă în fiecare an există mereu câțiva favoriți. Bineînțeles că există și o concurență între producătorii din spatele lor, dar despre o luptă acerbă între ei, nu știu dacă putem vorbi. La noi piața muzicală e destul de mică, ca să existe o concurență mare.
Ce-ți va oferi câștigul în cadrul selecției naționale? În caz că veți câștiga la Copenhaga – ce veți face mai departe?
E timpuriu să judeci. Când ai așteptări mari, există mereu riscul să ai dezamăgiri și mai mari. Așa că deocamdată ne concentrăm asupra semifinalei.
Bineînțeles că există și o concurență între producătorii din spatele lor, dar despre o luptă acerbă între ei, nu știu dacă putem vorbi. La noi piața muzicală e destul de mică, ca să existe o concurență mare.
În caz că nu treceți de selecție, veți participa și la anul?
Nu știu să zic. Aventura asta a Eurovisionului cere mult timp, energie și muncă. Te consumă destul de repede. E mai ușor pentru cei care trăiesc din muzică – la noi însă e mai dificil, pentru că pe lângă Paralela 47 avem și un job permanent. Oricum e o perioadă destul de productivă pentru noi. De exemplu, acum suntem implicați în realizarea unui clip pe piesa asta. Regizorul Serge Zănoagă și echipa sa au avut o idee creativă și colorată. Cel puțin, câteva secvențe pe care le-am văzut sunt destul de dinamice și interesante. Va fi primul clip, filmat cap coadă cu ajutorul telefonului mobil. Corespunde perfect conceptului. Minimalist și colorat. Videoclipul ar trebui să apară în curând.
Cum crezi, ce prezintă acest concurs pentru Moldova la momentul actual?
Spre deosebire de alte țări, Eurovisionul este văzut ca un important eveniment muzical. Ceea ce nu e neapărat rău. Apare o ploaie de hituri, videoclipuri noi. Se lucrează mai mult și asupra calității pieselor. Datorită Eurovisionul, lumea mai descoperă cântăreți sau trupe autohtone. Deci, concursul își merită locul.
Cât de bine redă Eurovision-ul situația reală din lumea muzicii și corespunde oare cu trend-urile din lume?
Ceea ce ține de concursul internațional Eurovision, nu știu cât de bine reflectă tendințele de pe piața muzicală. Mi-ar plăcea totuși să aud mai multe trupe rock, jazz, alternativ, mai mult alt tip de muzică decât cea specifică concursului.
Poți să ne spui care este piesa ta favorită la momentul actual?
Sunt prea multe. Ultimul timp însă, îmi place să descopăr piese din soundrack-uri de filme sau seriale. În seriale cum ar fi ”Breaking Bad”, ”Suits”, ”Californication”, în general muzica din filme e mai diferite și uneori poți da peste adevărate comori.
Ce-ai vrea să le urezi celorlalți participanți și acelor care te vor vota?
Participanților le-aș dori să scape de trac și să renunțe la frustrări în caz că nu merg mai departe în concurs. Spectatorilor și telespectatorilor le urez vizionare și audiție plăcută. Și le așteptăm la concertele noastre live.
Votează pe 15 martie participantul care consideri că ar trebui să ne reprezinte țara la Eurovision-ul din acest an.
Vă aducem aminte că în ajun de selecția națională pentru Eurovision, Orange, ca partener oficial al evenimentului, anunță concursul «Eurovision Fan-Club». Regulile sunt foarte simple: trebuie să ghicești câștigătorul care ne reprezenta la Eurovision 2014 din Copenhaga. Pentru asta, trebuie să te abonezi la pagina oficială Orange pe facebook și să alegi unul din cei 24 de participanți la concurs.