Expoziția „Descoperă Moldova” denotă cele mai captivante fotografii care promovează țara ca destinație turistică
Telegram

Cele mai deosebite priveliști și momente captate în turul fotografic „Descoperă Moldova” au fost expuse la vernisajul de expoziție în cadrul căreia s-a semnat un Memorandum de Înțelegere în vederea susținerii dezvoltării industriei turismului din țară.

Memorandumul a fost semnat de către Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și Agenția Turismului a Republicii Moldova cu privire la promovarea țării ca destinație turistică în perioada 2016-2020. Semnarea actului între cele două entități, dar și lansarea vernisajului fotografic au avut loc la hotelul „Radisson Blu”, reconfirmă suportul acordat de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova pentru dezvoltarea sectorului turismului din țara noastră, un domeniu strategic și competitiv.

descopera-moldova-ta-expozitie-9

La vernisaj au fost expuse 40 de fotografii, care redau atracțiile turistice din Republica Moldova, bucatele tradiționale, meșteșugurile, oamenii sin sate, aventurile de care se pot bucura turiștii în zonele rurale, precum ar fi degustarea vinurilor și a brânzeturilor, plimbări cu barca pe râul Nistru, drumeții pe stâncile de la Orheiul Vechi și alte activități captivante. Imaginile au fost captate de 11 fotografi originari din Republica Moldova, România, Italia și Franța. Turul fotografic s-a desfășurat în perioada 1 – 6 august 2016, având obiectivul de a imortaliza autenticitatea turistică.

 

descopera-moldova-ta-expozitie-2Sergiu Botezatu, Manager Superior de Proiecte, USAID Moldova: „Agenția de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite, prin Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, susține eforturile Moldovei de a promova și a sprijini o economie puternică, diversificată și orientată spre export, prin îmbunătățirea competitivității și eficienței în industriile-cheie din Moldova. Turismul este industria cu cea mai rapidă și constantă creștere din lume, care contribuie la dezvoltarea socio-economică a țării. Suntem siguri că susținerea acestui sector va influența pozitiv și alte industrii conexe importante, precum vinificația, agricultura, transportul. Aceste eforturi comune, pe care astăzi le depunem împreună cu partenerii guvernamentali și privați, vor contribui la dezvoltarea unei industrii durabile și armonioase, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru vizitatorii străini.”

 

descopera-moldova-ta-expozitie-16

Expoziția „Descoperă Moldova” va fi disponibilă pentru publicul larg până pe 3 octombrie, la hotelul „Radisson Blu Leogrand Chișinău” (str. Mitropolit Varlaam, 77), iar în perioada 4 octombrie – 4 noiembrie pozele vor putea fi admirate la Gara Feroviară Chișinău. Totodată, imaginile urmează să fie tipărite pe cărți poștale, într-un tiraj de 10.000 de exemplare, care vor fi distribuite gratuit la Aeroportul Internațional Chișinău, în cele mai mare hoteluri din Chișinău, dar și la info point-urile din cadrul Zilei Naționale a Vinului.

Totodată, în perioada 26 septembrie – 10 octombrie pe pagina online Moldova Travel va fi organizat un concurs de fotografie, iar pozele vor putea fi votate în funcție de categoriile la care vor fi amplasate acestea: Gustă. Cunoaște. Explorează. Simte. Fotografii a căror poze vor primi cele mai multe voturi vor fi premiați.

descopera-moldova-ta-expozitie-1

downloadDoina Nistor, director al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: „Ne bucurăm că am reușit să realizăm o serie de fotografii originale, care vor completa portofoliul de imagini turistice ale Moldovei. Deoarece ne-am convins că turiștii străini descoperă țara noastră prin imagini, pozele de calitate sunt esențiale pentru crearea unui brand de țară și, respectiv, contribuie la dezvoltarea sectorului turismului. Ne dorim în continuare să susținem dezvoltarea acestui domeniu, iar împreună cu partenerii noștri, Agenția Turismului, am semnat memorandumul care prevede o serie de acțiuni pentru susținerea și promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică până în anul 2020.”

 

descopera-moldova-ta-expozitie-25

Memorandumul de Înțelegere are ca obiective principale creșterea competitivității și calității produselor turistice, creșterea cererii pentru Republica Moldova ca destinație turistică pe piețele externe, dar și actualizarea politicilor și a cadrului normativ a industriei turistice. Actul intră în vigoare la data semnării și este valabil pe o perioadă de 4 ani.

descopera-moldova-ta-expozitie-3Stanislav Rusu, director general al Agenției Turismului a Republicii Moldova: „Datorită susținerii acordate de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, partenerul strategic al Agenției Turismului, sectorul turismului din Republica Moldova a înregistrat o dezvoltare semnificativă, prin implementarea unei serii complexe de acțiuni. Și în continuare vom colabora cu partenerul nostru internațional, pentru a crește competitivitatea produselor turistice din Republica Moldova, pentru poziționarea țării noastre în calitate de destinație turistică la nivel internațional și, prin urmare, pentru a atrage noi turiști străini în țara noastră.”

