Festivalul Văcuțelor a adus culoare și creativitate în Chișinău de 1 iunie
Telegram

Festivalul Văcuțelor Căsuța Mea, aflat la cea de-a doua ediție, s-a desfășurat în Scuarul Catedralei din Chișinău de 1 iunie, unde artiști plastici creativi și inspirați au avut misiunea de a transforma văcuțele din ghips de dimensiuni reale în opere de artă.

Condiția principală a Festivalului Văcuțelor a fost utilizarea elementelor și tradițiile naționale în picturi. În așa fel, organizatorii au drept scop să contopească tradițiile moldovenești, arta din Moldova și laptele natural moldovenesc.

La eveniment au participat 10 artiști, însoțiți de echipa lor: Catrina Bespaliuc, Elena Bideac, Antonina Gurețkaia, Marat Guțu, Oxana Diaconu-Catan, Parascheva Matceac, Natalia Nîș, Zoia Popopa, Tatiana Razincov și Serghei Tiseev.

Fiecare dintre participanți a ales o compoziție care să îi reprezinte cel mai bine creativitatea și arta pe care o fac. Iată ce au spus câțiva dintre artiști:

Matciuc Parascheva:

„Pictura reflectă personaje din povești, simboluri dacice și creștin-ortodoxe. Am redat plaiurile noastre roditoare, fata în ie ca o mireasă a cerului, care aduce dragoste și mult bine. Este pentru prima prima dată când particip la Festivalul Văcuțelor și este o experiență plăcută și interactivă, e asemeni unui maraton, întrucât e nevoie să terminăm lucrările până la sfârșit de zi. Artiștii au ocazia să își demonstreze stilul lor personal, să aleagă tematica pe care o doresc.”

Tatiana Razincov:

„Astăzi am venit alături de o rudă, care este și ea pasionată de artă plastică. Conceptul văcuței noastre este Moldova roditoare și înfloritoare. Încercăm să redăm atât bogăția pământului, cât și bogăția neamului – oameni muncitori și ospitalieri. Reprezentăm diverse soiuri de plante (legume și fructe) și de flori.

Antonina Gurețkaia:

„Pictura pe văcuță este inspirată din lucrarea mea „Dor”, care reprezintă dor de patrie, de familie, de natură. Am făcut o conexiune dintre motivele tradiționale moldovenești și cele etnice. În partea superioară a picturii vedem o livadă de pomi care se reflectă în Prut (picioarele văcuței). Partea din mijloc este un covor cu mărțișori – simbol al dragostei, al primăverii și al vieții. În centrul compoziției este reprezintă o plăcintă stilizată care poate fi interpretată ca soarele, trecerea vieții și roata timpului. Am venit cu o echipă de susținători și lucrăm împreună foarte intensiv. E pentru prima dată când particip la Festivalul Văcuțelor și atunci când mi-au propus această ocazie am acceptat-o cu mult interes și entuziasm.”

De asemenea, în atelierele de creație ale artiștilor plastici au fost create a câte cinci exemplare ale fiecărei văcuțe pictate, care vor fi utilizate în continuare drept suveniruri.

În urma celei dintâi ediții a festivalului, văcuțele pestrițe au fost păstrate în Scuarul Catedralei pentru a fi admirate de trecători, apoi ele au călătorit prin diverse colțuri ale orașului, bucurându-i locuitorii. n așa fel, spre exemplu, văcuța numită „Nănășica”, după finalizarea festivalului a obținut o postură importantă, fiind amplasată la intrarea Ministerului de Agricultură al RM. O perioadă îndelungată de timp ea a atras privirile și a apărut în fotografiile curioșilor.

De această dată însă se planifică amplasarea lor în locuri care atrag turiști și pot fi admirate de mai multă lume. Spre exemplu, una dintre văcuțe ar putea fi amplasată la aeroport și să întâmpine călătorii care vin în țară, fie în regiunile unde se dezvoltă turismul rural, spre ex. Orheiul Vechi și Cetatea Sorocii. La fel, se va anunța un concurs pentru instituțiile care își doresc ca una dintre văcuțe să decoreze intrarea în clădirile lor.

Organizatorii își doresc să atragă atenția asupra produselor calitative, din lapte natural de la fermele din Moldova. Laptele natural pentru Căsuța mea este livrat de peste 20 de ferme de pe teritoriul țării, fiecare dintre ele având de la 100 și până la 250 de vaci de cele mai bune rase. Doar în asemenea fel producătorul are posibilitatea să ofere consumatorului laptele natural, așa cum este el.

Marcan Denis, Directorul companiei „LAPMOL”:

„Scopul companiei noastre este de face modificări minime ale laptelui în drumul său de la fermele din Moldova până pe mesele consumatorilor. Suntem o echipă de tineri specialiști care se dedică în totalitate producerii produselor lactate din lapte natural. Am ales să organizăm Festivalul Văcuțelor de 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului, întrucât copiii sunt consumatori activi ai laptelui și noi, ca producător de lactate, suntem responsabili de sănătatea lor.”

Festivalul Văcuțelor Căsuța Mea este organizat de liderul producător de lactate din Moldova care aduce pe piață produse naturale, din lapte moldovenesc natural – compania LAPMOL, care celebrează aniversarea de 20 de ani în iunie 2017. Festivalul a fost organizat în colaborare cu Agenția producătorilor de lapte și produse lactate „Lapte”.

Văcuțele vor putea fi admirate în Scuarul Catedralei în perioada 1 – 15 iunie.

Vezi mai jos momente surprinse în procesul de creației a văcuțelor:

Sursă foto/text: Locals.md

Telegram