Începe a cincea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău
Începe a cincea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău
A cincea ediţie a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) de la Chişinău începe joi, la cinematograful Odeon, cu proiecţia celui mai aşteptat titlu al anului, „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, prezentat în competiţia Festivalului de la Cannes şi propus de România la Premiile Oscar.
Timp de patru zile, şase dintre cele mai de succes filme româneşti noi, selectate în marile festivaluri, vor putea fi văzute în premieră în Republica Moldova la ZFR, în prezenţa unor invitaţi speciali. Programul cuprinde de asemenea două titluri clasice dedicate actorului Ilarion Ciobanu şi incluse în secţiunea Retro, un film celebru pentru copii şi o selecţie de scurtmetraje de şcoală ale regizorilor generaţiei Noului Cinema Românesc.În total, nouă lungmetraje şi cinci scurtmetraje fac parte din selecţia ZFR 2019. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Toate proiecţiile au loc la Cinematograful Odeon, cu excepţia scurtmetrajelor de şcoală din arhiva UNATC Bucureşti, care vor putea fi descoperite la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP).
În secţiunea principală, dedicată celor mai apreciate filme noi, au fost incluse şase titluri. Evenimentul va fi deschis de proiecţia celui mai recent film al cunoscutului regizor Corneliu Porumboiu, „La Gomera” (2019), care îl are în rolul principal pe Vlad Ivanov.
Din program nu putea lipsi nici controversatul lungmetraj „Nu mă atinge-mă” („Touch Me Not”, 2018), de Adina Pintilie, care a câştigat anul trecut Ursul de Aur şi premiul de debut la Festivalul de la Berlin şi a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film. Proiecţia nu este recomandată minorilor.
Un alt debut remarcat, inclus în acest an în secţiunea Forum a Berlinalei şi selectat în numeroase alte festivaluri, este şi „Monştri.” (2019), de Marius Olteanu, care va fi proiectat în prezenţa actorului Cristian Popa.
„Alice T.” (2018), cel mai recent film al unui alt nume cu greutate din Noul Val, Radu Muntean, face de asemenea parte din selecţie. Tânăra actriţă din rolul principal, Andra Guţi, a câştigat anul trecut premiul pentru cea mai bună interpretare feminină în competiţia Festivalului de la Locarno.
ZFR continuă şi în 2019 tradiţia de a organiza un focus dedicat unui important cineast. În acest an, Alexandru Papadopol, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi actori români, va fi omagiat prin proiectarea celor mai recente două filme în care are rolul principal: drama „Arest” (2019), în regia lui Andrei Cohn, şi comedia „Povestea unui pierde-vară” (2018), în regia lui Paul Negoescu.
Selectat în acest an la Karlovy Vary, „Arest” (2019) va putea fi văzut în prezenţa regizorului Andrei Cohn. Evenimentul se va închide duminică seară cu „Povestea unui pierde-vară”, cu participarea actorului Alexandru Papadopol.
ZFR îl omagiază în acest an pe marele actor român cu origini basarabene Ilarion Ciobanu, prin programarea a două titluri importante din cariera sa, incluse în tradiţionala secţiune Retro, care aduce în atenţie filme clasice ale cinematografiei române: „Răscoala” (1965), de Mircea Mureşan, premiat la Cannes, şi „Doi bărbaţi pentru o moarte” (1969), de Gheorghe Naghi.
Cele două filme vor fi proiectate în prezenţa actorului şi regizorului Ioachim Ciobanu, fiul lui Ilarion Ciobanu, care va evoca personalitatea tatălui său.
De asemenea, copiii, dar şi părinţii se vor putea bucura de clasicul film „Amintiri din copilărie” (1965), de Elisabeta Bostan, care ecranizează cunoscutele povestiri cu acelaşi titlu ale lui Ion Creangă.
În cadrul tradiţionalului parteneriat dintre ZFR şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, la AMTAP vor putea fi văzute, într-o proiecţie specială în scop didactic, scurtmetrajele de şcoală ale unora dintre regizorii generaţiei Noului Cinema Românesc.
Este vorba de filmele „Mâna lui Paulişta” (1998, r. Cristian Mungiu), „Zăpada mieilor” (1998, r. Călin Peter Netzer), „Voila” (1999, r. Dumitru Grosei), „Bucureşti – Wien 8:15” (2000, r. Cătălin Mitulescu) şi „Călătorie la oraş” (2003, r. Corneliu Porumboiu).
A cincea ediţie a ZFR Chişinău are loc între 10 şi 13 octombrie la cinematograful Odeon şi AMTAP.
În premieră, Zilele Filmului Românesc se vor extinde în acest an şi în alte oraşe din Republica Moldova: Cahul, Călăraşi şi Nisporeni. Selecţia filmelor şi programul proiecţiilor din cele trei localităţi vor fi anunţate în curând.
Zilele Filmului Românesc de la Chişinău sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.
Evenimentul este finanţat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Republica Moldova, Primăria Municipiului Chişinău.
Parteneri sponsori: Arhiva Naţională de Film (ANF) din România, DACIN SARA, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, Opa Greek Cafe, Moldova Film, Lucru Manual Moldova, S.C. Balkan Pharmaceuticals, Chateau Cristi, Symbol Media, Idegraf, Salpan, Print Caro, Hero Pictures.
Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, Vocea Basarabiei, Radio Chişinău, Radio Plai, Radio Moldova Tineret, Ziarul de Gardă, Moldova.org, Cotidianul.md, Diez, Zugo, Locals.