”Aitch” pentru ”H” iar ”Heliana” pentru fata care niciodată nu a desenat vaze cu flori
Creațiile ei sunt vii, interesante, pur și simplu lasă gura apă, atât de gustoase sunt! Personajele curioase, din lucrările sale, au apărut în timp ce își făcea studiile în Timișoara, ca un răspuns adecvat, academismului cu care este tratată anatomia oamenilor. Poveștile ei apar nu doar pe hârtie, dar și pe haine, genți, pereții Lisabonei. Ladies and gentlemen I give you: Heliana Aitch, cea care împarte magie la stânga și dreapta.
Nata Andreev: Cum se descifrează ”Heliana Aitch”?
Heliana Aitch:Heliana e numele meu pe bune, iar Aitch (pronunția literei “H” în limba engleză) e pentru atunci când sunt pe artist-mode.
NA: Ce mai face copilul din tine? Cât de greu este să ai grijă de el în timpurile consumerismului, în care trăim?
HA:Copilul e bine, sănătos, cu toane, mofturi, pofte, curiozități. Mă bucur că a rămas și că pot să-l îngrijesc frumos.
NA: Arta este unica ta sursă de existență? Cât de greu ți-a fost ca un tânăr artist?
HA:Da, e singura sursa de venit și până acum nu mi s-a întâmplat să-mi fie greu din punct de vedere financiar, însă mici panici legate de cine sunt și ce-o să fiu se întâmplă periodic. Dar astea cred că sunt ”greutățile” existențialiste care bântuie pe oricine măcar o dată la șase luni…i hope 🙂
NA: A trebuit vreodată să-ți justifici stilul, alegerea artistică?
HA:Poate mamei în prima fază…când în loc de vaze cu flori preferam să desenez monștri și chestii mai ”
?nightmarish.”
NA: Tu ai început cu desene și acum la tine pe site găsim jucării, obiecte de decor, ai desenat pe pereții Lisabonei. Cum a fost trecerea de la 2D la tot felul de alte produse?
HA:A fost o trecere naturală pentru că latura crafty s-a arătat încă de când eram mică, într-a V-a mă înscrisesem deja la cursuri de ceramică și picture, iar apoi la design vestimentar. Simțeam nevoia de tehnici cât mai variate în care să mă pot exprima creativ. Așa că imediat dupa terminarea facultății a venit marea relaxare si descoperire de sine și-am început să experimentez din nou.
NA: Site-ul tă nu are decât adresa de email. Cât de activă ești pe rețelele de socializare?
HA:Stau destul de bine la capitolul asta 🙂 pe langa site, pe care nu cred ca-l stie foarte multa lume, am o pagina de Facebook, creata special pentru Aitch, pe care updatez constant content legat de munca mea, mai e si Flickr, și Pinterest, iar apoi, mai e si contul de Behance care e un loc magic de conexiune între artiști minunați din toată lumea.
NA: Mulți artiști tineri din prezent crează alandala, la comanda târgului și nu a sufletului. În marea lor dorință de a șoca, eu uită de ce au în suflet. Noi aici în Republica Moldova îi spunem situației ”în realitate eu arăt altfel.” De ce arta nu mai reprezintă atât de bine artiștii contemporani?
HA:Uh, nu pot vorbi în numele altora ”…whatever gets you going…at least it’s a start”…mă gândesc că pe măsura ce asimilezi, filtrezi, exersezi, e imposibil să nu ajungi la o formulă personală care să te reprezinte, gen să afli care ți-e particularitatea și cum să te folosești de ea. E drăguț că puteți depista etapa asta și că are și un nume.
NA: Care sunt pasiunile tale în afară de artă? Ai vreo pisică care te inspiră?
HA:Îmi place să mă mut, și când nu pot să mă mut (ideal e din 2 în 2 ani) mut mobila, schimb culorile, inversez camerele… deci mutatul e o pasiune/ ocd care se ține de mână cu călătoritul, iar pe lângă, mai e și gătitul, și el foarte influențabil în funcție de locul în care trăiesc.
NA: La ce lucrezi în prezent?
HA:Momentan la o nouă ilustrație pentru Elle și la jurnalul meu ilustrat de ”casă nouă.”
AUTOR: Nata Andreev