Începe a treia ediţia a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău
Telegram

De joi şi până duminică, publicul din Republica Moldova va putea vedea cele mai noi şi mai de succes filme româneşti, dar şi câteva producţii clasice, în proiecţii cu intrare liberă, şi va putea discuta cu regizorii invitaţi.

Cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chişinău începe joi seară, la Cinema Odeon, cu comedia muzicală „6,9 pe scara Richter” (2016), în prezenţa cunoscutului regizor Nae Caranfil, invitatul special al ZFR.

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes în 2016, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin în 2017, şi „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, vor fi proiectate la ediţia din acest an a ZFR.

Din program fac parte şi „Ultima zi”, de Gabriel Achim, premiat la TIFF, „Mariţa”, de Cristi Iftime, prezentat la Karlovy Vary, şi „Meda sau Partea nu prea feritică a lucrurilor”, de Emanuel Pârvu, laureat cu două premii la Sarajevo. Cei trei regizori vor fi prezenţi la Chişinău şi vor răspunde întrebărilor publicului. Tot în secţiunea de filme recente au fost incluse „Perfect sănătos”, de Anca Damian, şi „Box”, de Florin Şerban, premiat de asemenea la Karlovy Vary.

Zilele Filmului Românesc îi dedică un Focus regizorului Nae Caranfil, care va fi prezent la Chişinău pe toată durata festivalului. În afară de „6,9 pe scara Richter”, spectatorii se vor putea bucura de primul său film, „E pericoloso sporgersi” (1993), şi de comedia de mare succes „Filantropica” (2002), şi vor putea participa la discuţii cu Nae Caranfil.

ZFR continuă tradiția de a aduce în fața publicului cinefil de la Chișinău titluri clasice și de a marca legăturile dintre cinematografiile de pe cele două maluri ale Prutului. La ediția din acest an este omagiat marele cineast Ion Popescu-Gopo, în cadrul unei retrospective care cuprinde trei scurtmetraje de animaţie – „Scurtă istorie” (1957), premiat cu Palme d`Or la Cannes, „7 arte” (1958) și „Homo sapiens” (1960) -, dar și două lungmetraje: comedia burlescă „S-a furat o bombă” (1961) și fantezia pentru copii „Maria Mirabela” (1981), produs împreună cu studioul Moldovafilm și a cărui muzică a fost realizată de marele compozitor basarabean Eugen Doga, omagiat de asemenea cu acest prilej.

Studenţii la Film şi cinefilii interesaţi vor putea participa, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), la un masterclas de montaj susţinut de Laura Georgescu, profesor la UNATC Bucureşti.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de casa de producție ROVA FILM din România și Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA. Sprijinit de: Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaştilor din România și Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Telegram