Moldova a fost inclusă în programul de studiu la Universitatea din Maastricht
Telegram

Moldova a devenit subiect de studiu la Universitatea de la Maastricht, Olanda. Studenții anului II de la specialitatea Studii Europene, de la facultatea Științe Politice, Universitatea de la Maastricht au posibilitatea să aleagă să studieze despre Republica Moldova drept studiu de caz. Datorită Dorinei Baltag, lector la această facultate, pentru prima dată în cei 10 ani ai acestui curs, Republica Moldova a fost introdusă în curricular.

moldova studiata la maastricht dorina baltag (2)

 

„Fiecare dintre lectori are în profilul său de expertiză, inclusiv și câteva țări pe care se specializează”, explică Dorina. „În cazul meu, e vorba de Moldova, Ucraina și Belarus. Coordonatorul de curs a selectat Belarus pentru curiculă. Eu însă, am insistat, argumentat, că pentru studenții noștri Moldova va fi un studiu de caz interesant. Trebuie să recunosc că o serie de factori precum instabilitatea politică, corupția, protestele și dezvoltarea economică a țării m-au ajutat să argumentez în favoarea opțiunei Moldova.”

moldova studiata la maastricht dorina baltag (3)

 

Pe data de 17 februarie, lecția deschisă la tema „Republica Moldova: quo vadis democrație?” a fost oferită de către E.S. Emilian Brenici, ambasador al Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos. După lecție, studenții au pus în discuție relațiile între Republica Moldova și Uniunea Europeană, fenomenul corupției, conflictul transnistrean, rolul societății civile și a diasporei, precum și posibilitatea apariției unei elite politice noi.

Cursul despre Moldova a fost selectat de către studenți olandezi, germani, belgieni, francezi, britanici, chinezi și italieni. La finalul acestui curs, studenții vor face o prezentare și vor scrie o lucrare de cercetare pe subiecte de interes alese, precum: conflictul transnistrean, reformele interne, fenomenul protestelor și relațiile Moldovei cu Rusia și UE.

moldova studiata la maastricht dorina baltag (1)

 

În 2016, Universitatea de la Maastricht a fost poziționată pe locul 14 printre 100 universități cu profil internațional în lume conform barometrului Times Higher Education și a urcat pe locul 6 printre 100 universități sub 50 (de ani de activitate).

Telegram