Circa 100 de tineri cineaști au învățat tehnici de filmare pe platou la atelierul MILAP ACTION
Telegram

Au învățat să documenteze, să filmeze, să editeze imaginile și rând pe rând au intrat în pielea membrilor echipei care realizează filme: cameraman motion și de platou, regizor, editor de imagine, specialist post-producție audio, colorist, sunetist, luminist și producător. Aproximativ 100 de tineri cineaști și cinefili au luat parte la cea de-a doua ediție a workshop-urilor desfășurate de MILAP (Make It Like A Pro) – o platformă care își propune să promoveze cinematografia din țara noastră. Cursurile cu genericul „ACTION” au fost organizate de „Pascaru Production”, cu suportul Centrului Național al Cinematografiei și al Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, care susțin dezvoltarea industriilor creative ca fiind un sector strategic pentru economia țării.

Eugeniu Burdelinii, Expert în Guvernare, Ambasada Marii Britanii la Chișinău:

UK aid susține industria creativă din Moldova, alături de USAID și Suedia, prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova. Am fost motivați să oferim suport acestui domeniu pentru că cinematografia din Moldova are un potențial semnificativ de a genera venituri similar țărilor din regiune. Mai mult, anume cinematografia alături de noile tehnologii poate atrage tinerele talente și le poate oferi un loc de muncă bine plătit, aici, în țară.”

Doina Nistor, Directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid: 

Dezvoltarea sectorului creativ poate adăuga valoare și poate spori competitivitatea tuturor celorlalte domenii din economia Moldovei. O ramură importantă a industriilor creative este industria cinematografică, care se află într-o etapă de reinventare și reafirmare. Moldova poate deveni o destinație de post-producție și oferi servicii de nișă precum colorizare, dublare, regie sunet, montaj, efecte video speciale VFX,  cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră. Avem talent, care încă trebuie dezvoltat și încurajat, de aceea, împreună cu partenerii locali, ne propunem să creăm mediul propice pentru ca să încurajăm tinerii să facă cinematografie și prin urmare, să putem atrage case internaționale de producție.”

Sergiu Pascaru, „Pascaru Production”, organizator MILAP:

„Cinematografia din Moldova poate lua un avânt în dezvoltare și poate atrage co-producții regionale, însă pentru aceasta avem nevoie, în primul rând de specialiști bine educați. De aceea, continuăm să organizăm diferite workshop-uri tematice, MILAP fiind la a doua ediție. Ne bucurăm că am reușit să atragem speakeri locali, dar și profesioniști din regiune – România și Ucraina și că aducem întregul proces de creare a unui film în practică.”

Workshop-ul, desfășurat în perioada 12-21 noiembrie, a cuprins 11 cursuri care au combinat lecții teoretice și activități practice, printre care tehnici de lucru în teren, echipamentul de filmare și de post-producție, unele din ele desfășurându-se chiar pe platoul de filmare. Printre mentorii cursurilor s-au numărat: Mariana Golovca, (makeup), Republica Moldova; Ghena Moroșanu (actorie) Republica Moldova; Ovidiu Gyarmath (DOP) România; Alexandru Dumitru (echipament și ierarhie pe set, large format și anamorphic camera) România; Iancu Moraru (sisteme de stabilizare) România; Alexandru Don (camera) România; Eugen Damaschin (regie, montaj, coordonatorul cursului practic) Republica Moldova; Max Varava (Key Grip) Ucraina; Volodimir Filippov (producție de film) Ucraina; Adriana Crăciunescu (colorizare) România; Elias Tadeus (postproducție audio) Republica Moldova.

Participanții MILAP au avut ocazia să participe la relizarea unui film de 6 minute, în doar 6 zile (1 zi de preproducție, 2 zile de filmare și 3 zile de postproducție).

Astfel, timp de 10 zile, tinerii au realizat un film de 5 minute sub îndrumarea profesioniștilor din domeniu, iar la final și-au prezentat „lucrarea de diplomă”.

Irina Nivikova, participantă: 

„Ediția a doua  MILAP a adus pentru mine multe lecții practice, iar genericul ACTION chiar s-a adeverit a fi plin de sens. Atelierele cu regizori, sunetiști, luminiști, asistenți de platou locali, dar și din țările din vecinătate România și Ucraina, au redat în totalitate munca din spatele camerelor de luat vederi și acțiunea care are loc pe platou. Am fost impresionată de stilul regizorului ucrainean Volodimir Filipov, care a deschis cărțile experienței lui profesionale și ne-a oferit sfaturi și lecții învățate de dumnealui pe parcursul carierei. A fost o experiență remarcabilă.

Ghena Moroșanu, actor, speaker MILAP:

„Mă bucur că am avut ocazia să fiu spaeker MILAP. A fost un workshop organizat și petrecut la un nivel profesional înalt, nivel internațional, ușor comparat cu nivelul industriei cinema din Hollywood.

Industriile creative includ publicitate, design, arhitectură, animație, film, producție video și audio, distribuție media, activități editoriale, jocuri video, realitate virtuală și augmentată. Sectorul creativ întregistrează un trend global de creștere, iar în Republica Moldova sunt 2600 de companii creative înregistrate, ce oferă locuri de muncă pentru 11.000 de persoane, preponderent tinere.

 

 

 

 

 

 

Telegram