Susține Capela Corală din cadrul Filarmonicii Naționale pentru a înnoi costumația de concerte
Telegram

Capela Corală din cadrul Filarmonicii Naționale a inițiat o campanie pe platforma Guvern24 cu scopul de a colecta suma necesară din donații pentru a asigura colectivul cu vestimentație nouă pentru concerte, ce nu a fost schimbată de ani buni.

În acest an, Capela Corală Academică „Doina” din cadrul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, împlinește 85 de ani de la înființare. Cu acest prilej, capela își dorește mult să-și reînnoiască modesta garderobă cu care evoluează, deoarece costumele existente cu care coriștii ies în concerte au între 20 şi 35 de ani, o vârstă pe care nu o au mulți dintre cei care cântă în cor. Din lipsă de fonduri, instituția nu-și poate permite să investească în aspectul vestimentar, apelând la susținerea colectivă a iubitorilor de muzică corală, dar și a susținătorilor culturii noastre naționale, în general, și muzicale, în special.

capela filarmonica

 

Colectivul are nevoie de 12.000 de Euro ce se propun a fi colectați timp de circa 130 de zile rămase ale campaniei, iar persoanele care vor dona vor obține mulțumiri și cadouri în funcție de aportul fiecăruia.

În timp ce alte colective corale profesionale dispun de vestimentație și costume elegante sau autentice pentru fiecare repertoriu în parte, cei 70 de interpreți ai capelei Doina ne se pot bucura de astfel de privilegii, dacă am putea așa să le numim.

Bărbații au la dispoziție un costum de tip frac, vechi de zeci de ani, iar femeile au la dispoziție doar două tipuri de rochii – una de vară și una de iarnă.

„Uneori am impresia că și acele haine au câte 85 de ani. Am găsit niște rochii care cât de cât se potrivesc, dar sunt într-atât de vechi că li se risipește stofa. Le îmbrăcăm la cele mai importante evenimente, dar femeile din cor chiar nu au parte de rochii potrivite. Rochiile cele verzi le fac bătrâne și urâte”, susține maestra Ilona Stepan sub bagheta căreia se află corul.

„Ne-am bucura enorm să reușim să realizăm proiectul de colectare de fonduri pentru noile costume. Astfel, toți membrii capelei, în număr de 70 de persoane, se vor simți mai confortabil şi vor reuși să transmită mult mai bine mesajul artistic către voi, publicul nostru. Dacă ar îmbrăca o haină frumoasă, vor cânta și vor avea un alt spirit, pentru că și asta contează. Ca să faci ceva frumos, trebuie și să arăți corespunzător”, mai adaugă prim-dirijoarea.

Costumiera Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Natalia Zemișova, lucrează de foarte mulți ani în această postură și susține că atunci când a ajuns la Filarmonică a găsit costume rupte și putrede, însă din bucăți de stofă se străduie să repare costumele existente. „Avem trei feluri de costume, fiecare coristă are câte două rochii, cele verzi se socot mai noi — au cam 15 ani. Rochiile albe, ușoare însă sunt foarte foarte vechi și putrede, acestea au în jur de 27 de ani. Fracurile băieților sunt și ele foarte problematice, unul fiind mai scurt, altul mai lung”, menționează Natalia Zemișcova.

Colectivul emerit „Doina” a fost înfiinţat în anul 1930, fondatorul şi primul său dirijor fiind C.Pigrov. În acest răstimp, capela a desfășurat o prodigioasă activitate concertistică. Harta turneelor sale a cuprins întregul spațiu cultural al ex-U.R.S.S., precum şi multe ţări ale lumii: România, Rusia, Cehia, Slovenia, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Austria, Israel, Coreea de Nord, etc.

Din februarie 2013, director artistic și prim-dirijoarea Capelei Corale Academice „Doina» a devenit Ilona Stepan.

DONEAZĂ AICI.

Telegram