25 de fabrici din Moldova au început transformarea pentru a deveni „fabrici inteligente”
Afacerile din industria ușoară, inginerie și a mobilierului au beneficiat de granturi pentru tehnologizarea fabricilor.
Linii de producție automatizate, procese care îmbunătățesc performanța financiară și optimizează costurile, produse mai calitative și mai multă eficiență a muncii. Sunt o parte din rezultatele soluțiilor implementate deja de 25 de companii din sectoarele de producție, care au beneficiat de granturi pentru tehnologizarea, digitalizarea și modernizarea afacerilor.
Prin intermediul programului „Smart Factory”, implementat de Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie în parteneriat cu Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), aceste întreprinderi mici și mijlocii din țară au beneficiat de granturi de la 5.000 dolari până la peste 56.000 de dolari pentru a-și îmbunătăți producția prin servicii și mecanisme automatizate dar au obținut și certificări conform standardelor internaționale ISO 9001, 14000 și 45000.
Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „O fabrică performantă este o fabrică care plătește bine și face produse calitative. Pentru ca să plătim bine, să mărim salariile, noi avem nevoie de automatizări, de digitalizare, de certificări de calitate și nu în ultimul rând trebuie să asigurăm condiții bune de muncă și să implementăm standarde de calitate, care, mai nou, fac parte din conceptul „fabrici verzi”. Acest program este doar un început. Avem o viziune comună cu Ministerul Dezvoltării Economiei și Digitalizării și ne-am aliat ca să creștem numărul de „fabrici inteligente” în țara noastră până la cifra de 200”.
Marcela Lozovanu, directoare executivă, APIUS: „Programul este bazat pe tehnologie și inovație și este dedicat sectorului și industriei prelucrătoare, un sector foarte important pentru economia țării, cu cifre scalabile, care în timp au crescut foarte mult în competitivitate și export. Vă mulțumim că investiți în dezvoltarea companiilor aici, acasă, creați locuri de muncă și salarii competitive pentru cetățenii țării. Doar împreună putem contribui la dezvoltarea lanțului valoric și a valorii adăugate în industria ușoară.”
Valoarea totală a granturilor oferite până în prezent este de peste 1 milion de dolari, iar împreună cu contribuția fiecărei companii, programul „Smart Factory” depășește un buget total de 2 milioane de dolari.
Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova: „Inovația și modernizarea pe care le aduceți acum în diferite sectoare contribuie ca Moldova să fie observată și peste hotarele țării, acolo unde industria modei și a textilelor, de exemplu, se dezvoltă bine. Felicitări pentru acei oameni care au creat acest program, care susține prosperitatea Republicii Moldova, ce reprezintă unul dintre scopurile guvernului britanic. Felicitări pentru toți antreprenorii ale căror realizări sunt recunoscute astăzi”.
Thomas Alveteg, Prim-secretar al ambasadei Suediei în Republica Moldova: „Împreună cu partenerii noștri strategici, USAID și Marea Britanie, Suedia susține industria textilă și prelucrătoare din Republica Moldova de mai mulți ani. Suedia deține o vastă expertiză cu privire la sustenabilitatea industriei ușoare. Atunci când îmbunătățim producția și venim cu soluții inovatoare, cu linii de producție automatizate, acest lucru presupune inclusiv condiții de lucru mai bune pentru oameni.”
Produse mai calitative și extindere pe piața internațională
Alături de soluții inovatoare pentru creșterea competitivității, dar și de suport în implementarea Sistemelor Integrate de Management (ISO) care asigură condiții de muncă mai bune și sigure, întreprinderile mici și mijlocii beneficiază și de programe de instruire pentru calificarea înaltă a personalului, lucru care le permite o producție mai calitativă pentru lansarea și comercializarea articolelor pe piața internațională.
Printre companiile care fac parte din program este „Artizana SRL”, care datorită susținerii și-a crescut productivitatea cu 10%, și-a perfecționat procesele facilitând munca angajaților, cu mai multă calitate a produselor, dar și asigurarea economisirii resurselor și a energiei în conformitate cu cerințele moderne și standardul ISO 14001.
Iar „Ennsgern SRL”, întreprinderea din Bălți cu peste 250 de angajați, datorită grantului, și-a automatizat sistemul de croit, astfel a exclus erorile umane și a crescut calitatea îmbrăcamintei exterioare care o produc pentru unul din cei mai prestigioși clienți internaționali.
„Eliri SA”, unicul producător din Moldova de cele mai fine micro fire și nano fire care sunt utilizate și în domeniul medical, a beneficiat de suport pentru achiziționarea unei mașini CNC (Control Numeric Computer) pentru prelucrarea precisă a metalelor, care va reduce semnificativ din timpul necesar pentru elaborarea produselor și, pe termen lung, va contribui la automatizarea proceselor de producere, dar și la creșterea calității.
Totodată, „Maicom” a devenit un exemplu de „Smart Factory”, după ce a achiziționat recent o mașină de brodat cu braț liber, care permite diversificare de până la 20% a produselor, iar pe termen lung va contribui la o creștere de 30% a vânzărilor pentru segmentul copii-adolescenți. La fel, vor avea posibilitatea de a crea noi servicii și produse pentru piețele locală și internaționale, în contextul ultimelor tendințe.
Programul „Smart Factory” este implementat de Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie în parteneriat cu Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS). Alte zeci de companii urmează să beneficieze de suport financiar și tehnic în cadrul programului.
Companiile care își doresc certificare ISO sau obținerea auditurilor sociale pot să depună dosarele aici: https://tinyurl.com/42c64ean
Iar întreprinderile care vor să inoveze și au nevoie de suport pot afla mai multe informații aici: https://tinyurl.com/yc89peue