03 сентября 2020

Un program de evenimente dedicate artei contemporane se va desfășura la Chișinău în această toamnă, cu participarea artiștilor și experților locali și de peste hotare, din domeniul culturii

Un program de evenimente dedicate artei contemporane se va desfășura la Chișinău în această toamnă, cu participarea artiștilor și experților locali și de peste hotare, din domeniul culturii

Activitățile organizate de Asociația Oberliht în cadrul proiectului cultural Edu-Art 2020 au ca scop să ofere oportunități de educație artistică non-formală, să dezvolte spiritul civic prin artă și activism cultural. Proiectul propune un cadru de cercetare și analiză a relației între centru și periferie, înțeleasă din punct de vedere cultural, urbanistic și politic. O parte din activitățile proiectului vor fi făcute accesibile prin intermediul unui program public, care se va desfășura la Chișinău între 5 septembrie – 12 noiembrie 2020 și va fi accesibil tuturor doritorilor.

Programul public va fi lansat pe 5 septembrie cu o prezentare a Cursului de artă contemporană și curatoriat, cu participarea lui Vladimir Us [MD], coordonatorul proiectului, urmată de o prezentare a cercetătorului Maxim Polyakov [MD] dedicată temei principale a proiectul Edu-Art 2020 – Periferia, dimensiunilor sale culturale, urbanistice și politice, drept alternativă unei perspective economice și geo-politice dominante: Ce exemplu oferă periferia? Ce putem învăța de la ea, luând în considerație actualele schimbări majore la nivel global și cum putem aplica aceste cunoștințe în context local, ținând cont de relația, deseori dezechilibrată, dintre centru și periferie? Privită și analizată dintr-o perspectivă culturală, urbanistică și politică, drept alternativă unei perspective economice și geo-politice dominante, relația dintre centru și periferie ar putea sugera modele alternative de organizare și funcționare, și de dezvoltare pe termen lung, care ar asigura un grad mai înalt de autonomie celor activi în afara centrelor mari și ar conduce la descentralizarea vieții socio-culturale, economice și politice din Republica Moldova.

La deschidere, vor fi prezenți și cei peste 20 de participanți selectați la curs, care vin din diferite țări, cu experiențe diferite, dar cu un interes comun pentru tema programului – Periferia. Ei vor cerceta și analiza subiectul de-a lungul celor 10 module, alături de alți artiști și experți din domeniul culturii. Printre participanți se numără curatori, artiști, critici de artă, manageri culturali, profesori, regizori și producători de film, regizori de teatru și dramaturgi, muzicieni, freelanceri, actori, jurnaliști, cercetători, dar și elevi, studenți și artiști în formare. Ceea ce i-a motivat să participe la curs este fie dorința de a cunoaște viața culturală din Moldova și de a cunoaște actorii culturali de aici, fie de a-și aprofunda cunoștințele, de a descoperi un domeniu nou, de a găsi noi căi de a crea și de a face management cultural, dar și de a găsi mijloace alternative de lucru cultural independent, în afara unui cadru instituțional tradițional.

Începând cu orele 17:30, va avea loc prezentarea „O retroperspectivă a scenei artistice din Iași” cu participarea curatorilor Florin Bobu [RO] și Livia Pancu [RO] (transit.ro), care va fi urmată de o discuție. Curatorii vor analiza etapele dezvoltării scenei artistice din Iași în legătură cu conceptul Periferiei – caracteristică autoproclamată a producției culturale din regiune, (aici puteți urmări pagina evenimentului Facebook).

