Premiera spectacolului-audio O țară duty free de Natalia Graur
Начало: 11/04/2021 - 10:00
Место: online
Цена: -
FACEBOOK
Centrul de proiecte culturale Arta Azi, vă invită duminică, 11 aprilie 2021, la audiția în premieră a spectacolului-audio „O țară duty free” de și în regia Nataliei Graur.
Spectacolul va fi plasat online, pe site-ul artaazi.org și va fi disponibil în intervalul orelor 10:00- 22:00.
Despre spectacol:
Piesa O ȚARĂ DUTY FREE urmărește opoziția dintre discurs și realitatea cotidiană în Moldova și Transnistria. Turiștii și unii moldoveni văd Transnistria drept o reminiscență a URSS-ului. Unii transnistrieni vor independență. Alții vor unire cu Moldova. Majoritatea își doresc soluționarea problemelor birocratice și legale. Politicienii din ambele părți amplifică discursul naționalist, iar cetățenii se confruntă cu aceleași probleme specifice tranziției spre capitalism. Prin poveștile protagonistelor, două fete care au crescut în anii `90, și ale familiilor lor, piesa vorbește despre experiențele comune, dar de obicei neîmpărtășite cu ceilalți – precariat, imigrație, familii separate, speranțe.
„O țară duty free” de Natalia Graur
Un spectacol cu: Marcela Nistor/ Carolina Dutca/ Inga Luca
Sound design și muzică: Gazda Records
Design poster: Ciprian Antoci
Regie artistică: Natalia Graur
Despre Natalia Graur: Natalia a crescut în Chișinău, dar a făcut facultate în România și în prezent locuiește la Cluj. Scrie despre lucrurile de care am fost învățate să ne fie rușine. Despre problemele pe care societatea ne face să credem că sunt strict personale. Speră ca împărtășindu-le, să creeze spațiu și pentru cititoare să reflecteze asupra propriilor experiențe.
Despre contextul în care a fost scrisă piesa:
În luna februarie 2020, CPC Arta Azi a desfășurat timp de o lună, Rezidența de scriere dramatică de la Rîbnița, la care au participat 5 tineri autori dramatici de pe ambele maluri ale Nistrului, printre care și Natalia Graur.
Acest spectacol a fost produs în cadrul proiectului Școala de dramaturgie Contemporană, cu suportul Ministerului Culturii Educației și Cercetării și a Agenției Elvețiene pentru dezvoltare și cooperare în Republica Moldova
Telegram