Filmul de duminică: BENNY & JOON
Telegram

Benny_Joon-1 cover

 

BENNY & JOON (SUA)

1993

IMDB 7.2

Regie: Jeremiah S. Chechik

Protagoniști: Johnny Depp, Mary Stuart Masterson, Aidan Quinn

 

 

Un film pozitiv

Benny & Joon e, în primul rând, un film care emană bunătate și lumină. Senin, romantic, ușor naiv, puțin amuzant, totodată simplu. O comedie romantică din 1993 – o bună ocazie să ne întoarcem puțin în trecut și să vedem/să ne amintim cum erau comediile romantice americane la începutul anilor ’90.

Subiectul filmului e unul destul de clasic. Benny și Joon sunt frate și soră, ambii drăguți și ciudați. Ciudată, în special, e pictorița Joon, prin faptul că are adesea tendința să ardă câte ceva și în general, trebuie mereu s-o supravegheze cineva, căci altfel riscă să fie luată la clinica de psihiatrie. Astfel, fratele îi poartă toată grija de care e în stare și din această cauză își cam neglijează viața personală. Într-un moment dat, apare Sam, care în viața de zi cu zi pare să-i interpreteze non-stop pe actorii comici Charlie Chaplin sau Buster Keaton.

Benny_Joon-1

Vorbind despre al treilea protagonist al filmului, Sam, nu putem să omitem faptul că e jucat de Johnny Depp. Johnny Depp în rolul unui tip ciudat? Ce-i nou în asta?, veți întreba. Vedeți la Tim Burton numai câte personaje bizare sunt interpretate de Depp. Sau în același Arizona Dream de Emir Kusturica. Așa că filmul din duminica asta, e de remarcat, nu e unul dintre cele mai cunoscute și mai populare cu acest actor. Ceea ce nu înseamnă că nu merită privit. Ba din contra. Mai mult ca atât, Benny & Joon merită privit nu doar pentru a vă mai convinge încă o dată cât de bun e Depp.

Odată apărut în viața celor doi, Sam aduce cu sine nonșalanța, glumele și încrederea în faptul că e absolut normal să fii diferit, să fii ciudat, un pic nebun și să te deosebești de toți ceilalți. Cine mai mult ca oricând, are nevoie tocmai de această încredere, dacă nu Joon?

Benny_Joon-2

Joon, care obișnuiește uneori să prepare sandwich-uri printr-o metodă foarte specială și curioasă – cu ajutorul fierului de călcat, pare să-l întâlnescă pe Sam în momentul cel mai potrivit. Între cei doi apare o atracție firească. Sentimentul îi aduce liniște și armonie pictoriței cu psihicul instabil, influențată de părerile celor din jur despre ea, iar Sam, și așa plin de viață, doar poate că mereu singur, capătă pe cineva cui să-i dăruiască gingășie. Fiecăruia-i revine partea lui de fericire. Puțin cam prea ideal?

Și ca să nu pară prea ideal totul, Benny se opune acestei relații. O face, mai degrabă, dintr-un impuls de a-și apăra sora de ceva nou care i s-a ivit în cale, o reacție absolut normală, deși motive întemeiate de a le interzice celor doi să se bucure unul de altul nu sunt. Poate tocmai de aceea, Benny & Joon e un film atât de cuminte și de luminos – până și momentele mai puțin pozitive par numai să le fie de folos protagoniștilor: în urma conflictului, se deznoadă toate ațele din ghemul cu multe noduri din viața lui Benn și a lui Joon. Fiecare dintre ei, dar mai ales Joon, înțelege ce anume și de ce nu mergea bine și ce trebuia de făcut. Și ce trebuie schimbat, poate.

Benny_Joon-3

Ca și majoritatea comediilor romantice cu o doză mare de bunătate și de soare adăugată în ele, acesta e un film numai bun de privit în zilele mai posomorâte, când pare că ceva nu e ok și când puțină nostalgie și un happy-end clasic nu strică. Între timp, poate se schimbă atitudinea și dispoziția și ziua nu mai e una mohorâtă. Perechea potrivită se găsește, toate fricile și fobiile pot fi depășite, așa că, hai, curaj, totul o să fie bine! Și cine a spus că sandwich-urile nu se pot prepara și cu ajutorul fierului de călcat?

Vizionare plăcută!

Ne vedem la sfârșitul următoarei.
Marina și Mihai

Telegram