„Odiseea Spațiului Public” – Jocul urban, prin care redescoperi Chișinăul
Cei îndrăgostiți de jocuri alde City Quest cu un mic touch de creativitate au avut ocazia, în weekendul anterior, să participe într-un joc urban-premieră pentru Chișinău. O echipă dedicată a Centrului de Urbanism și susținătorii acestuia, împreună cu Karsten Michael Drohsel, expert in gamicipation din Germania, au pus bazele unei noi metode de a redescoperi Capitala – jocul urban „Odiseea Spațiului Public”. Ți-e interesant ce-i aia? Ascultă Citește aici!
1) First things first – ce e Gamicipation?
Într-o lucrare executată de către Karsten Michael Drohsel împreună cu un coleg de-al lui, el explică astfel – Gamicipation este o abordare jucăușă a urbanismului participativ și a implicării civice. Scopul acestei abordări este de a dezvolta noi forme de implicare urbană a cetățenilor și de a împuternici publicul de a-și asuma anumite activități urbane.
2) De ce a fost aleasă această abordare?
Dacă ai observat, în ultima perioadă este pus un accent simțitor în redescoperirea spațiului urban – proiecte intensive de îmbunătățire a unor locuri demult uitate, crearea mobilierului urban atât de necesar fiecăruia dintre noi, restaurarea scuarurilor, întoarcerea spațiului public cetățenilor, re-crearea spațiului urban, scrierea ghidurilor orășenești, tururi prin Capitală și altele. Totuși, aceste proiecte nu pot fi executate fără de implicarea cetățenilor, iată de ce o abordare mai jucăușă a fost percepută drept una extrem de necesară tuturor.
3) De ce strada Veronica Micle?
Ai auzit de #MiclePietonală? Ăsta e un proiect ambițios, prin care Centrul de Urbanism încearcă să transforme strada Veronica Micle în spațiu pietonal. Cu pași mici și intenții mari, CU, împreună cu Direcția Transport Public și Căi de Comunicație a Primăriei Chișinău și Laboratorul de Arhitectură Miez, aduc la viață diverse proiecte mai mici – mai întâi a fost făcut prototipul Casei Micle, care cu mici dificultăți, dar este în proces de realizare și sperăm cât mai rapid să scriem despre ea. Apoi, fusese făcut și un tur al străzii. Întreaga săptămână anterioară, echipa CU a muncit la crearea jocului urban „Odiseea Spațiului Public”, sarcinile căruia erau create pentru a redescoperi strada Micle.
4) De ce „Odiseea Spațiului Public”?
Au fost făcute conexiuni cosmice cu spațiul urban, iar cele 9 echipe participante au încercat să le descopere, să le perceapă din propriile puncte de vedere, să intre în pielea unor personaje. Astfel, participanții au dansat tangouri spațiale, hore cosmice, fugeau de extratereștri, explorau lumile din crăpături, puteau vedea urnele poetice drept găuri negre.
5) Un exemplu de task din cele 10 sarcini ale jocului:
Undeva în spațiu există o stație spațială abandonată cu un glob. A fost uitată adresa exactă a stației. Tu ai misiunea de a o găsi și activa. Întreabă trecătorii poate ei mai țin minte adresa sau descifrează aceste indicii pentru a o găsi:
Mergi în direcția sud-est. Treci de turnul de apă. Intră prin portalul dintre două case. Vei vedea câmpul gravitațional al stației.
Intră în glob și fă o fotografie pentru a dezactiva câmpul gravitațional. Discută cu 3 trecători cum poți activa stația spațială, după care treci la următoarea misiune
Oaspeții la joc au fost diverși – au fost și participanți de peste 60 de ani, dar și copii de 8 ani. A fost un joc de-a dreptul exciting – un fel de test al cunoștințelor urbane și al inventivității. Un astfel de joc sporește mobilitatea, explorarea și senzația de cunoaștere a zonelor urbane, pe care le știi mai puțin. Sau dacă le cunoști, atunci ai o nouă șansă la redescoperirea orașului, în care tu locuiești. Pentru mai multe evenimente-proiecte-inițiative de genul, urmărește pagina Centrului de Urbanism.
Autor: Ilona Spesivțev
Imagini: Valentina Cuharciuc și Ilona Spesivțev