Produse pentru ingredientele „succesului”! Află istoria fabricii care de peste 50 de ani produce conserve și sucuri din fructe și legume
Telegram

Gustul și calitatea produselor crescute în Republica Moldova sunt un exemplu bun de alimentație sănătoasă. De mai mulți ani producătorii locali depun eforturi mari pentru a răspunde cerințelor consumatorilor și pentru a le oferi calitate înaltă prin produse care corespund standardelor internaționale. Fabricile din țară continuă să se adapteze și să implementeze metode de păstrare și conservare a produselor locale, oferindu-le clienților siguranță, calitate și gust.

La nordul țării, în orașul Soroca, de mai bine de 50 de ani funcționează una dintre cele mai mari întreprinderi producătoare de conserve și sucuri din fructe și legume din Republica Moldova, SA „Alfa-Nistru”. Oxana Petrovici este directoarea companiei și alături de angajații săi, în fiecare an, depune eforturi mari pentru a oferi produse de calitate superioară, care urmează să ajungă pe masa consumatorilor din țară și de peste hotare: sucuri, piureuri de fructe, pomușoare, fructe și legume proaspete etc.

Oxana Petrovici, directoarea fabricii:

„La început ne-a fost foarte greu să le explicăm oamenilor care sunt cerințele de calitate și de ce este important să respectăm instrucțiuni sau regulamente. Nu a fost o muncă ușoară, dar am reușit. De 15 ani întreprinderea este certificată conform standardelor managementului calității ISO și este foarte important pentru noi să respectăm aceste standarde. Suntem prezenți în tot lanțul valoric, începând de la producerea materiei prime și până la procesarea, conservarea și vânzarea tuturor produselor. Ne dorim ca produsele noastre să concureze cu cele de pe piețele externe, iar asta solicită respectarea cu strictețe a unor norme de calitate.”

De ani de zile, peste 500 de oameni muncesc cu pasiune la creșterea și prelucrarea fructelor sau legumelor. Jumătate dintre ei sunt direcționați spre munca în câmp, acolo unde întreprinderea își crește materia primă, iar ceilalți muncesc în halele fabricii. Fac față cu tărie momentelor de grea încercare, pentru că își doresc să demonstreze că și în țara noastră produsele de calitate pot ocupa un loc de cinste pe mesele moldovenilor. Fiecare zi e o nouă încercare, însă doar prin provocări poți scrie povestea de succes a unei întreprinderi din domeniul agroalimentar, este de părerea directoarea „Alfa Nistru”.

Oxana Petrovici, directoarea fabricii:

„Pe parcursul anilor, cele mai mari provocări au fost legate de piețele de desfacere, deoarece economia nu este stabilă și este foarte greu să dezvolți o piață și să investești. Ulterior, piețele se închid sau se întâmplă ceva în macroeconomie și este nevoie să accesezi alte piețe. Datorită faptului că produsele noastre au obținut certificarea internațională a calității, reușim să ne menținem și să fim apreciați de către consumatori.”

La începutul lunii martie întreprinderea a trăit drama tuturor producătorilor locali – pandemia de COVID-19 i-a luat pe nepregătite, fără a avea un plan de rezervă. Mai mult decât atât. Orașul Soroca – localitatea în care întreprinderea își desfășoară activitatea – a fost plasat în carantină, iar odată cu această măsură au venit și limite ale pieței. Însă compania a reușit să-și continue activitatea, mizând și pe parteneriatul de încredere stabilit cu METRO, care i-a ajutat să beneficieze de o piață de desfacere sigură și stabilă. În colaborarea lor au pariat pe dezvoltarea mărcilor proprii METRO, pentru ca vizitatorii magazinelor din rețea să se bucure de produse cu un raport optim preț-calitate.

Oxana Petrovici, directoarea fabricii:

„Colaborarea cu METRO a început în anul 2004. Din toată gama de produse ale fabricii, pentru METRO livrăm aproximativ 90 la sută. De mai mulți ani producem și produse pentru brandurile METRO „Aro” și „Metro Chef”. Sortimentul variat de produse pe care le livrăm include conserve, piureuri, sucuri, produse congelate etc. Această colaborare este foarte eficientă pentru compania noastră, deoarece METRO este un client foarte important pe piața din Moldova.”

METRO susține producătorul autohton

O piață de desfacere sigură le oferă producătorilor noștri încrederea că pot dezvolta o afacere durabilă acasă, în Moldova. Pentru METRO susținerea companiilor locale reprezintă o prioritate strategică, motiv pentru care construiește parteneriate bazate pe încredere și le oferă producătorilor locali mai mult decât o piață de desfacere: expertiză și suport. Avantajele colaborărilor de succes le simt cel mai bine consumatorii. Odată cu lansarea mărcilor proprii, METRO a reușit dezvoltarea unei game de produse de înaltă calitate și adaptată necesităților vizitatorilor magazinelor.

Lidia Lupușor, manager QA, METRO:

„La METRO credem că afacerile de succes se construiesc împreună. Aceasta este cea mai bună abordare pentru colaborare și suntem mândri că avem parteneri puternici în toate categoriile. Dezvoltăm mărci proprii cu producătorii moldoveni, pentru că astfel contribuim la dezvoltarea unui lanț de aprovizionare eficient. Stabilirea mai multor parteneriate cu producătorii locali aduce multiple avantaje pe termen lung, cum ar fi furnizarea de produse proaspete pentru clienții noștri și posibilitatea de a alege produsele în funcție de raportul preț-calitate.”

METRO – #RămânemAproape!

METRO este unul dintre liderii internaționali în domeniul vânzărilor en-gros, cu un sortiment de produse alimentare și nealimentare care deservește clienți din industria HoReCa, revânzători dar și consumatori finali. La nivel global, METRO deservește peste 16 milioane de clienți care pot alege să facă cumpărături în unul dintre magazinele sale de format mare, să comande online și să își colecteze cumpărăturile la magazin sau să le fie livrate. METRO susține competitivitatea întreprinzătorilor cu soluții digitale și contribuie astfel la diversitatea culturală din comerțul cu amănuntul și sectorul ospitalier. Sustenabilitatea este un pilon-cheie al afacerii METRO. METRO deține primul loc în indicatorul Sustenabilității Dow Jones, în industria comercializării produselor alimentare. Compania operează în 34 de țări și angajează peste 100.000 de oameni în întreaga lume. În anul financiar 2018/19, compania METRO a înregistrat un volum al vânzărilor de 27,1 miliarde EUR. În Republica Moldova, compania METRO este prezentă din 2004, având trei magazine, cu peste 25000 de articole în fiecare magazine și peste 600 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați www.metroag.de, www.metro.md.

 

 

Telegram