Opt artiști vizuali au creat animații pentru a augmenta lucrări de artă din cadrul Muzeelor Naționale și a Centrului Artcor
Telegram

Opt artiști vizuali au creat animații pentru a augmenta lucrări de artă din cadrul Muzeelor Naționale și a Centrului Artcor, în cadrul Programului Artcor Artists și Muzeele Viitorului. Lucrăriau fost animate cu ajutorul platformei internaționale Artivive, cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și UKaid, în parteneriat cu Ministerul Culturii, implementat de centrul creativ Artcor.

Augmentarea de artă are ca scop îmbinarea artei tradiționale cu tehnologia digitală pentru a crea experiențe inovatoare și captivante pentru publicul larg. Prin utilizarea aplicației Artivive și tehnologiei de augmentare, lucrările de artă devin animate și capătă noi straturi de semnificație și înțeles. Scopul final al augmentării de artă este de a spori interacțiunea și accesibilitatea artei, de a deschide noi căi de exprimare artistică și de a atrage și implica publicul într-un mod inedit.

Expoziția este deschisă pe parcursul lunii iunie 2023 în incinta următoarelor locații:

  • Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str 31 august 121A
  • Muzeul Național al Literaturii Române – str. Mateevici 79
  • Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău  str. Mateevici 60
  • Centrul Creativ Artcor, str 31 August 137.

Olesea Galușca, manager industria creative Proiectul Tehnologiile Viitorului: “USAID, Suedia și Marea Britanie susțin dezvoltarea industriei creative din Moldova de peste 7 ani pentru a oferi oportunități economice, antreprenoriale și de angajare în domenii creative  pentru tinerii din Republica Moldova. Prin intermediul tehnologiei, tinerii pot explora, înțelege și exprima arta într-un mod inovator, iar asta le deschide uși către oportunități de monetizare a talentului lor artistic. Expoziția Artcor Artists și colaborarea cu platforma Artivive este parte a programului Muzeele Viitorului și reprezintă un spațiu de manifestare și promovare a artiștilor, în care tinerii pot experimenta, învăța și construi un viitor în industria creativă.”

La realizarea animațiilor au fost implicați 8 artiști vizuali locali, fiecare  aducând propria sa viziune și creativitate în transformarea lucrărilor de artă în animații, folosind atât tehnici de augmentare (AR), cât și inteligență artificială (AI).

Viorica Cerbușca, directoarea Artcor “Programul  Artcor Artists din cadrul Muzeele Viitorului este o oportunitate extraordinară pentru artiști de a-și explora creativitatea și de a se implica într-o experiență inovatoare. Noi încurajăm artiștii să-și depășească limitele și să creeze lucrări care să folosească tehnologiile avansate. De asemenea, oferim un program de mentorat și colaborare, unde artiștii pot beneficia de suport și sfaturi din partea experților în tehnologii și produse creative. Expoziția ArtcorArtists este inaugurate în cadrul festivalului Industriilor Creative și deschisă tuturor vizitatorilor de pe 2 pana pe 5 iunie in curtea Artcor cu acces gratuit.”

 

Când vizitatorii scanează pictura cu telefonul lor folosind aplicația Artivive, pe ecran apar straturi suplimentare de informație și elemente interactive. În timp ce își plimbă telefonul în fața tabloului, peisajul medieval începe să prindă viață

Pentru a accesa animațiile e nevoie să urmezi câțiva pași:

  1. Instalează aplicația gratuită Artivive
  2. Deschide Artivive și plasează telefonul în fața lucrării de artă
  3. Filmează și distribuie prietenilor cu #MuzeeleViitorului și #ArtcorArtists

Artivive este platforma de realitate augmentată în care artiștii construiesc viitorul artei analogice și digitale. Comunitatea Artivive are peste 230.000 de artiști și creatori din 190 de țări.

Sergiu Ardelean, CEO Artivive Parteneriatul ARTIVIVE cu Programul Muzeele Viitorului în Republica Moldova este o oportunitate extraordinară de a aduce arta în era digitală și de a spori interacțiunea și accesibilitatea pentru publicul larg. Prin colaborarea cu artiștii locali talentați, putem transforma arta statică într-o experiență dinamică și captivantă, adăugând straturi suplimentare de înțeles și semnificație prin tehnologia de augmentare. În plus, suntem încântați să deschidem oportunitatea pentru studenți de a învăța și de a se familiariza cu procesul de animare și augmentare a picturilor, astfel încât aceștia să poată contribui și să creeze propriile lor opere de artă digitale. ” – Sergiu Ardelean, CEO Artivive

Toate imaginile expuse sunt copii ale lucrărilor originale ce pot fi văzute la: Muzeul Național al Literaturii Române, “Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău și Centrul Artcor.

„Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului Național al Literaturii Române “Pentru prima dată în istoria muzeului nostru, am reușit să aducem viață și mișcare în două dintre lucrările de artă. Prin intermediul animației, lucrările “Portretul lui Grigore Vieru” și “Bărbatul cu pocalul și țigara” prind viață și dezvăluie noi straturi de semnificație. Această transformare digitală a artei ne permite să explorăm limitele creativității și să oferim publicului o experiență inedită în cadrul programului Muzeele Viitorului. Expoziția, ce cuprinde 10 lucrări în dimensiune augmentată, va fi instalată chiar pe gardul exterior al muzeului pentru ca toți trecătorii de pe strada Alexei Mateevici să poată scana cu telefonul și aplicația Artivive și să devină curioși pentru a păși pragul muzeului.”

Oxana Capațînă, artist visual, rezidentă Artcor

Transformarea lucrării de artă ‘Bărbatul cu pocalul și țigara’ într-o animație a fost o experiență captivantă și provocatoare pentru mine ca artist vizual. Am dorit să păstrez esența și semnificația acestei lucrări remarcabile, inspirată de romanul ‘Singur în fața dragostei’ de Aureliu Busuioc. Am adăugat o coloană sonoră din filmul realizat în 1969 pentru a întregi atmosfera și a aduce viață povestii. Sper că această animație va captiva și va transmite publicului emoțiile și profunzimea operei atât de valoroase.”

Telegram