Părerea unui om obişnuit: La Strada
Nu ştiu cum vouă, dar mie îmi plac cuvintele frumoase. Multe cuvinte de acestea le auzim din televizor. Preponderent din publicitate, dar şi de la personajele principale din ediţiile de ştiri. Careva din ele sună atît de des, încît fiecare copil de vîrsta preşcolară deja le cunoaşte. “Principii şi valori”, “Standarde europene”, “modernizare”, etc. Problema e, că sensul acestor cuvinte pare să fie diferit pentru cei care le pronunţă, şi pentru noi, cei care le auzim.
Cică cel mai nou termen care a căpătat popularitate printre locuitorii capitalei este – “strada pietonală”.
Ăştia din primărie tot promit că vor reuşi s-o finiseze în termen. Cei din faţa televizorului tot aşteaptă cu nerăbdare. Ceilalţi, prin interneturi, caută motive de discreditare a celor din primărie. Marea majoritate priveşte cu nepăsare la tus-trei, şi-şi caută de treabă.
Partea pasivă a populaţiei nu merită să fie discutată.
Dar ăştilalţi? Cei care urmaresc cu atenţie cum avasează lucrarile şi dacă nu cumva se abate primăria de la proiectul iniţial, promis cetăţenilor. Vouă chiar vă pare că primăria iarăşi nu se ţine de promisiuni? Îmi pare rău să vă dizamăgesc, dar primăria face tot ce a promis. Cel puţin de data aceasta.
Chiar am rascolit ştirile din ultimii 2 ani, ca să văd ce ne-au promis cei din primărie şi care e sensul expresiei „stradă pietonală” dupa închipuirea lor şi acel sens pe care ei încercau să n-il inducă nouă.
“… vom reuşi să facem principalele lucrări care sunt necesare. Vom reuşi să punem careva umbrele pe stradă, măsuţe, pentru ca oricine va dori să se oprească şi să servească băuturi răcoritoare…”, declara, pe 20 aprilie, viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu.
Va deranjează că toată strada pietonală a fost transformată în terasă, chiar înainte să fie dată în exploatare? Păi asta era imaginea unei străzi pietonale creată de fantezia D-lui Grozavu! Şi ne-a spus-o direct de la bun început. Dar pentru a dezvolta această concepţie, şi de a face diferenţa dintre noţiunile „terasă” şi „stradă pietonala” D-l Grozavu a mai „împodobit” ideea cu nişte declaratii “frumoase” dar lipsite de orice sens.
“Vom folosi piatră de pavaj de dimensiuni 10 pe 10 pe 10, nu şlefuită ci piatră ruptă care va fi sub formă de semicerc, adică pentru a imita acele tradiţii care au fost la început, când Chişinăul a devenit oraş”, a declarat Nistor Grozavu.
„Strada pietonală” Iu. Gagarin, spre exemplu…
Iarăşi, aveţi probleme cu faptul că se difuzează meciuri de fotbal şi se consumă tone de bere acolo unde oamenii ar fi vrut să se plimbe?
Proiectul este realizat de Primăria Capitalei şi compania “Efes Vitanta”, care va investi 300 de mii de euro în lucrările de reconstrucţie.
Cum vă închipuiaţi voi, că cel mai mare producător de bere din Moldova îşi cumpără o stradă în centrul capitalei, pentru a difuza baleturi şi a vinde ceai cu montpense-uri?
Era anunţat de la bun început, că de fapt, pentru investiţia de 300 de mii de euro, în Chişinau va fi repartizată o stradă întregă producătorului de bere cu pricina, că el să-şi poata realiza producţia nelimitat şi fără restricţii. Aşa vi s-a spus. Voi cu ce aţi ascultat?
Mai mult ca atît, primarul „fară a intra în detalii” a declarat că denumirea străzii va fi schimbată.
„De fapt, dacă vorbim despre strada Diordiţă, denumirea aceasta ar trebui schimbată. M-am documentat eu ce e cu personajul respectiv, dar acesta e un subiect de discuţie aparte”, a precizat primarul, fără a oferi, însă, mai multe detalii.
Presupun că detaliul principal, pe care nu l-a oferit D-l Chirtoacă, e noua denumire a străzii.
str. BereRece24/24, gîndesc eu…
Mai mult, edilul Capitalei nu are de gând să se oprească aici şi vrea ca experimentul să ia amploare, iar zonele pietonale din Capitala Moldovei să fie de tipul celor din Iaşi şi Kiev. Asta deşi, potrivit primarului, în Chişinău nu poate fi aplicat modelul unor capitale europene pentru stabilirea unei zone pietonale.
Şi despre asta ne-a spus din timp edilul Capitalei. Să nu ne aşteptăm la o stradă pietonală de tip european. Şi a avut dreptate. „nu poate fi aplicat modelul unor capitale europene” în cazul Chişinăului, căci la noi sensul cuvintelor frumoase rostite de primari nu e acelaşi ca în toată lumea civilizată. Dargii noştri conducători încearcă să ne descrie lumea pe care o văd ei în capul lor, dar noi nu-i auzim. Dupa asta reproşam, în loc să le explicăm care e sensul adevărat al cuvintelor frumoase rostite de ei.
„Stradă pietonala” amenajată, spre exemplu…
Text: Vadim Maslennikov