25 августа 2017

Ghidul amatorului de delicii oeno-gastronomice: 10 lucruri de știut, de gustat și de făcut la festivalul „DeVin&DeGust”

Ziua de sâmbătă, 26 august, aduce cel mai mmmmm festival al verii – „DeVin&DeGust”! Pentru prima dată în Republica Moldova are loc o întâlnire a vinurilor și gustoșeniilor din cele 4 regiuni cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) din țară – Codru, Ştefan Vodă, Valul lui Traian şi Divin.

Pentru că este o sărbătoare a gustului, aromelor și tradițiilor, destinată întregii familii, am pregătit și un ghid pentru amatorii de delicii oeno-gastronomice cu 10 lucruri de știut, de gustat și de făcut la festivalul „DeVin&Degust”.

1
Porțile festivalulului „DeVin&DeGust” se vor deschide la ora 11.00

Ne vedem sâmbătă, 26 august, în aer liber, la Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32). Porțile festivalulului „DeVin&DeGust” se vor deschide la ora 11.00.

2
Ai 18 ani împliniți?

Atunci în loc de bilet vei primi un pahar „Wine of Moldova” pentru degustări și o hartă vitivinicolă a Moldovei – la prețul de 30 de lei.

3
Treci prin fiecare zonă a festivalului, pentru a încerca delicii caracteristice regiunilor IGP:

„Codru” – vin și carne; „Ștefan Vodă” – vin și pește; „Valul lui Traian” – vin și brânzeturi; „Divin” – cocktail-uri pe bază de divin și ciocolată.

 

4
30 de producători vinicoli, 27 de creatori ai bucatelor delicioase

Doar la „DeVin&DeGust”, călătorind imaginar prin cele 4 regiuni IGP, vei cunoaște în același loc: 30 de producători vinicoli, 27 de creatori ai bucatelor delicioase, 20 de producători de fructe, pomușoare, nuci și miere – toți gata să te ademenească cu ce au mai gustos!

5
Învață de la cei mai buni cum să asociezi Vinul Moldovei cu bucatele tradiționale

Învață de la cei mai buni cum să asociezi Vinul Moldovei cu bucatele
tradiționale, fructe, pomușoare, nuci și miere din regiunile IGP – la Teatrul Gastronomic ai masterclass-uri savuroase cu Chef-ii Marian Danu, Petru Chicu, Ion Crihan, Alexandra Shine, Liuba Florica (decorare deserturi) și somelierii Andrei Cibotaru și Snejana Zacepa.

 

6
Susține curajoșii care au acceptat cea mai mmmmm provocare și se vor întrece în concursul „Meșter Bucătar”

Participanții vor găti la viteză, în fața publicului, delicii conform laitmotivului festivalului – asocierea corectă și sănătoasă a vinurilor cu bucatele tradiționale din regiunile IGP.

7
Zona de Divertisment

Când simți că ritmurile alese te invită la dans, îndreaptă-te spre Zona de Divertisment, unde ai 16 recitaluri care vor condimenta evenimentul, susținute de colective etnofolclorice din cele 4 regiuni IGP, alături de artiști și formații recunoscute: Adriana Ochișanu, Tharmis, Nelly Ciobanu, Concertino, Flavy DeeJay (program EtnoFolk Mix) și Adrian Ursu.

8
Zona de Odihnă

După degustările din zonele IGP, demonstrațiile din Zona Teatrului Gastronomic și zbânțuiala din Zona de Divertisment, ia un respiro în Zona de Odihnă amenajată în stil rustic sau mergi cu cei mici în Zona pentru Copii.

 

9
Transportul gratuit

Dacă nu știi cum să ajungi la cel mai mmmmm festival al verii, există soluții – în data de 26 august organizatorii asigură transportul gratuit pâna la Complexul Etno-Cultural VATRA:

  • din Chișinău: Piața Dimitrie Cantemir, 1 (parcarea Green Hills). Plecare – 12.00, 14.00, 16.00, 18.00. Retur – 19.00, 20.00.
  • din Hîncești: gara auto. Plecare – 9.00 și 12.00. Retur – 19.00 și 21.00.
  • din Nisporeni: gara auto. Plecare – 9.00. Retur – 21.00.
  • din Călărași: gara auto. Plecare – 9.00 și 12.00. Retur – 19.00 și 21.00.
  • din Orhei: gara auto. Plecare – 9.00. Retur – 21.00.
10
Dress Code

Dress Code pentru „DeVin&DeGust”: haine ușoare și pălării pentru o zi care se anunță foarte însorită, încălțăminte comodă pentru distracții în aer liber, zâmbet până la urechi, pofte de gurmand, dorința de a gusta și a încerca cele mai apetisante combinații, mândria pentru vinurile și deliciile gastronomice produse în Moldova!