Expoziția meșterului popular Parascovia Secrieru „Croșetînd firul destinului…”
Начало: 26/08/2015 - 14:00
Конец: 27/09/2015 - 18:00
Место: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, str. Kogălniceanu 82
Цена: free, 2-10 lei
FACEBOOK

La 26 august 2015, orele 14.00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc inaugurarea expoziției meșterului popular Parascovia Secrieru „Croșetînd firul destinului…”

Parascovia-Secrieru

Parascovia Secrieru este născută în comuna Bujor, raionul Hânceşti la 30 august 1939, într-o familie de ţărani. A absolvit şcoala medie de cultură generală din satul de baştină după care şi-a continuat studiile la Institutul Pedagogic de Stat „Aleco Russo” din oraşul Bălţi, specialitatea pedagogie în învăţământ primar. A urmat studiile postuniversitare la facultatea de ziaristică a Institutului Poligrafic din oraşul Moscova, iar mai târziu Instititul de Ştiinţe ale Educaţiei din Bucureşti.

Parascovia Secrieru a activat în domeniul pedagogic, fiind învățătoare la şcoala medie rusă din s.Svetlâi (Taraclia), în calitate de corector şi redactor-coordonator la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”. În anii 1990-2008 şi-a desfăşurat activitatea la Institutul de Ştiinţe pedagogice şi psihologice, iar din 1998 – la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Pe parcursul anilor de activitate pedagogică a participat la elaborarea unui şir de materiale didactice: compartimentul „Educaţie tehnologică” în școli; a elaborat proiectele didactice „Croşeta fermecată” şi „Integrarea socială a copiilor cu dizabilităţi”. Până în prezent a semnat peste 100 de publicaţii ştiinţifice şi metodico-didactice.

În opinia meşterului popular Parascovia Secrieru, arta croşetării exprimă frumuseţea sufletului femeiesc. Din fragedă copilărie a fost atrasă de misterul semnelor sacre. A croşetat şi a studiat semnificaţiile acestora.
Lucrările autoarei au fost prezente în cadrul mai multor expoziţii personale în oraşele Chişinău, Iaşi, Bucureşti, Moscova, Brunssum (Olanda), organizate de către Ministerul Culturii, Centrul Naţional de Creaţie Populară şi Uniunea Meşterilor Populari din Moldova.

Parascovia Secrieru a participat activ alături de alți meşteri populari din Republica Moldova, la diverse manifestări cultural-artistice organizate atît în țară, cît și peste hotare: Rusia, Ucraina, Belarus, România, Bulgaria, Franţa, Canada, Marok, Italia, Olanda etc., unde a fost menţionată cu premii şi diplome de merit:

1. Diploma „AD Honores” a Academiei Europene de Arte (1997);

2. Diplomă de participare la prima Folcloriadă mondială (1996), or. Brunssum, Olanda;

3. Diplomă de membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, 1997;

4. Medalia de bronz a EREN a URSS (1987);

5. Diplomă pentru referatul „Artă populară şi activitatea artistică de creaţie în şcoala naţională” la conferinţa ştiinţifică din oraşul Penza;

6. Premiul II la Expoziţia-concurs Naţională „Croşeta de Aur”, ediţia VII-a, organizată de CNCPPCI şi MNEIN;

În anul 2014, Ministerul Culturii şi Uniunea Meşterilor Populari din Moldova i-a oferit Diploma de Merit în cadrul Concursului Naţional „Cel mai bun meşteşugar al genului”, compartimentul Croşetă. Multe lucrări executate de Parascovia Secrieru au intrat în fondul de aur al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Pasiunea pentru croşetă a transmis-o şi fiicei Elena Rotaru-Secrieru, membră a „Academiei Europene de Artă”.

Telegram