28 октября 2015

Scurtmetrajul autohton „Raisa” participă la festivaluri internaționale de film

Filmul autohton „Raisa”, primul scurtmetraj de ficțiune regizat de Pavel Cuzuioc, a fost selectat în cadrul secțiunii competiționale de scurtmetraje a Festivalului Internaţional de Film de la Cottbus (3-8 noiembrie 2015) și în competiția internațională a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Sleepwalkers (17 – 21 noiembrie 2015), în cadrul Tallinn Black Nights Film Festival.

Din distribuție fac parte Cristina Flutur („După Dealuri”) și Maria Sagaidac. Scenariul este semnat de Pavel Cuzuioc, iar Michael Schindegger este directorul de imagine.

 

raisa shortfilm

Proiecția filmului va avea loc la Cottbus în data de 6 noiembrie, ora 19.00, la Weltspiegel Cottbus.

Scurtmetrajul de ficțiune „Raisa” este o producție independentă (Moldova-Austria-România), realizată cu multă pasiune de către regizor și întreaga echipă a filmului. La baza scenariului stă proza scurtă, inspirată din fapte reale, scrisă de Aurelia Zavtoni. Filmările pentru „Raisa” au durat 5 zile și s-au desfășurat în ianuarie 2015, în locații din Chișinău și suburbii. Post-producția filmului a fost realizată la Viena, Austria.

Sinopsis:
Moldova. Într-o zi de iarnă, Raisa călătorește spre Chișinău, în speranța de a găsi
ceva ce i-ar putea schimba viața.

 

Despre regizor:

Pavel Cuzuioc s-a născut în 1978 în Republica Moldova. circleDin filmografia sa amintim documentarul „Trois Femmes de Moldavie” (2006) și „Doina Groparilor/Digging for life”, un proiect finalist al Concursului naţional de scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2010, secţiunea documentar. „Doina Groparilor” a fost selecționat la numeroase festivaluri internaționale. În prezent, cel mai recent proiect al lui Pavel, documentarul „Das Ewige Warten/The Long Wait”, este în post/producție.

 

Despre actori:

Cristina Flutur, născută la Iași, debutează în cinema în 2012 cu rolul Alinei din filmul „După dealuri”,
regizat de Cristian Mungiu. Pentru acest rol primește Palm d’Or pentru Cea Mai Bună Actriță la Festivalul de Film de la Cannes. Iși continuă cariera în teatru și în film și joacă acum atât în română, cât și în engleză și franceză în proiecte internaționale.

Maria Sagaidac s-a născut la Cuhureștii de Sus, Republica Moldova. Este doctorîn științe fizico-matematice și conferențiar universitar la departamentul de Matematici Aplicate. În 1968 debutează în cinema cu rolul Amporo din filmul „Această clipă”, regizat de Emil Loteanu. Până în prezent a interpretat roluri în mai bine de 15 producții cinematografice.

razdelitel punktir

Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus (3-8 noiembrie 2015), care se află la a 25-a ediţie, este dedicat celor mai recente producţii cinematografice provenite din Europa Centrală şi de Est. A fost iniţiat în 1991, cu intenţia de a face simţită prezenţa filmelor din Europa de est pe piaţa germană şi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale şi politice din statele lor de provenienţă.

Tallinn Black Nights Film Festival este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice la nivel mondial, alături de festivaluri de categoria A precum Cannes, Berlin, Veneția, Locarno, Karlovy Vary.

Подписывайся