Măsuri de prevenire a cancerului. Rolul alternativelor mai puțin nocive pentru factorii de risc
Telegram

În Republica Moldova, cancerul reprezintă a doua cea mai răspândită cauză a mortalității, iar potrivit specialiștilor, acest lucru se întâmplă din cauza fumatului, consumului de alcool, alimentației nesănătoase, activității fizice limitate și a altor factori de risc. Datele statistice arată că, în anul 2022, în țară au fost înregistrate 10.095 de cazuri de tumori maligne.

Se estimează că, până în anul 2035, numărul îmbolnăvirilor de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces..

Valeriu Bîlba, medic oncolog-pulmonolog, spune că cele mai răspândite tipuri de cancer în țara noastră sunt mamar, de col uterin, de prostată, precum și cancerul pielii și traheei, care însumează mai mult de 50% din numărul total de tumori maligne. În 2022, incidența cancerului la sân a constituit 1307 cazuri, fiind unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer și cauza principală de deces printre femei.

„În cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător, rata de supraviețuire după cancer mamar este de 99%. În premieră, femeile diagnosticate cu cancer mamar vor putea ridica două preparate oncologice gratuit, direct din farmaciile din localitate. Medicamentele sunt compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, începând cu 1 ianuarie 2024”, a menționat specialistul.

În ceea ce privește cancerul de col uterin, în Moldova sunt înregistrate anual peste 300 de cazuri. Deoarece debutul bolii este adesea silențios, participarea la programele gratuite de screening și vaccinarea sunt cruciale.

„IMSP Institutul Oncologic, alături de partenerii săi, se angajează să contribuie la prevenirea și combaterea cancerului de col uterin, oferind servicii de screening gratuit pentru toate femeile eligibile. În plus, vaccinarea anti-HPV alături de screeningul citologic poate reduce riscul de cancer cervical cu până la 94%”, declară Valeriu Bîlba.

Medicul afirmă că și bărbații sunt afectați de boala secolului, iar cancerul de prostată ocupă primul loc în structura morbidității oncologice la bărbați, cu aproximativ 700 de pacienți înregistrați anual în Registrul Național de Cancer. Valeriu Bîlba este convins că numărul cazurilor de tumori maligne va scădea semnificativ dacă vor fi întreprinse mai multe măsuri preventive, inclusiv modificarea stilului de viață al oamenilor.

„4 din 10 cazuri de cancer pot fi prevenite prin combaterea fumatului, reducerea consumului de alcool, a poluării mediului, precum și reducerea expunerii la substanțe carcinogenetice. Un rol important joacă și adoptarea unui stil de viață mai sănătos”, a declarat doctorul în științe medicale.

Potrivit specialistului, în țările UE au fost adoptate diverse programe de prevenire a îmbolnăvirii cu cancer. Acestea includ strategii și proiecte care urmăresc reducerea efectelor negative ale consumului de droguri, alcool, tutun, abuzului de medicamente și excesului de alimente, fără a impune renunțarea totală la aceste obiceiuri. Ele oferă alternative mai puțin dăunătoare pentru persoanele care nu doresc sau nu pot renunța la aceste vicii.

„Produsele fără fum și băuturile alcoolice fără alcool sunt recunoscute ca produse cu risc redus. Acestea se oferă persoanelor care nu doresc sau nu pot renunța la consumul de tutun sau alcool ca fiind opțiuni mai puțin nocive. Consumul lor poate contribui la reducerea riscurilor asociate cu aceste obiceiuri, oferind în același timp o alternativă cu risc redus pentru sănătate”, declară Valeriu Bîlba.

Printre factorii de risc în dezvoltarea cancerului se numără și cei nutriționali, cum ar fi consumul excesiv de grăsimi saturate și grăsimi trans, zaharuri și sare, dar și consumul redus de fructe și legume. De asemenea, inactivitatea fizică este responsabilă pentru 21-25% dintre cazurile de cancer mamar și de colon, iar în Republica Moldova, 71,7% dintre locuitori nu fac exerciții fizice regulat.

„Excesul ponderal și obezitatea sunt strâns legate de alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică. Pentru a reduce riscurile asociate alimentației nesănătoase, alegeți produse alimentare fără grăsimi trans și cu uleiuri naturale. Înlocuiți produsele cu zahăr cu cele îndulcite. Practicați sport, deoarece este o modalitate eficientă de a reduce riscurile”, a mai precizat medicul.

Pe 4 februarie, în lume a fost marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, care are scopul de a uni populaţia lumii în prevenirea acestei afecțiuni și salvarea bolnavilor. Datele statistice arată că rata de supraviețuire a unui copil bolnav de cancer este de peste 80% în țările cu venituri mari şi de 20% în țările cu venituri mici. Anual, 8.2 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza cancerului.

realitatea.md

Telegram