21 июля 2016

Moldo Crescendo Festival: Susține o echipă de tineri muzicieni care vor să cultive muzica clasică în Moldova

Tânăra echipă din muzicieni care vor „încânta” pe cei de acasă cu seria de concerte din cadrul Moldo Crescendo Classical Music Festival solicită ajutor. Au lansat o campanie de crowdfunding pentru a colecta donații care să acopere măcar o parte din cheltuieli.

Campania a fost lansată pe platforma Guvern24 și doar după zile de la lansare au reușit să colecteze 18% din suma țintă și anume 1500 EUR.

„Suntem un grup de muzicieni care au studiat împreună la liceul de muzică Ciprian Porumbescu. După absolvire, am plecat cu toţii la studii în colţuri diferite ale lumii. Am cântat şi cântăm în orchestre ale altor ţări, am fost pe scenele lumii, am întâlnit public divers, însă în fiecare an am venit acasă şi am făcut concerte aici. Revenim pentru a aduce muzica clasică şi experienţa căpătată acasă. Este o experienţă emoţionantă şi sperăm că astfel contribuim şi noi la schimbări în cultură, dar şi în ţară”, relatează tinerii.

Primul concert organizat de ei a avut loc în 2013, la Muzeul de Artă. Tradiția a continuat în 2014, când au desfășurat un recital de pian în parcarea subterană a unui centru comercial și un concert de muzică de cameră la Muzeul de Artă. Festivalul Moldo Crescendo s-a născut în 2015, anul în care muzicienii au dat patru concerte și au avut parte de un public numeros dornic de muzică clasică, de frumos, de art

Să descoperim conacele ţării!

În 2016 muzicienii au decis să înceapă o nouă tradiție – „Să descoperim conacele ţării!” cu ajutorul concertelor de muzică clasică. Tinerii au evidențiat că pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste 50 de edificii de valoare istorică şi culturală, dintre care mai mult de jumătate sunt în stare de degradare şi au nevoie de renovare, or conștientizarea unei probleme este un prim pas spre rezolvare.

moldo crescendo music festival (4)

 

„O să facem patru concerte: două în monumente de arhitectură în curs de renovare şi două în preajma edificiilor care necesită renovare. Vrem să vă invităm să le descoperim împreună!”, spun ei.

Deschiderea festivalului va fi la Muzeul Zemstvei pe 27 iulie, cel de-al doilea concert va fi pe 30 iulie la conacul Ciolac-Malski din satul Bahmut, iar pe 3 august echipa revine la Chișinău cu un concert la Muzeul Național de Artă, care este în curs de renovare. Închiderea festivalului va avea loc pe 6 august, la Castelul Mimi.

„Clădirea Muzeului Zemstvei este de o valoare şi frumuseţe incontestabilă, însă renovarea acestuia întârzie să înceapă, deşi planuri pentru asta sunt. Sperăm că acest concert va arăta cum poate fi valorificat acest spaţiu, iar lucrările de renovare vor fi grăbite.”

moldo crescendo music festival (5)

 

„Chiar dacă Conacul Ciolac-Malski din satul Bahmut este într-o stare avansată de degradare, oricum nu putem să nu observăm eleganţa lui de altă dată. Construit în secolul al XIX-lea în stil neoclasic. Edificiul are un aspect impunător, graţie elegantului portic cu coloane. Cândva avea camere de gală şi locative, dar şi o alee de marmură. Autorităţile publice locale şi cele raionale fac eforturi pentru a obţine fonduri şi a salva acest conac.”

moldo crescendo music festival (6)

 

„Puţini ştiu că Muzeul de Artă se află în clădirea Dadiani, construită la iniţiativa principesei Natalia Dadiani şi finanţată de aceasta. A găzduit un gimnaziu de fete, care a purtat numele principesei până în 1945, când devine sediu al Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM.”

moldo crescendo music festival (1)

 

„Aproape renovat, Castelul Mimi impresionează prin măreţia lui şi perseverenţa proprietarilor care, din iniţiativă proprie, l-au reconstruit. Spectatorii vor putea face excursii pentru a afla istoria Castelului, dar şi savura din vinurile Mimi în cadrul degustărilor”, relatează echipa de muzicieni.

Cine suntem noi:

Marcel Lazăr – pian, România;

Vadim Grumeza – vioară, Finlanda;

Dan-Iulian Druțac – vioară, Marea Britanie;

Marcel Ionescu – vioară, Malaesia;

Dumitrița Gore – vioară, Germania;

Yuri Atvinovki – violă, Rusia;

Ian Psegodschi – violă, Olanda;

Radu Croitoru – violoncel, România;

Constantin Borodin – violoncel, România.

Plus o echipă de tineri entuziaşti şi iubitori de cultură care ajută la buna desfăşurare a festivalului.

moldo crescendo music festival (2)

 

De ce facem crowdfunding?

„Noi nu credem în evenimente sub patronajul cuiva. Noi credem în artă şi cultură pentru care toţi contribuie într-o măsură mai mare sau mai mică. Am câştigat un proiect al Biroului Relaţii cu Diaspora – Diaspora Engagement Hub. Şi avem câţiva sponsori, cărora le mulţumim şi apreciem suportul lor. Printre ei sunt Fundaţia Sturza şi Melkior. Avem parteneri care ne-au susţinut ca Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, castelul Mimi şi partenerii noştri media. Contribuţiile acestora acoperă costurile minime ale festivalului: scene, lumini, sunet şi transport, tipărituri, chirii. În acelaşi timp, muzicienii, fotografii şi persoanele responsabile de buna organizare a evenimentului, nu au nicio remunerare.

Facem acest crowdfunding pentru a acoperi măcar o parte din aceste cheltuieli, inclusiv cheltuielile ce ţin de promovarea artiştilor locali (pictori şi fotografi) în acelaşi timp o bună parte vor merge pentru ca muzicienii care vin anume pentru acest festival să îşi plătească transportul. Noi credem că iniţiativele culturale pot reuşi fără contribuţii majore şi oarecum neetice. Pe lângă faptul că donaţiile voastre ne vor ajuta pe noi, sperăm să încurajeze alte grupuri de artişti să îndrăznească să viseze şi să realizeze visele cu ajutorul contribuţiilor comunităţii.”

Donează aici.

Подписывайся