Ghid Orășenesc: Activitățile, unde se pot distra adulții mereu ocupați
Am întitulat astfel articolul, pentru că este dedicat, în primul rând, categoriei aia de Homo Officius, un termen creat de amica mea Frau Carolina. Adică celor, ce-și petrec 8 ore*5 zile + overtime la muncă, iar apoi se plâng că în Chișinăul ăsta nu ai ce face în afara lucrului. Bineînțeles că-i poți duce pe sora mai mică, verișorul tău sau pe fiul vecinului de bloc la aproape oricare din evenimente. Orarul tău de muncă și odihnă poate fi diversificat cu câteva din aceste activități și/sau grupuri, care poate-ți vor trezi dorința de viață după o săptămână încărcată. Let’s face it! Copiii deja au o sumedenie de grupuri de activități, ateliere și alte cercuri sportive. Noi, însă, deseori ne izolăm de lucru și oameni, apelând la Netflix și farfuria cu borș la cină (ceea ce nu este incorect, doar că prea des ți se întâmplă asta, nu?).
Noi, echipa Locals, te invităm solemn să studiezi propunerile noastre de mai jos pentru o seară mai activă sau un weekend mai plin și mai colorat.
Repair Café
Repair Café este un fel de atelier, unde toți doritorii pot veni cu diverse chestii, pe care se tot apucă să le repare, dar nu au cum. Având loc la FabLab Chișinău, Repair Café cheamă pe toți cei, care au acasă căști defecte, boxe, mixere sau poate chiar laptopuri sau oricare alt dispozitiv cu un potențial simțitor de a fi reparat. Evenimentele au undeva o dată la trei săptămâni și sunt sub supravegherea voluntarilor, care deja au experiență în reparat chestii.
Astfel, împreună cu ei, chiar de nu ai experiență în repararea dispozitivelor tale, puteți da o nouă viață obiectului defect. Din păcate, broken hearts make it rain nu pot fi reparate la Repair Café. Urmărește paginile Atelier 99 și FabLab Chișinău pentru ca să fii la curent cu toate evenimentele de tipul acestuia sau altele pe modelarea aerodinamică, cursuri de printare în 3D sau de prototipare rapidă în fabricarea digitală.
Ateliere de pictură
La sfârșitul fiecărei săptămâni de muncă, te îndemn să te refugiezi în pictură. Chiar de nu ai experiență, who cares! Cum altfel o să permiți pasiunii tale pentru artă să se dezvolte. Am găsit două ateliere, unde profesorilor nu le pasă de vârsta ta, de experiența sau geanta ta de un brand fancy. Aici sunt bineveniți toți cei cu apucături artistice sau cei care nu le-au explorat de ceva timp.
De obicei, pentru o sesiune de pictură în weekend este prevăzută o taxă, care include și materialele necesare și pictura propriu-zisă, pe care o poți lua acasă. Vezi detaliile despre Atelierul pentru Adulți și Copii și Atelierul de pictură Van Gogh pe paginile lor de Facebook.
Balet pentru adulți
Da, ai auzit văzut bine! Balet pentru adulții, care nu au reușit din anumite motive să devină dansatori profesioniști, dar care încă nu au cedat să-și realizeze visul. Dansul și educația estetică sunt nemuritoare și nu au vârstă! Așa că, de ești studentă și poți aloca o parte din banii din bursă unei asemenea activități sau de ai 35 de ani și îți dorești să îmbunătățești mișcările tale grațioase și să ameliorezi durerile de spate, sau poate ai 50 de ani și pur și simplu îți dorești să te miști mai mult, pentru că mișcarea este viață, vezi ce-ți poate oferi Școala de Balet „Balerina”. Iar dacă-ți pare scump, nu uita că plătești similar pentru orele de fitness și yoga.
Lecții de astronomie
Am mai auzit că cei interesați de astronomie pot merge la lecții, dedicate acestui domeniu de studiu al obiectelor celeste. De îți dorești cu adevărat să fii la curent cu toate noutățile în astronomie și vrei să găsești oameni cu aceleași interese, dar și să obții cunoștințe mult mai consistente, decât cele oferite în atlasul de liceu sau enciclopedii, alătură-te grupului Atsroclub Moldova.
Clubul de lectură Fantasy și Science Fiction
Îți place să citești mult SF și Fantasy? Vrei să discuți despre grafica jocurilor, apărute în baza cărților, sau despre filmele artistice, adaptate utopiei tale preferate? Alătură-te comunității de Science Fiction și Fantasy din Moldova. Aici, vei participa nu doar la discuții nerdy despre a câta oară citești Harry Potter și ce mai nou găsești la fiecare lectură, dar și vei avea ocazia să-i cunoști personal pe cei din comunitate la diverse offline-uri. Un mare plus e că pentru fiecare următor offline vei avea o temă pentru acasă – lectura unei noi cărți pentru a discuta cum percepția acesteia a evoluat de-a lungul anilor și care-i sunt influențele în literatură, cinematografie, jocuri online.
Laboratorul de Pilotare a Dronelor
Da! În Republica Moldova a fost deschis primul laborator de studiu al pilotării dronelor. Acesta pare a fi un proiect de lungă durată, întrucât cu ceva timp în urmă deja au început cursuri de pilotare a dronelor, ce durează în jur de șase săptămâni. Universitatea de Stat a Moldovei este coordonatorul național al proiectului regional Erasmus+ eDrone, așa că de-ți dorești să afli absolut toate detaliile, go la Facultatea de Fizică sau accesează pagina de Facebook a proiectului și găsește tot ce te interesează.
Mai cunoști alte activități, de care se pot bucura adulții, care dedică timpul său doar muncii? Nu ezita să le împărtășești cu noi. De asemenea, vezi și spațiile alternative, unde te poți distra după o săptămână încărcată.
Poze: Iris Crețu, Diana Erhan, Atelier 99, Atelierul de Pictură Van Gogh, Atelier de Pictură pentru Adulți și Copii, Școala de Balet și Educație Estetică „Balerina”, Astroclub Moldova, eDroneAAP
Text de Ilona Spesivțev