 

descopera-moldova-ta-expozitie-27

Memorandumul de Înțelegere mai prevede consolidarea sectorului privat de turism receptor și formarea unei platforme unice public-private de implementare a acțiunilor de stimulare a turismului receptor și intern.

descopera-moldova-ta-expozitie-4Emilian Dzugas, președintele Asociației Naționale pentru Turism Receptor (ANTRIM): „Ne dorim ca prin eforturi comune să amplificăm rezultatele care contribuie la dezvoltarea sectorului și la poziționarea și perceperea Republicii Moldova drept destinație turistică atractivă. În acest sens, vrem să mulțumim partenerilor străini pentru susținerea acordată nemijlocit operatorilor care activează în acest sector, în special pentru consolidarea opiniilor și acțiunilor operatorilor privați și publici care activează în acest sector, îmbunătățirea forței de muncă, diversificarea și crearea noilor produse turistice, dar și dezvoltarea infrastructurii locale. ANTRIM susține semnarea Memorandumului de Înțelegere și va acționa consolidat pentru buna realizare a prevederilor acordului.”

 

descopera-moldova-ta-expozitie-24

Fotografii au avut ocazia să descopere comorile a 22 de localități de pe teritoriul Republicii Moldova, pe care le-au redat cu măiestrie prin intermediul imaginilor pe care le-au captat. Unul dintre participanți este tânărul Valeriu Istrati, care ne-a împărtășit impresiile cu privire la turul fotografic.

descopera-moldova-ta-expozitie-21

descopera-moldova-ta-expozitie-5Valeriu Istrati, fotograf: „Sunt un aventurier și am explorat multe din localitățile din Moldova, astfel am contribuit la crearea traseului turistic. Ne-am pus drept scop să descoperim frumos regiunile țării atât prin fotografiile pe care le-am făcut, cât și prin activitățile pe care le-am avut. Alături de noi au fost și fotografi străini, care ne-au ajutat să privim cu alți ochi lucrurile care ni se păreau obișnuite. Spre exemplu, ei au remarcat un ceaun cu porumb care fierbe în mijloc de pădure, fapt care pentru noi nu a fost ceva spectaculos. În fotografii se pot vedea tradițiile moldovenești, pregătirea mâncării, degustarea vinului, meșteșugărit. Ne-a reușit să captăm frumusețea acestor obiceiuri și se zice că o poză face cât o mie de cuvinte.”

 

Urmăriți mai jos galeria foto de la vernisajul expoziției „Descoperă Moldova”:

 

 

Potrivit textului Memorandumului de Înțelegere, pentru atingerea obiectivelor propuse vor fi întreprinse o serie de activități, printre care:

  • Îmbunătățirea cadrului normativ în domeniu, pentru ameliorarea condițiilor de activitate a mediului de afaceri; dezvoltarea regiunilor turistice vinicole (Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Traian),prin elaborarea produselor vitivinicole turistice;
  • Dezvoltarea produsului pentru turismul rural (meșteșugăritul și alte atracții turistice), dar și dezvoltarea pieței de suvenire, a capacităților producătorilor de suvenire și a calității acestor produse;
  • Consolidarea prezenței online a ofertei de produse turistice a Republicii Moldova, precum și dezvoltarea și lansarea unor centre de informare și promovare turistică;
  • implementarea unui program de formare continuă a forței de muncă pentru sectorul turismului; dezvoltarea și promovarea Zilei Naționale a Vinului drept atracție turistică regională de importanță majoră;
  • Dezvoltarea Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” ca atracție turistică de importanță națională, suport în promovarea acesteia pe plan internațional și alte activități strategice.

razdelitel punktir

 

Despre suportul USAID în industria turismului și turismului vitivinicol

Începând cu anul 2013, cu suportul USAID au fost realizați pași importanți pentru brandingul, poziționarea și promovarea Republicii Moldova drept destinație turistică, fiind definită și oferta turistică a țării. Pentru a spori atractivitatea Moldovei din punct de vedere istoric, cultural și gastronomic, precum și pentru a valorifica tradițiile milenare în vinificație, turismul vinicol a fost identificat ca fiind produsul turistic cu cel mai mare potențial de creștere.

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova a adoptat o abordare complexă a domeniului, care se concentrează asupra următoarelor aspecte: promovarea Moldovei ca destinație turistică pe piețele-cheie (campanii, expoziții, branding de țară cu Pomul Vieții și Vinul Moldovei, promovare în presa internațională etc.); modernizarea serviciilor turistice (vinării, pensiuni rurale, artizani etc.); dezvoltarea de noi produse turistice (tururi vinicole și gastronomice, drumeții, ciclism, MICE); îmbunătățirea forței de muncă a sectorului (cunoștințe despre produse, serviciul clienți etc.); creșterea calității furnizorilor de servicii turistice; asigurarea unui cadru legal favorabil pentru turismul intern; elaborarea unei politici de turism și a unei strategii în comun cu Organizația Mondială a Turismului.

Telegram