Interviu cu Bass Turbat
Telegram

Bass Turbat ajunge pentru prima dată în republica Moldova! Cu această ocazie va lansa albumul de debut “Lumini în abis“, pe 13 decembrie în club Tipografia 5!

Haideți să incepem cu o scurtă prezentare, cine sunt Unlocka și Hardplay? Faceți muzică după diplomă sau aveți alte profesii în spate?

Unlocka (Călin) este un nume greu din undergroundul românesc. A pus temelia scenei bucureștene de Drum&Bass, a popularizat Dubstep-ul în toată România, a fondat cel mai cunoscut brand local de Bass Music și este unul dintre cei mai activi susținători ai producătorilor romani de DNB, Dubstep, Trap si EDM. Hardplay (Ovidiu) este unul dintre cei mai productivi și talentați producători de muzică electronică din România. Face asta de vreo 6 ani și are în spate facultatea de filosofie si o pasiune aprigă pentru muzică încă din copilărie.

De unde ați pornit și cum ați ajuns să vă ocupați de muzică?

Prin 2012 ne-am întâlnit în timpul celui de-al doilea turneu național Bass Turbat, atunci când Bass Turbat nu era decât un brand de evenimente și o platformă online. Am ajuns să ne împrietenim foarte repede și, împreună cu Șega, chitaristul nostru de la acea vreme, ne-am apucat să punem bazele trupei Bass Turbat. La început am ales o formula de band electronic live, însă între timp am redus componența din motive logistice. Așadar, am ales să continuăm proiectul în formula Unlocka-Hardplay ca DJ set și producții originale. Cu toate acestea ne-am dori foarte mult să revenim în 2015 cu un album nou în formula live.

Ați mai fost pe la noi? poate nu cu debuturi și concerte, dar în vizită pe la cineva.

Călin a copilărit pe meleagurile din Moldova, deci este de la sine înțeles cât de strâns este legat de patria sa natală. A venit de foarte multe ori în Moldova, atât sub aliasul său actual cât și sub numele de KidlazY, alias cu care s-a lansat în 2004. Ovidiu nu a ajuns încă, dar fiind și el la origine un moldovean get beget (se trage din Rădăuți, un orășel de pe lângă Suceava) vă dați seama că se va simți ca acasă în Chișinău.

Ce melodie de pe primul album credeți că reflectă cel mai bine esența creativității voastre?

‘Where The Party At?’ și ‘Bro’ credem ca sunt piesele care ies în evidență cel mai mult pe acest album. Ambele sunt colaborări cu artiști talentați și au soundul ăla de ‘Bass Turbat’, așa cum îl înțelegem noi.

Face parte Moldova din publicul român sau credeți că va fi o experiență cu totul diferită?

Pentru mine Chișinăul a fost dintotdeauna un soft spot și de fiecare dată când am ajuns aici, am avut parte de experiențe deosebite. Am cunoscut lume interesantă, am vizitat locuri frumoase și am pus muzică în cele mai diferite locații. Poate părea o lingușeală, dar eu chiar cred că publicul din Chișinău știe să se distreze.

Cum ați descrie oamenii care vă ascultă, fanii voștri? Care sunt preocupările lor?

Oamenii care ne ascultă sunt în general tineri, plini de energie și cu un foarte mare chef de viață. Preocuparile lor de bază sunt fie tezele și bac-ul, fie seminariile și parțialele

Multă lume alege astăzi să facă muzică pentru că e cool, vor atenția reflectoarelor și primele poziții în topuri. Credeți că avem parte de o generație foarte creativă sau una focusată mai mult pe sine?

Considerabil mai multă lume face muzică acum decât acum 5 ani. Programele au evoluat foarte mult și există atât de mult material didactic, încât oricine poate ajunge literalmente peste noapte următorul Skrillex sau Baauer. Acest miraj atrage după sine foarte mult sânge proaspăt iar asta are ca efect imediat o creștere accelerată a competitivității și, implicit, a creativității. Cu toate acestea, să te afirmi acum ca artist de EDM este de zece ori am greu decat acum 5 ani, 10 ani. Ori exact aici se face diferența dintre cei care sunt întradevăr pasionați de muzică și wanna-be-urile obsedate de cultul sinelui.

Se fac bani din muzică sau mai aveți și alte ocupații?

Noi suntem foarte norocoși deoarece, deși suntem adânc îngropați în underground-ul românesc, ne bucurăm de un fanbase incredibil de mare. Acest lucru se traduce, bineînțeles, în foarte multe evenimente plătite. Însă ne-ar bate D-zeu dacă am spune vreodată că ne putem permite luxul de a trăi exclusiv din muzică. Unlocka mai lucrează și ca VFX Artist într-un studio de post producție iar Hardplay este freelance sound designer.

La ce să ne așteptăm de la concertul din 13 decembrie?

E foarte simplu: Dacă ați ascultat albumul, o să știți exact la ce să vă așteptați: un adevărat cocktail molotov acustic, o explozie sonică de proporții, un long island de genuri muzicale, un combo de Trap, Drum&Bass, Dubstep și alte subgenuri ale EDM-ului. Dar cel mai bine ascultați albumul și veniți diseară să ne vedeți live. One love!

Interviu realizat de Nata Andreev

Telegram