Exhibition: CE SUNT RUINELE NOASTRE? @ Tipografia 5
CE SUNT RUINELE NOASTRE?
Atelier și prezentarea rezultatelor la Chișinău
- Vernisaj: 17 octombrie 2013, ora 19:00
- Locația: Tipografia 5, str. V. Pârcălab 45
- Proiect finanțat de Institutul Francez.
- Parteneri de proiect în Moldova: Tipografia 5, Locals.md
- Intrare liberă
În perioada 11-17 octombrie 2013, la Chișinău are loc o reuniune internațională a artiștilor din Franța, Rusia și Republica Moldova, organizată de Colectivul Les Ateliers du Vent (Rennes) în parteneriat cu Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău [KSA:K].
Un atelier de conlucrare, care va culmina cu o prezentare finală, ce va demonstra publicului larg viziunile participanților, ce se referă la genericul: ce sunt ruinele noastre?
Atelierul internațional va reuni artiști și practicieni care vin din diverse sfere artistice pentru o reflecție comună la tema ruinelor.
Curatoriat de Alain Helou (Franța) în colaborare cu Lilia Dragneva (Rep. Moldova), atelierul prezintă o conlucrare între artiști, regizori de teatru, cineaști, performeri, etc. Ideea proiectului constă într-o reânterpretare creativă a ruinelor: specifice sau simbolice, ruinele care ne înconjoară, pe care le creăm noi înșine, cele care ne reprezintă pe noi ca indivizi în parte sau fiind integrați într-o societate.
Acest atelier internațional intrunește artiști din Franța, Rusia și Rep. Moldova:
Franța: Céline Le Corre, Elizabeth Saint Jalmes, Sébastien Thomazo, Poch, Honet, Gilles Respriget, Sébastien Roux.
Rusia: Diana Machulina, Serghei Kalinin, Dmitry Bulnygin
Moldova: Max Kuzmenko, Valeria Barbas, Mark Verlan, Mila Buoroș, Tatiana Fiodorova, Vadim Țiganăș, Doriana Talmazan, Ruben Agadjanean.
Selecția artiștilor invitați a fost realizată de directorul artistic al proiectului Alain Helou, în colaborare cu Centrul [KSA:K].
Rezultatele atelierului, ce vor reuni lucrări artistice de cele mai diverse genuri (de la explorarea sunetului la pictura în ulei, de la environoment la peiese teatrale), vor fi prezentate în ziua vernisajului, care va avea loc pe data de 17 octombrie, la ora 19:00, la Tipografia 5.
Chișinăul este una din etapele unui proiect de lungă durată, cu același titlu, care întrunește artiștii din cele trei țări, pentru o colaborare interdisciplinară care ar explora problematica ruinelor.
Proiectul dat presupune nu doar crearea unor condiții pentru o activitate artistică în comun, dar evocă o strategie pe termen lung de colaborare între instituții și organizații artistice independente din diferite țări. Astfel, acest proiect de lungă durată include atelierul care a avut loc la Moscova, Rusia, în ianuarie 2013, atelierul la Chișinău (octombrie 2013), de asemenea rezidența artistică și expoziția polidisciplinară la Renns, Franța (mai 2014).
Persoane de contact:
Lilia Dragneva – [email protected]
Nataliya Puchenkina – [email protected]
Alain Hélou [email protected]
LES ATELIERS du Vent (“Atelierele vântului”), Rennes, Franța este un colectiv artistic, un loc de muncă, de schimb și de experiment. Ei găzduiesc rezidențe de scurtă și de lungă durată, sprijină și încurajează producția artistică. Ei au lansat expoziții, piese de teatru, cabarete, și multe alte happening-uri, mai mult de o sută de proiecte din diverse discipline începand cu anul 1996.
www.lesateliersduvent.org
Centrul pentru Artă Contemporană – [KSA:K] este o instituţie independentă, non-profit, înregistrată în anul 2000. Strategia Centrului este de a dezvolta forme culturale şi practici artistice care să reflecte dinamica transformărilor sociale, politice şi economice din societate. Centrul desfăşoară activităţi de advocacy pentru promovarea de politici culturale care să susţină definirea şi consolidarea poziţia artistului şi a practicilor de artă contemporană în societate. www.art.md
Tel. + 373 22 230202, GSM + 373 (0) 69237056