Iar la ora 20:00, la Apartamentul Deschis (str. București 68/1), vă așteptăm la „Helianthus” – o proiecție în aer liber a lucrărilor video ale artistul Ghenadie Popescu [MD], (aici puteți urmări pagina evenimentului Facebook):

  • Agro, 2011 – Un material despre plantarea cartofilor.
  • Nnapoi la entuziasm, 2010 – Un material bazat pe filmări de teren – procesul de facere a brichetelor de tizic, îmbinat cu secvențe din filmul documentar realizat de Dziga Vertov „Enthusiasm” 1931. Arealul de interes este combustibilul.
  • Pahar cu vin, 2013 – Câteva secvențe întâmplătoare din traseul unui pahar cu vin.
  • Tank MM, 2015 – Am pornit de la idea de a pune pe roate o serie de etnotankuri, adică vehicule militare cu particularități entice. Tankul este o mașinărie fioroasă, într-o versiune de jucărie, adorat de copii. Ridicol și penibil, de fapt ticălos, fiind sub propria armură, scuipă vesel grăunțe mortale printr-o subțire și elegantă trompă. Familia de tancuri MM a apărut în mod natural dintr-o mămăligă cu drepturi depline. Mai întâi, MM-dânsul s-a separat, apoi din nervurile sale moi, s-a dislocat MM-dânsa. În scurt timp a apărut și odrasla MM-mic. Trebuie adăugat că orișice tank are prea puține în comun cu o mămăligă. Limbile rele susțin că mămăliga nu explodează. Poate. Și totuși, un tank umplut pe interior, peste toate cipurile și înmămăligit pe exterior cu mămăligă caldă și gustoasă – este o imagine radioasă.

În continuare, vă prezentăm programul desfășurat al evenimentelor pe durata lunilor septembrie – noiembrie, la care vă invităm să vă alăturați. Acestea vor număra proiecții de film, discuții și mese rotunde, prezentări ale participanților și invitaților, seminare și expoziții, cu participarea mai multor artiști sau colective de artiști, organizații culturale, experți din sfera culturii, cercetători, profesori, curatori, fotografi, activiști, critici de artă din România, Germania, Elveția, Belarus, Italia, Belgia, Kârgâzstan și alte țări. Detalii referitor la program vor fi disponibile pe această pagină web: https://arteduct.wordpress.com/edu-art-2020/

Participarea în cadrul tuturor activităților proiectului este gratuită. În viziunea noastră, accesul la Cultură și Educație, în calitate de bunuri comune, trebuie asigurat tuturor doritorilor, indiferent de statutul lor economic sau social.

 

Măsuri de prevenire a răspândirii virusului COVID19

Accesul la toate evenimentele se va face în baza prezentării unui act de identitate și completării Listei de evidență epidemiologică. Membrii publicului sunt rugați să poarte măști și să respecte regulile obligatorii de siguranță (distanțare de 1 m, verificarea temperaturii la intrare, se interzice consumul băuturilor alcoolice, alte cerințe posibile) pe parcursul întregului eveniment. Vă mulțumim!

Proiectul Edu-Art oferă tinerilor artişti, arhitecți și urbaniști, manageri culturali, curatori suport metodologic şi practic pentru a face față presiunii factorilor de ordin global (cerințele înalte de acces pe piața muncii și competitivitatea existentă în cîmpul artistic, migrația masivă pe plan internațional, precaritatea lucrului în domeniul culturii, pasivitate civică și lipsa de inițiativă etc.), ajutându-i să se integreze în contextul scenei culturale independente din Republica Moldova și să se realizeze pe plan internațional din punct de vedere profesional.

Proiectul este organizat în parteneriat cu mai multe instituții și organizații culturale, printre care facultățile de artă, asociațiile obștești active în sfera artei contemporane, inițiativele de activism cultural și civic din Moldova și din alte țări, colaborând, de asemenea, cu mai multe spații culturale alternative, precum Zpațiu, Apartamentul Deschis, Parcul Zaikin, Stadionul Republican, Cartierul Maria Drăgan din sectorul Ciocana și altor spații.

Proiectul Edu-Art 2020 este realizat cu aportul partenerilor și participanților implicați, beneficiind de  suportul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) din România, Centrului Ceh din București și Ambasadei Republicii Cehe din Chișinău. Acesta însă nu a fost susținut în cadrul concursului pentru proiecte culturale gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM.

Подписывайся