LOCAL ARTIST: Instalații 3D, foto și audio de la Daniela Roșca
Fotograf și visual storryteller – tânăra Daniela Roșca exteriorizează ideile sale prin intermediul artei vizuale, creând instalații complexe care au menirea să comunice cât mai complex conținutul și ideea lucrării.
Daniela creează, preponderent, proiecte de lungă durată – narațiuni vizuale ce accentuează posibilitățile alternative pe care le are omenirea și impactul noilor tehnologii și abordări asupra vieții.
Ce este totuși o narațiune vizuală, fiind denumită prin termenul „visual storrytelling”? Este o povestire redată prin diverse mijloace, precum fotografie, text, ilustrație, imagine 3D și video, care poate fi completată de muzică, voci și alte sunete.
Daniela relatează asemenea povestiri vizuale creând instalații artistice, pe care le-a prezentat în cadrul expoziției „NOUN”, ce se desfășoară în perioada 26-30 ianuarie 2018, în orașul olandez Haga.
Expoziția este despre societatea postcapitalistă, potrivit spuselor organizatorilor, în care roboții cooperează cu ființele umane tăinuite înăuntrul mașinilor, în care oamenii au moștenit epoca industrială plină de venin și au menirea de a găsi căi pentru a transpune cele mai intime momente ale trecutului lor în era digitală.
Evenimentul cuprinde lucrările a 33 de studenți internaționali, lucrările cărora s-au adunat sub acoperișul Academiei Regale de Artă din Haga.
Expoziția intitulată „NOUN” este una importantă pentru mine, întrucât pot pune în practică ideile pe care le am în spațiul unei galerii. De asemenea, aceasta este o oportunitate perfectă de a-i descoperi pe cei ce sunt cointeresați în subiectele pe care le abordez în lucrări și de a cunoaște persoane care mă pot ajuta să progresez în viitor în carieră.
Acum tânăra este stabilită cu traiul în Olanda, iar luna februarie îi aduce o călătorie de șase luni în Bangladesh, unde va frecventa Institutul de Arte, Antropologie și Jurnalism. „Tind să am experiențe cât mai diverse și multiculturale”, mărturisește tânăr.
Pasiunea ei față de artă s-a manifestat fiind încă elevă la liceu, dar, în pofida faptului că nu a avut ocazia să frecventeze cursuri de profil la acel moment, curiozitatea și ambiția de a cunoște au motivat-o să descopere acest domeniu mai târziu.
Scopul meu este de a face proiecte mai “long term”, sau cum le mai numim noi – “slow journalism”. La moment, prefer să lucrez cot la cot cu alți profesioniști din domeniul științei la proiectele și temele abordate de mine. Pe viitor, probabil, aș dori să stabilesc un fundament solid pentru investigarea acestei regiuni mici, dar totuși incredibil de complexe – Moldova.
Daniela și-ar dori să contribuie la sistemul educațional din Republica Moldova, fiind încrezută în potențialul pe care l-a sesizat în domeniul fotografiei contemporane în spațiul moldovenesc, având intenția să îl descopere și să îl dezvolte prin intermediul proiectelor sale.
Autor: Eugenia Tataru