MăiestrIA – prima expoziție-concurs de IE brodată manual
Начало: 12/04/2017 - 18:00
Место: Moldeco
Цена: free
FACEBOOK

Salonul Moldeco vă invită cu drag la un eveniment inedit – lansarea expoziției MăiestrIA, organizată de art-salon molDeco și Asociația Klumea. Este o expoziție-concurs pentru autoarele de ii din Republica Moldova, având drept scop reînvierea tradiției de a coase manual cu folos și semnificație, precum și reorientarea spre costumul popular autentic.

În urma unei preselecții riguroase în care au concurat peste 50 de lucrări create în ultmii ani, în expoziție au intrat 17 autoare originare din Chișinău, Bălți, Fălești și Strășeni. Expoziția MăiestrIA cuprinde ii, cămăși bărbătești și pentru copii, realizate totalmente manual după modele autentice românești. Este primul concurs național de acest gen, în care vor fi premiate cele mai deosebite lucrări.

Concursul va fi jurizat de cinci profesioniști, care vor desemna primele trei locuri: Varvara Buzilă – dr. conf. universitar, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Maria Cristea – meșter popular, Valentina Vidrașcu – designer vestimentar, Victoria Sclifos – lector universitar, catedra Arte decorative aplicate, ATMAP și Vasile Botnaru – jurnalist, directorul biroului Chișinău Radio Europa Liberă.

Vizitatorii expoziției vor putea selecta lucrarea preferată, care va primi titlul de Simpatia Publicului, prin vot direct, pe tot parcursul evenimentului.

Premiile pentru câștigători sunt oferite de organizatori – salonul molDeco și Asociația Klumea, partenerul general al evenimentului – compania Perpetual Icons din România, precum și partenerii locali Avon și Broderie Art.

În cadrul evenimentului va fi prezentată o defilare de ii lucrate și prezentate de un grup de femei de la penitenciarul Rusca, participante în programul de terapie socială ”Ia – Simbolul tradiției populare”. Acestui program este organizat de Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria”, unicul centru din Moldova care oferă ajutor, informaţie şi sprijin femeilor victime ale torturii, violenţei în familie şi violenţei sexuale, precum şi refugiaţilor şi solicitanţilor de azil.

Expoziția- concurs MăiestrIA va fi deschisă până pe data de 29 aprilie 2017, pe adresa salonului molDeco – bd. Moscova 14/1.

Intrarea este liberă.

Telegram