10 lucruri captivante despre Moldova evidențiate de revista britanică The Telegraph
Telegram

Revista britanică online The Telegraph a publicat un articol cu ocazia a 25 de ani de independență a Republicii Moldova în care a evidențiat 25 de lucruri captivante despre aceasta.

Iată 10 dintre acestea culese din materialul englez The Telegraph:

Este cea mai puțin vizitată țară

moldova the telegraph

Dacă intenționați să vizitați Moldova, nu vă veți înghesui cu alți turiști. Doar 94 de mii de oameni au vizitat Moldova anul trecut, fapt care a clasat-o în topul celor mai puțin vizitate țări din Europa. La nivel global, doar Bangladesh și Guineea sunt destinații mai puțin atractive, potrivit Priceonomics.

Deține o vinărie bună

milestii_mici_cellars

Potrivit Guinness World Records, vinăria Mileștii Mici din Moldova este cea mai mare din lume cu o cantitate de circa două milioane de sticle de vin păstrate în pivniță întunecoasă. În caz că sunteți curioși, cele mai valoroase băuturi din colecția sa se vând la un preț de $480 per bucată.

Aici sunt mănăstiri nemaipomenite

Orheiul-Vechi

Cea mai importantă și istorică atracție turistică a Moldovei este Orheiul Vechi – un complex arhitectural ce datează de acum 2000 de ani.

Moldova nu a avut Președinte pentru circa trei ani

nicolae-timofti лcopy

În 2012, după circa trei ani de impas politic, Moldova l-a ales pe Nicolae Timofti, fost judecător, drept Președinte – pentru prima dată în 917 de zile țara are un lider. Timofti este în funcție și până în ziua de astăzi.

Majoritatea moldovenilor vorbesc două sau trei limbi

Moldovenii vorbesc fie româna, care e limba lor natală, fie rusa sau găgăuza, iar alții le vorbesc pe toate trei.

Este săracă

Moldova are distincția de a fi cea mai săracă țară din Europa având PIB-ul de doar $1,843 pe cap de locuitor, conform World Bank. Pentru a face o comparație, Bulgaria – cea mai săracă țară din Uniunea Europeană are un PIB de $6,819 pe cap de locuitor.

Mâncarea tradițională este mămăliga

mamaliga

Mămăliga este omniprezentă pe masa moldovenilor, fiind făcută din făină galbenă de porumb și este considerată drept fiind o mâncare tradițională. Se servește cu tocană și mâncăruri din carne, brânză de oi, smântână și șorici.

Are o zi întreagă dedicată vinului

allergiya-na-vino-6

De fapt, este un eveniment de două zile. Producătorii de vinuri își deschid ușele pentru public pe data de 3 și octombrie – Ziua Națională a Vinului. Degustarea vinului este ieftină, iar vizitatorii beneficiază chiar și de un autobuz gratuit care circulă de la o vinărie la alta.

A debutat la Eurovision în 2005

KIEV, UKRAINE: Zdob si Zdub of Moldova perform in the dress rehearsal in Kiev 20 May 2005 prior to Saturday's final of the 50th Eurovision Song Contest. AFP PHOTO/ Sergei SUPINSKY (Photo credit should read SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

PC: SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Debut ce a rămas cel mai de succes pentru Moldova, cu formația Zdob și Zdub clasându-se pe locul al șaselea.

Capitala a fost distrusă în 1940

oldchisinau_com-war-antonescu1943-0012

Fiind invadată în 1940 de către Armata Roșie, Chișinău a suferit în luna octombrie ala celui an un cutremur puternic de 7.3 grade pe scala Richter și a distrus o mare parte a orașului. De parcă nu ar fi de ajuns, în următorul an, Armata aeriană germană a distrus ce a rămas din oraș până la fărâme.

 

Telegram