Primăria Chișinău reacționează la petiția privind introducerea transportului public pe timp de noapte
Locuitorii orașului Chișinău au solicitat transport public care va circula pe timp de noapte, adunând peste 5000 de semnături la petiția adresată Primăriei. Direcția generală transport public și căi de comunicație a transmis un răspuns care elucidează unele detalii cu referire la posibilitatea introducerii transportului după miezul nopții.
Unul dintre tinerii care au îndemnat cetățenii să semneze petiția este Ivan Țurcan, ce a publicat de curând scrisoarea pe care primit-o de la Direcția generală transport public și căi de comunicație a Consiliului municipal Chișinău.
„Privind petiția pentru transportul public pe timp de noapte în Chișinău. Interesant răspuns am primit. Scrii una și îți răspunde alta.
1. Eu nu am specificat rutele pe care ar trebui să fie transportul, în orice caz acelea enumerate în scrisoarea de mai jos, la fel cum nici nu am specificat ore exacte precum este specificat în răspuns.
2. Eu am susținut mărirea taxei pentru o călătorie, motivul fiind exact acela care a fost evocat în răspuns – să nu fie pierderi.
Bine totuși că au răspuns la petiție și că vor discuta această problemă. Să vedem la ce se va ajunge”, scrie Ivan pe Facebook.
Potrivit scrisorii trimise, solicitarea transportului public pe timp de noapte urmează să fie discutate în cadrul dezbaterilor ce urmează a avea loc pe tema majorării taxelor de călătorie în raza Chișinăului, unde va fi analizat și un potențial preț pentru călătoria nocturnă.
În pofida faptului că Primăria nu a oferit încă un răspuns afirmativ cu privire la introducerea transportului pe timp de noapte, reacția la petiția transmisă este un pas înainte.
„Organizarea transportului public de noapte, în condițiile menținerii tarifului de 2 lei pentru o călătorie cu troleibuzul va necesita surse financiare suplimentare din bugetul municipal pentru serviciile prestate de întreprindere, ceea ce nu este prevăzut. Situația se agravează în condițiile actuale de majorare a tarifului la energia electrică cu 36 la sută începând cu 9 noiembrie 2015, fapt ce va duce la majorarea cheltuielilor întreprinderii. Calculele preventive arată că prelungirea activității rutelor de troleibuz nr. 5, 8, 10, 21, 22, 24, 25 până la orele 1:30 – 2:00 cu menținerea intervalului de circulație de 30 min. va duce la formarea de cheltuieli suplimentare a întreprinderii de circa 500 mii lei lunar.
Totodată, este cunoscut faptul că fluxul de călători pe timp de noapte nu este atât de semnificativ, ceea ce nu va permite acoperirea cheltuielilor de funcționare a transportului”, se declară în scrisoarea oficială din data de 04.12.2015, semnată de Șeful adjunct al Direcției generale, Vitalie Butucel.
Scrisoare în întregime poate fi văzută și citită mai jos: