Bătălia imnurilor de la Campionatul Mondial de Fotbal 2014: Pitbull & JLO vs Shakira
Telegram

Au rămas zile numărate până se va da startul la Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Eveniment care cu siguranță va ține multă lume pusă pe jar în fața televizoarelor, acasă, în baruri, prin ospețe, iar cei mai norocoși își vor putea susține echipa chiar de pe stadioanele din Brazilia. Deși acest video ne sugerează că vara aceasta, probabil, vom avea parte de un ”Soci 2.0,” controverse legate de Campionatul FIFA a trezit și noul imn a jocurilor, interpretat de Pitbull și JLo, ”We Are One (Ole Ola).”

The Straits Time scrie că piesa are un generic foarte banal și că aici cu siguranță lipsesc ritmurile caracteristice pentru America de Sud. Piesa a ajuns online mai devreme decât lansarea oficială. Internauții imediat au observat acest lucru și drept rezultat, ca să calmeze spiritele, cei de la Sony au adaugat și câteva momente muzicale de la trupa braziliană Olodum. În aproape două săptămâni videoclipul a adunat peste 39 de milioane de vizualizări.

IBT spune că fanii sunt supărați, în primul rând, că video-ul nu a fost filmat în Brazilia, acolo unde și va avea loc campionatul, dar în Statele Unite. Piesa de asemenea este interpretată în mare parte de Pitbull și JLo în engleză, și doar un mic fragment în portugheză, de cântăreața braziliană Claudia Leitte. Iată ce cred Luiz Bianchi și Debora Soares, doi tineri originari din Brazilia, despre piesa care anul acesta le reprezintă țara.

world_cup_02Luiz Bianchi:În ansamblu acest video este unul vesel și ar putea să fie pe placul turiștilor. Dar ca un cetățean brazilian, trebuie să spun că acest video este unul destul de nasol. Dacă e să ne întoarcem cu patru ani în urmă, la piesa Shakirei ”Waka Waka (This Time for Africa), se vede clar că aceasta măcar a încercat să pătrundă în cultura africană, asta o demonstrează dansul ei din video. Ea s-a gândit cel puțin mai mult despre țara pe care o reprezintă. Pitbull nu are nici o legătură cu Brazilia, în afară de doamnele care dansează lângă el, în costum de carnaval. Au adăugat-o la sfârșit și pe Claudia Leitte, ca să nu pară totul chiar atât de ”americanizat.” Și nu, noi nu vorbim spaniola, Mr. Pitbull! Cred că ar fi fost mai bine dacă el cânta totul doar în limba engleză, dacă nici măcar nu a făcut efortul să învețe patru cuvinte în portugheză, cum a făcut-o JLO.

Debora Soares: În general, aceast cântec și video nu sunt atât de ofensatoare cum puteau fi.world_cup_01 Eu cel puțin am aplaudat pentru că nu au dezbrăcat toți dansatorii. În 2010, imnul Campionatului a avut cel puțin dialecte africane încorporate, ceea ce nu putem auzi de această dată. ”Ole, ole” este scandat pe multe stadioane, din jurul lumii, dar este o expresie mexicană și nicidecum braziliană. Și eu nu înțeleg de ce Pitbull începe să cânte, la un moment dat, în limba spaniolă?! Este o melodie foarte veselă și va fi, probabil, un hit, dar o mulțime de melodii proaste sunt hit-uri în zilele noastre. De asemenea, este trist că în ”We Are One (Ole Ola)” este reprezentat doar Rio de Janeiro, cu femeile îmbrăcate în costum de carnaval (care, apropo, are loc în lunile februarie/martie și nu în iunie/iulie, când va avea loc Cupa Mondială). Se crează impresia că acest video reprezintă întreaga noastră cultură, când de fapt, acesta arată doar un pic. Oricum, FIFA, cel puțin ai încercat!

Jurnalistul muzical  DJ Leka Peres a scris pentru Los Angeles Times că piesa și videoul sunt o adunătură de clișee și că Pitbull nu are nimic în comun cu Brazilia, rapperul fiind de origine american. Iată de ce mulți fani a jocului de fotbal, din jurul lumii, au readus pe Twitter hashtag-ul #VoltaWakaWaka, piesa care a reprezentat Campionatul în anul 2010. Și aici regina columbiană, Shakira nu a întârziat să arate lumii întregi că nici ea nu este încântată de ”We Are One (Ole Ola).”

Videocliopul la piesa ”La la La (Brazil 2014)” a fost realizat împreună cu World Food Program și  în mai puțin de o săptămână acesta a adunat pe YouTube, 40 de milioane de vizualizări. În video își fac apariția unii dintre cei mai îndrăjiți fotbaliști: Lionel Messi, Cesc Fabregas, Eric Abidal, Neymar, James Rodreguez, Sergio Aguero, Radamel Falcao, de fapt, toți prietenii lui Gerard Pique, soțul Shakirei. La sfârșitul video-ului chiar apare băiețelul celor doi, Milan. Într-un cuvânt un video de familie. Cântecul este un remake la piesa ”Dare” de pe noul albumul al interpretei. Shakira și FIFA cunosc cel mai bine ce înseamnă să treci prin focul nemulțumirii fanilor. În 2010 și imnul ei, ”Waka Waka (This Time for Africa)” a fost criticat de africani, deoarece imnul campionatului este interpretat de o columbiană, iar la concertul de deschiere au fost multe vedete internaționale și un număr nesemnificativ de artiști locali. Apare întrebarea: oare chiar e așa de greu pentru FIFA să facă așa ca imnul reprezentativ să fie interpretată de artiști din țara unde va avea loc campionatul?

Oricum ”La la La (Brazil 2014)” va fi inclusă în albumul Campionatului, doar că nu va avea statul de ”cea oficială.” Criticii spun că videoclipul seamănă izbitor de mult cu lucrarea artistului francez Woodkid, a cărui nume real este Yoann Lemonine. Acesta a scris pe rețelele de socializare că se simte flatat de faptul că Shakira se inspiră de la el, doar că are mari rezervări în privința celor câteva secunde de la începutul video-ului, în care apare scris: “Shakira & Activia Together.” El nu și-ar fi dorit să fie asociat cu ceva atât de comercial.

Și ca să aveți mai mult material de comparație, la ceea ce s-a făcut până acum, Billboard a făcut lista cu cele mai celebre imnuri ale acestui mare eveniment. Campionatul Mondial de Fotbal 2014 este la cea de-a 20-a ediție, care va avea loc în Brazilia între 12 iunie și 13 iulie 2014.

Text: Nata Andreev

Telegram