2 travel bloggeri care fac înconjurul lumii, impresionați de vinurile din Moldova
Faceți cunoștință: Kach și Jonathan. Ea − filipineză, el – englez. Un cuplu de travel bloggeri, autorii blogului Two Monkeys Travel, care fac înconjurul lumii din 2013, au ajuns la începutul lunii martie 2021 în Moldova, aceasta fiind a 144 țară pe care o vizitează.
Din 2013 și până astăzi, cei doi tineri au călătorit în numeroase țări de pe toate continentele, inclusiv Antarctica. Ajunși în Moldova, aceștia au explorat 10 vinării, au vizitat Orheiul Vechi și Butuceni, au gustat mâncarea tradițională și au ajuns la concluzia că Moldova este în zadar ignorată de mulți turiști, reprezentând „o țară fascinantă, care merită descoperită de fiecare”.
Ce i-a impresionat cel mai mult?
Bineînțeles, vinurile. După cum mărturisesc tinerii pe pagina lor de Facebook, Moldova cu siguranță va rămâne în amintirea lor drept destinația vinurilor. După ce au vizitat cele mai renumite vinării din țară, aceștia au publicat pe blog propriul Top din 10 vinării pe care le recomandă tuturor turiștilor și vinurile care trebuie neapărat degustate.
Pe lista tinerilor, în Top 3 vinării pe care le recomandă, se regăsește Vinăria Purcari care, „are astăzi cele mai faimoase vinuri de export dintre toate companiile vinicole din Moldova”. Din spusele bloggerilor, chiar și drumul spre Ștefan Vodă, la Château Purcari, a fost unul plăcut:
„În ultima noastră zi de tururi vinicole în Moldova, eram așteptați la hotel, cu mașina, de către Nicolae, Administratorul Complexului Turistic Purcari, situat în Ștefan-Vodă, la o distanță de aproximativ două ore în afara Chișinăului.
Deși a fost o călătorie lungă, am avut multe de văzut de-a lungul drumului și era evident cât de frumoase vor fi aceste priveliști pe timp de vară, când toți copacii și câmpiile vor fi din nou verzi.
Ajunși la Château Purcari, ne-am întâlnit cu ghidul nostru, Cornel, care ne-a spus „Bun venit” cu un pahar de vin spumant și câteva gustări înainte de turul vinicol.
Am început cu o călătorie în jurul viilor extinse, care se întind în toate direcțiile!
De pe o platformă de vizionare pe deal se vedea până și Transnistria vecină.
De acolo am văzut întregul proces de vinificație și beciurile unde se folosește o combinație de metode pentru maturarea vinului.
Aici am văzut butoaiele tradiționale de stejar, aranjate în rânduri în pivnița modernă, dar și vase gigantice din lut, folosite pentru prima dată, ca tehnică experimentală.
Beciurile vechi au fost, de asemenea, foarte interesante, fiind situate sub pământ și adăpostind doar un număr select de vinuri, precum și colecții private.
În cele din urmă, ne-am întors la restaurant pentru o sesiune de degustare incredibilă din meniul lor rafinat.
Selecția de mâncăruri cu specific local și internațional a fost realizată de către bucătarul-șef în vârstă de 23 de ani, Victor, care este în mod clar mult prea talentat pentru vârsta sa!
Ce zi grozavă… Vedeți fotografiile!”
În articolul de pe blog, tinerii, de asemenea, menționează o listă de vinuri Purcari care i-au impresionat cel mai mult și pe care le recomandă neapărat spre degustare: Ice Wine, Chardonnay de Purcari, Nocturne Cabernet Sauvignon, Nocturne Pinot Grigio, Nocturne Rose, Viorica de Purcari și Alb de Purcari.