Atelier gastronomic METRO: Cum își îmbunătățesc cadrele didactice metodele de predare, pentru a-i pregăti pe viitorii bucătari
Au cunoscut bucătăria românească din altă perspectivă și s-au „reinventat” împreună cu Chef Ardelean Vasile Bogdan din România, pregătind bucate tradiționale, dar într-o manieră inedită! 18 profesori din învățământul tehnic din țară s-au întrunit la un atelier gastronomic și au pregătit câteva rețete vechi, din strămoși, prin utilizarea unor ingrediente noi, în combinații moderne. Masterclassul a fost organizat de METRO și susținut de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED), Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante (CSFPCHR).
Prin intermediul acestui proiect, METRO și partenerii săi își propun să dezvolte cultura gastronomică în Republica Moldova ca formă de exprimare a diversității culturale locale, mizând pe formarea continuă a resurselor umane din sectorul HoReCa, dar și să motiveze agenții economici din domeniu să investească în formarea echipelor și în cultura responsabilității sociale.
Alina Dusciac, Manager Experiență Clienți Metro: „Metro Moldova organizează o serie de evenimente pentru a susține domeniul HoReCa. Scopul acestora este de a educa și de a promova cultura gastronomică în rândul cadrelor didactice care pregătesc viitori bucătari. La fiecare masterclass avem câte un bucătar nou și participă toate școlile din țară care pregătesc bucătari. Tema atelierului de astăzi a fost „Tradiția Românească în farfurie”, dat fiind faptul că avem un bucătar originar din România, din zona Ardealului.”
Tradiția românească reinterpretată în bucătărie
Pentru a susține tradiția și obiceiurile culinare transmise din strămoși, bucătarul de peste Prut a gătit împreună cu profesorii mămăligă în straturi, supă de găluște de griș și ciocănele de pui, saramură de păstrăv cu mămăligă prăjită, sarmale de pasat și hribi de pădure, iar la desert – gomboti fierți cu prune, înghețată și pesmet aromatizat. Bunătățile au fost pregătite după rețeta tradițională, dar în combinații cu ingrediente moderne și prin utilizarea unor modalități inovative de preparare.
Chef Ardelean Vasile Bogdan: „Am încercat să includ în meniul de astăzi bucate care se aseamănă cu cele din bucătăria moldovenească, dar într-o altă perspectivă, gătite altfel și cu alte ingrediente. Gastronomia, la fel ca educația, are un rol foarte important. Păstrarea tradiției prin gastronomie și mâncare este un pas semnificativ pentru continuitatea națiunii, a țării. O mâncare bună trebuie să fie gătită cu suflet și oferită cu suflet.”
Cu pasiune, atenție și admirație, profesorii au rămas impresionați de multitudinea de combinații gastronomice utilizate la pregătirea bucatelor tradiționale. Știu deja ce au de făcut! Toată experiența obținută o vor transmite viitorilor bucătari aflați încă pe băncile școlilor profesionale.
Natalia Meleș, profesoară, Școala profesională Nr.1, Cahul: „Am învățat tehnici gastronomice pe care, aparent, le punem în practică zi de zi, dar totodată care sunt foarte utile și inedite. Le vom utiliza cu siguranță, așa încât noi suntem cei care trebuie să motiveze elevii să rămână în țară, să lucreze în unitățile de alimentație locale și să promoveze bucătăria tradițională.”
Valentina Chetrari, profesoară, Școala profesională din Soroca: „Toate bucatele pregătite au fost preparate simplu, similar celor pe care le pregătim și la școală după curriculum, dar cu modalități noi de ornare și aranjare în farfurii. N-am văzut niciodată mămăligă cu ciuperci, pusă la congelat, dar cu un gust foarte deosebit, pe care nu l-am cunoscut până acum.”
Cebotari Ludmila, profesoară, Școala profesională Nr.2, Chișinău: „Este foarte bine să promovăm tradițiile noastre moldovenești, deoarece copiii noștri le-au lăsat în umbră și nu știu obiceiurile, tradițiile, bucatele tradiționale care vin de la străbunii noștri. Noi trebuie să le reinventăm, să le aducem în farfuria consumatorului.”
Pentru a susține viitorii bucătari care studiază în instituțiile de învățământ profesional tehnic din țară, în luna mai va avea loc Campionatul Gastronomic pentru Juniori, ediția a VI-a. Participanți la competiție sunt elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic care își fac studiile la meseriile: Bucătar, Cofetar, Brutar, Chelner sau Ospătar și cei de la specialitatea „Tehnologia Alimentației Publice”.
METRO este unul dintre liderii internaționali în domeniul vânzărilor en-gros, cu un sortiment de produse alimentare și nealimentare, dedicate clienților din industria HoReCa și revânzătorilor. La nivel global, METRO servește peste 16 milioane de clienți, care pot alege să facă cumpărături în unul dintre magazinele sale de format mare, să comande online și să își colecteze cumpărăturile la magazin sau să le fie livrate. METRO susține competitivitatea întreprinzătorilor cu soluții digitale și contribuie astfel la diversitatea culturală din comerțul cu amănuntul și sectorul ospitalier. Sustenabilitatea este un pilon al afacerii METRO. Compania METRO deține primul loc în Indicele Sustenabilității Dow Jones, în industria comercializării produselor alimentare. Compania operează în 24 de țări și angajează peste 97.000 de oameni în întreaga lume. În anul financiar 2019/20 compania METRO a înregistrat un volum al vânzărilor de 25,6 miliarde EUR. În Republica Moldova, compania METRO este prezentă din 2004, având peste 600 de angajați, trei magazine și peste 25000 de articole în fiecare magazin. Pentru mai multe informații, vizitați www.metro.md.