TEDxChisinau: Superposition
We are gifTED. The ”superposition” is the gift we have all received: to be in one place, in one person, yet have the ability to choose from endless possibilities and directions. We only have to remember, what we choose, we become.
Cu tema Superposition, o nouă ediție a conferinței TEDxChisinau, va avea loc anul acesta pe 11 decembrie, duminică, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”.
La eveniment participă speakeri din 5 țări ce vor discuta despre cum o simplă idee ori întâmplare poate influența și chiar schimba cu adevărat viața unor oameni sau comunități întregi.
Kumail Jetha este primul vorbitor la TEDxChisinau: Superposition. Născut în Londra, Kumail este un nomad la nivel modial, care a călătorit în peste 30 de țări și a locuit și lucrat în Australia, Statele Unite ale Americii, România și Moldova, un antreprenor prin natura sa, cu peste 17 ani de experiență în livrarea proiectelor IT, dezvoltarea de software-uri și startupuri tech. El este specializat în dezvoltarea unor afaceri cu potențial mare de creștere în țările în curs de dezvoltare, prin atragerea și creșterea talentelor și crearea unor echipe agere și servicii de calitate înaltă pentru clienți internaționali.
Îi plac oamenii cu un simț rafinat al umorului, tenisul, destinațiile exotice și circumstanțele care îl scot din zona de comfort. În prezent, Kumail este stabilit la Bogotá, unde gestionează un startup specializat în tehnologii.
Născut în Chișinău, Roman Burlaca este de profesie regizor și producătorul video al proiectului Carla’s Dreams, făcând parte din proiect încă de la începuturile acestuia.
În doar doi ani a devenit unul dintre cei mai cotați regizori de videoclipuri din România și cel mai cotat din Republica Moldova, având în portofoliu peste 40 de videoclipuri, dar și spoturi publicitare pentru câteva agenții de publicitate de la Chișinău. Cel mai vizionat video de pe YouTube în România este “Sub pielea mea” (50 de milioane de vizualizări), piesa care a fost locul 1 incontestabil pe radio și TV în România, în regia lui Roman.
Regizorul este nominalizat mai nou pentru cel mai bun regizor, debut și best music video la câteva competiții din România și are toate șansele să devină “regizorul anului 2016” în România. Are propria casă de producție “BR Films” cu sediul la Chișinău și o filială în București. În cei trei ani a făcut clipuri pentru artiști precum: Carla’s Dreams, INNA, Alexandra Stan, Mohombi, Antonia, Uzzi, Ruby, Nicoleta Nuca, Irina Rimes, Lori, Yanka, Valentin Boghean, Angele Dubeaux etc.
Paula Erizanu s-a născut în Chișinău în 1992. Și-a făcut licența în Istorie și Literatură la New College of the Humanities, Londra, și masteratul în jurnalism la City University, Londra. A debutat cu non-ficțiunea “Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o” (ed. Cartier, 2010), căreia i-a fost acordat, între alte distincții, Premiul UNESCO Germania și Buchstiftung Pentru Cea Mai Frumoasă Carte a Lumii în 2011. În 2015 a publicat volumul de poezie “Ai grijă de tine” (ed. Charmides). A scris pentru ziare și reviste din Moldova (PUNKT), România (Observator Cultural) și Marea Britanie (The Guardian, The Architectural Review, Dazed, Wallpaper ș.a.).
Alex Magala este un înghițitor renumit de săbii și un acrobat profesionist. Performance-urile sale au fost difuzate în întreaga lume și sunt considerate unele dintre cele mai periculoase show-uri difuzate la TV. În fulminanta sa carieră, el a reușit, până acum, să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Sochi, să câștige TV show-ul rusesc «Minuta Slavi» și să fie invitat în unele dintre cele mai populare TV show-uri din America ”Ellen Degeneres”. Alex a evoluat, până în prezent, la 8 ”Got Talent” show-uri din opt țări diferite și continuă să evolueze cu prestațiile sale șocante, minunând și inspirând publicul.
TED este o marcă a conferințelor în care unii dintre cei mai importanţi gânditori şi activiști ai lumii sunt invitați să împărtășească informații din domeniile de care sunt pasionați și vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi, care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. În spiritul ”idei care merită împărtășite ”, TED a creat TEDx, o platformă de evenimente locale, organizate independent, ce adună oameni care împărtășesc o experiență tip TED.
Publicul divers (format din gânditori, filantropi, antreprenori) este aproape la fel de extraordinar ca și speakerii, printre care îi amintim pe Tudor Chirilă, Raed Arafat, Pavel Braila (speakeri TEDxChisinau).
Vorbitorii noștri au o viziune largă, gândesc strategic, implementează soluții ingenioase la problemele cu care se confruntă, inovează în afaceri, știință, design, tehnologie și influențează viitorul comunității prin ideile lor.
Conținutul și structura fiecărui eveniment TEDx sunt unice și dezvoltate în mod independent, dar toate evenimentele TEDx au următoarele caracteristici în comun:
1. Formatul conferinței: un șir de discursuri scurte (18 min.), pregătite cu grijă, performance-uri și video, menite să acopere o gamă largă de subiecte pentru a promova învățarea, inspirația – pentru a provoca conversații care contează.
2. Lipsa de prejudecăți în agendă (lipsa discursurilor comerciale, religioase sau politice). Tema din acest an este “Superposition”.
Ce înseamnă asta?
În ciuda propriilor noastre convingeri despre cine suntem, noi interpretăm în același timp mai multe roluri, înțelese în mod diferit de fiecare persoană cu care interacționăm. Partenerii ne văd genii, prietenii ne cred campioni, iar competitorii ne consideră luptători imbatabili. Personalitatea noastră preia forme diferite în dependență de cine ne caracterizează și totuși toate formele sunt la fel de adevărate, în același timp.
În aceeași ordine de idei, orice acțiune sau eveniment ar putea avea, de asemenea, o mulțime infinită de consecințe sau rezultate (toate acestea, la fel de probabile, în același timp).
Fiecare dintre noi are o mulțime de opțiuni și oportunități pe tot parcursul vieții.
Starea de “superposition” este darul pe care le-am primit cu toții: să te afli într-un singur loc, într-o singură persoană, dar să ai capacitatea să alegi dintr-o mulțime de posibilități și direcții. Această stare de ”superposition” înlătură oricare bariere. Viața noastră, prin urmare, ca și noi, poate alege dintr-o multitudine de căi și direcții, dar este important să conștientizăm că anume alegerile pe care le facem, definesc ceea ce vom deveni.
Iar prin valorificarea acestui potențial, noi rupem barierele și limitele pe care ni le-am setat noi înșine.
Biletele la TEDxChisinau: Superposition pot fi achiziționate zilnic începând cu data de 28 noiembrie la Propaganda Café pe str. A. Șciusev, 70, între orele 11:00 – 23:59.
Despre TEDxChisinau:
În spiritul ”idei care merită împărtășite”, din 2011, TEDxChisinau este un nucleu care prin forța sa a atras idei, acțiuni și oameni inovatori care să transforme lumea propulsând-o către un următor nivel. TEDxChisinau a creat puntea de legătură între comunitate și ideile frumoase în momente de răscruce, a reușit să aducă schimbare acolo unde lumea părea să rămână statică.
Secretul este că oamenii din comunitatea TEDx au privit mereu spre viitor, spre unul mai bun, un viitor al ideilor care mișcă pe neașteptate întregi industrii și în care fiecare are cu ce să-i inspire pe cei din jur.
Pentru mai multe informații accesați http://www.tedxchisinau.com/ și pagina de FB https://www.facebook.com/TEDxChisinau/