12 октября 2021

Energie regenerabilă și soluții inovatoare: Verticala PowerTech dezvoltată cu ajutorul Tekwill

Energie regenerabilă și soluții inovatoare: Verticala PowerTech dezvoltată cu ajutorul Tekwill

Proiectul Tekwill s-a angajat în promovarea utilizării și aplicării tehnologiilor trans-industriale bazate pe potențialul și domeniile strategice ale Moldovei precum FinTech, AgTech, PowerTech și MedTech. Drept urmare, a fost lansată Verticala PowerTech – un amplu program dedicat antreprenorilor care dezvoltă soluții pentru domeniul energiei regenerabile. Aceasta reprezintă o platformă care conectează diferiți actori din industrie și creează punți de colaborare pentru dezvoltarea cercetării și inovațiilor. Verticala cuprinde mai multe programe, menite să asigure integrarea tehnologiilor în domeniul energiei durabile, printre care și un laborator creat la Universitatea Tehnică a Moldovei, cu suportul proiectului TEKWILL, susținut de USAID și Suedia.

John Riordan, șef adjunct al Misiunii USAID Moldova:

„Energia regenerabilă și eficiența energetică sunt două dintre obiectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova, iar noi, cei de la USAID, considerăm că prin utilizarea eficientă a energiei regenerabile vom asigura o dezvoltare accelerată a țării. USAID încurajează parteneriatele din sectorul privat să aleagă și să promoveze tehnologii prietenoase mediului și, astfel, să dezvolte noi practici de business și să facă investiții ce vor atenua apariția unor riscuri. Universitatea Tehnică a Moldovei împreună cu Tekwill a creat Laboratorul PowerTech – o verticală ce susține un grup de companii cu activități centrate în sectorul tech și cel al energiei. Activitatea laboratorului se va concentra pe modernizarea curriculumurilor de studii și materialelor educaționale, studierea celor mai noi tendințe digitale în domeniul IT global și crearea oportunităților de dezvoltare IT și non-IT.”

Madelene Eichhorn, manageră de Programe, Ambasada Suediei în Moldova:

„Dezvoltarea durabilă și utilizarea energiei regenerabile sunt obiective strategice ale Suediei. Suedia este implicată și dedicată în transformarea durabilă și este pregătită să împărtășească din expertiza sa națională. Utilizarea energiei regenerabile poate aduce rezultate excelente în toate sectoarele țării, fie că vorbim despre o economie circulară, tehnologii inovative și durabile sau de un mediul înconjurător sustenabil. Fuziunea sectorului IT cu cel al energiilor va crea un potențial semnificativ pentru dezvoltarea ulterioară a țării. Suntem bucuroși să fim parte a acestui proiect favorabil dezvoltării digitale și să oferim training și echipament tehnologic pentru a susține profesorii, elevii și ceilalți beneficiari implicați direct.”

PowerTech Lab

„PowerTech Lab” este un laborator conceput pentru a oferi un mediu propice pentru dezvoltarea produselor unice și inovatoare în acest domeniu. Acesta este localizat la   Universitatea Tehnică a Moldovei (Str. 31 august 1989, 78, Bl. 2). „Power Tech Lab” reproduce, la o dimensiune mai mică, mediul din cadrul centrului Tekwill, stimulând promovarea cercetării și explorarea oportunităților TIC, dându-le ocazia participanților de a dezvolta propriile concepte. Laboratorul este dotat cu echipamente avansate, care permite atât startup-urilor, cât și studenților instruirea și testare în domeniul energiei durabile. Laboratorul își propune să valorifice cele mai importante active soft sau hard ale universității, contribuind astfel la modernizarea curriculumului și la creșterea calificării facultăților vizate.

 

Ana Chirița, directoarea proiectului TEKWILL/directoare Proiecte Strategice ATIC:

„În următorii ani deficitul de competențe va crește în paralel cu dezvoltarea industriei, iar educația trebuie să se alinieze, pentru a face față acestor evoluții. Pentru atingerea acestui obiectiv, ne-am propus să susținem universitățile în dezvoltarea capacităților privind aplicarea tehnologiilor viitorului. Acest laborator oferă mai multe oportunități necesare pentru inovare, dezvoltarea afacerii și generarea de soluții utile, atât pe plan național, și, de ce nu, și internațional.  Înființarea lui va ajuta la expunerea studenților la cele mai bune practici globale și la cele mai noi tehnologii. Un mare avantaj este și faptul că laboratorul se află în cadrul universității,  ceea ce creează un mediu tehnic și care le oferă studenților oportunitatea de a dezvolta produse, împreună cu programe de incubare și accelerare”.

 

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei:

„Desigur că am avut și până acum proiecte relaționate cu energia durabilă, dar de această dată, vom aduce noi materii, echipament modern și, nemijlocit, abilități și cunoștințe care vor adăuga valoare conținutului și oportunităților oferite de UTM. Lansarea unor asemenea proiecte precum PowerTech Lab, în care avem libertate de creare și inovare în sistemul educațional, aduce o doză de motivație și dorință de cunoaștere și dezvoltare. La PowerTech Lab este locul oportun pentru a învăța, a eșua și a încerca din nou și a construi idei ce vor schimba lumea.”

 

Moldova Power Accelerator

În cadrul verticalei „Power Tech” este organizat și un accelerator dedicat – „Moldova Power Accelerator”, la care 6 startup-uri autohtone din domeniul tehnologiilor ecologice își vor dezvolta serviciile și produsele. Timp de 10 săptămâni, afacerile nou-lansate vor avea parte de expertiză, mentorat și ghidare din partea experților internaționali de la Centrul de Inovație DEX din Republica Cehă, dar și din partea experților din Republica Moldova, pentru a-și scala afacerea.

„Academia de design”, „Phoenix Technologies”, „Uniqa Wall Systems”, „Scandinavian Smart House”, „Olegnegru” și „Vertical Wind Turbines”  – sunt startup-urile care participă la accelerator, dezvoltând produse,servicii și soluții inovative, precum:

  • elaborarea unui design durabil pentru clădirile verzi, care să ofere mai multă eficiență energetică și să reducă emisiile de carbon;
  • consolidarea energiei regenerabile;
  • construirea casele prefabricate, eficiente din punct de vedere energetic, cu panouri solare, care se asamblează în cel mult o săptămână, cu zero deșeuri;
  • construirea caselor ecologice, de la proiect – la cheie;
  • soluții de generare a energiei solare;
  • soluții de construire a turbinelor verticale, pentru a maximiza eficiența vântului natural, generând astfel mai multă energie.

Despre TEKWILL

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

 

Подписывайся